Sisustus

9 vinkkiä puupinnan käsittelyyn

Kotinikkarin yleisimmät virheet puupinnan käsittelyssä ovat huono pohjakäsittely ja liiallinen käsittelyaineen levittäminen.

Puupinnan käsittelyn lopputulokseen vaikuttavat puulaji ja sen sävy,  ikä ja kunto. Ne vaikuttavat aineen menekkiin ja siihen, miltä lopputulos näyttää.  Jos käsiteltävä materiaali on heikkoa, ei hyväkään pintakäsittely tee ihmeitä ja paikkaa kuntoa. Pehmeä havupuulattia ottaa vastaan painaumat,  vaikka pintakäsittely ne kestäisikin.

osmocolor

 

1 Määritä puulaji

Puulajin ominaisuudet vaikuttavat oikean pintakäsittelyaineen valintaan. Tiheäsyinen trooppinen puu ei ota vastaan öljyä samalla tavalla kuin lauhkealla vyöhykkeellä kasvanut puu.

2 Mieti käyttötarkoitus

Mitä pinnan tulee kestää sisällä tai ulkona: rasitusta, kosteutta, aurinkoa, lapsia? Mikäli käsittelet jo olemassa olevaa puuta, mukauta toiveesi sen ominaisuuksiin. Jos et tiedä miten puuta on aiemmin käsitelty, turvallisinta on hioa ensin vanhat käsittelyt pois.

3 Hio oikein ja tarpeeksi

Puuta hiotaan aina puunsyiden suuntaisesti. Hionnan tulee olla kauttaaltaan tasaista. Tee testi ja kokeile onko vanhat pinnoitteet saatu pois: tipauta pieni pisara vettä huomaamattomaan paikkaan. Jos se imeytyy heti, vanhat käsittelyt ovat lähteneet. Älä kastele enempää äläkä käytä hiontapölyn poistoon vettä, jotta lopputuloksesta ei tule epätasainen. Puhdista pölyt harjalla tai rakennusimurilla.

4 Valitse oikea aine

Pintakäsittelyyn on lukuisia aineita. Osmo Colorin valikoimiin kuuluvat Öljyvaha, Puuvaha, TopOil ja Öljypetsi. Ne säilyttävät puun luonnollisen tunnun ja jättävät syykuviot näkyviin. Koostumuksen mukaan ne vaikuttavat kulutuskestävyyteen, kiiltoasteeseen, levitettävyyteen, imeytyvyyteen ja kuivumiseen. Värillisiin tuotteisiin lisätään pigmenttejä, joilla saa vaikutusta puun sävyyn. Öljypohjaisissa aineissa pigmentit antavat myös suojaa auringon kellastavaa vaikutusta vastaan. Värittömät tai hennon valkoiset pintakäsittelyt säilyttävät puun luonnollisen ilmeen, mutta tarjoavat vain vähäistä suojaa auringon UV-säteitä vastaan.

5 Tuotteissa on eroja

Valitse pintakäsittelyaine käyttökohteen mukaan. Puuvaha sopii parhaiten seinien, kattojen ja kalusteiden käsittelyyn. Kovaan kulutukseen tuleviin pintoihin kuten lattioihin kannattaa valita öljypitoisempi öljyvaha. Keittiön ja kylpyhuoneen työtasojen huoltamiseen sopii luonnon kasviöljyjä ja vahoja sisältävä tuote . Öljypetsi sävyttää puuta. Se sopii lattioiden sävytykseen yhdessä pintaan levitettävän suojaavan öljyvahan kanssa.

6 Työvälineellä on väliä

Tarkoitukseen valittu, hyvälaatuinen työväline vaikuttaa työn jälkeen ja sen mukavuuteen. Öljypohjaiset pintakäsittelyaineet levitetään ohuelti, jotta ne kuivuvat ja kovettuvat kunnolla. Helpoiten työ sujuu siveltimellä tai lyhytkuituisella mikrokuitutelalla.  Vaahtomuovi- ja mohair-telat eivät sovi öljypohjaisille aineille. Väärä  työväline voi johtaa liian paksuun levitykseen, jolloin aineen kuivuminen hidastuu ja pinnan kulutuskesto heikkenee. Liina sopii pieniin kohteisiin ja efektien lisäämiseen.

7 Vältä virheet

Yleisimmät virheet ovat riittämätön pohjatyö ja aineen liian paksu levitys. Puuvahoilla ei voi tehdä maalatun oloista pintaa, sillä jälki jää aina hieman läpikuultavaksi. Vanhasta tai tummasta puusta ei myöskään saa kuultovalkoista, ellei pintaa hiota ensin vaaleaksi. Sopimattomat puhdistusaineet kuluttavat ja rikkovat puupintaa, ja pahimmillaan estävät uudelleenkäsittelyn ilman hiontaa. Noudata siis pintakäsittelyaineen käyttöohjeissa olevia ylläpito-ohjeita.

8 Korjaamalla paremmaksi

Jos väri näyttää hieman epätasaiselta, pienien sävyerojen tasaamiseen riittää usein toinen levityskerta. Silloin myös värisävy voimistuu. Tee toinen levityskerta kuivaan, puhtaaseen ja tasaisesti hiottuun pintaan. Huonosti tehdystä pohjatyöstä johtuviin virheisiin ja levitysvirheisiin auttaa vain hionta.

9 Käsittele oikeat pinnat

Pöytälevyn ja työtason alapuoli on aina hyvä käsitellä, sillä se ehkäisee puulevyn muodonmuutoksia. Kerran kupertunut levy ei palaudu koskaan ennalleen. Laatikoiden tai kaappien sisäpuolet kannattaa jättää käsittelemättä, jos se ei ole välttämätöntä. Ulkokalusteiden kaikki puukappaleet kannattaa käsitellä, näin puun eläminen lämpötilan ja kosteuden vaikutuksesta vähenee.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 9 vinkkiä puupinnan käsittelyyn

Sinun täytyy kommentoidaksesi.