Sisustus

Ammattijärjestäjän vinkit: näin saat kaiken hyödyn irti säilytystilastasi

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto auttaa työkseen tavarapaljouden ja epäjärjestyksen kanssa kamppailevia. Nyt hän kertoo 5 keinoa, joiden avulla hyödynnät kaappitilasi koko potentiaalin.

Kaikki järjestys lähtee karsimisesta. Kun tavaraa on sopiva määrä tilaan nähden ja kaikelle on paikka, on koti helppo saada pysymään järjestyksessä.

Jos et kuitenkaan ole valmis konmarittamaan koko asuntoasi, lue nämä vinkit. Ammattijärjestäjä ja Paikka kaikelle -kirjan kirjoittaja Ilana Aalto neuvoo 5 keinoa, joiden avulla saat säilytystilasi tehokäyttöön.

1. Katso tyhjää tilaa uusin silmin

Ammattijärjestäjien nyrkkisäännön mukaan hyllyillä tulee olla neljännes tyhjää. Hukkatila ei nimittäin nimestään huolimatta mene hukkaan.

”Hukkatila on itse asiassa käytettävyyttä. Ajattelemme, että joka kolo pitäisi tunkea täyteen, mutta väljyys tekee käytön helpoksi, kun muut tavarat eivät kaadu päällesi ottaessasi jotain kaapista”, Aalto sanoo.

säilytystila tuplaantuu ammattijärjestäjän vinkeillä
Kuva:

Älä siis täytä kaappeja ja hyllyjä liian täyteen, muuten niiden käyttäminen on vaikeaa.

2. Mieti vaatekauppaa

Syvässä kaapissa tavarat tulisi pitää vain hyllyn etureunassa. Takarivi muuttuu nopeasti käyttämättömien tavaroiden hautausmaaksi.

”Ajatellaan, että syviin hyllyihin saadaan enemmän tavaraa, mutta 60 senttimetriä syvä standardikaappi on mahdollisimman huono säilytysratkaisu. Syvistä hyllyistä tavaraa on vaikea ottaa esille.”

”Mieti vaatekauppoja. Niissäkin tavarat ovat yhdessä rivissä ja kaiken näkee yhdellä silmäyksellä.”

säilytystila tuplaantuu ammattijärjestäjän vinkeillä
Kuva:

Jos pystyt itse vaikuttamaan hyllyjen syvyyteen, Aalto suosittelee valitsemaan 30 tai 40 senttiä syvät hyllyt.

3. Järjestä oikein

Konmarin kuuluisaksi tekemä pystyviikkaus on fiksu tapa. Kirja on käytännöllisempää ottaa kirjahyllystä, kun kirjat ovat rivissä kuin jos ne olisivat päällekkäin.

Jopa laatikoihin tavarat kannattaa laittaa vierekkäin tai riviin eikä päällekkäin tai pinoon. Vaatteet voi myös viikata riveihin. Viikkaa vaatteet pystyyn joko niin, että kaapin seinät pitävät rivin pystyssä tai siirry kohtaan 4.

4. Ota laatikot avuksi

Laatikot pitävät tavarat paitsi pystyssä, myös paremmassa järjestyksessä. T-paidoille ja sukille voi olla esimerkiksi omat säilytyslaatikot. Aalto itse suosii vetolaatikkoja ja -koreja.

Parhaan yhdistelmän käytön kannalta saat, kun vetolaatikkoja on rinnan tai kyynärpään korkeudelle ja siitä ylemmät ovat hyllyjä. Rintaa tai kyynärpäätä ylempänä sijaitsevista vetolaatikoista on vaikea ottaa mitään.

säilytystila tuplaantuu ammattijärjestäjän vinkeillä
Kuva:

Laatikko auttaa samalla määrän rajaamisessa. Päätä, ettet hanki enempää tavaraa kuin mitä tavaran säilyttämiseen tarkoitettuun laatikkoon mahtuu.

5. Hyödynnä vintti ja kellari

Aiemmin mainittuun yhden rivin säilytyssääntöön on yksi poikkeus: kausittain tai muuten harvoin käytettäviä esineitä voi säilyttää kaapin takaosassa.

Säästät hermojasi ja teet elämäsi helpommaksi, kun varaat kodin hankalimmat säilytyspaikat asioille, joita et tarvitse usein. Villapipot ja muut talviasusteet voi piilottaa hankaliin kurkottelua vaativiin yläkaappeihin. Talvitakit voi säilöä pukupusseihin ja viedä vinttiin tai kellariin. Kunhan muistat, minne jemmasit vaatteet taas tarvittaessa.

 

Lue myös:

5 vinkkiä säilytykseen

Pese ikkunat kuin ammattilainen – näillä ohjeilla ikkunanpesu käy vaivattomasti

Näin järjestät kirjahyllyn 45 minuutissa – kikka yllättää yksinkertaisuudellaan

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjän vinkit: näin saat kaiken hyödyn irti säilytystilastasi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.