Ihmiset Tilaajille

Arkkitehti Ari Sipinen voitti Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon: Kunnosti kirjaston, jonka hänen isänsä on aikoinaan suunnitellut

Arkkitehti Ari Sipisen työ Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjaston kunnostuksesta palkittiin Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnolla. Alun perin 1970-luvulla valmistuneen kirjaston suunnitteli Sipisen isä.

Arkkitehti Ari Sipinen tiesi jo lapsena, mikä hänestä tulee isona. Hän piti piirtämisestä, matematiikka oli helppoa ja kaikenlaiset pulmatehtävät kiinnostivat. Hän puuhasi käsillään koko ajan ja muistelee olleensa vasta viisivuotias, kun hän rakensi ensimmäisen pikkutalonsa. Se oli leikkimökki, ja sitä varten hän sai vanhemmiltaan kasan lautoja ja nauloja, jotka olivat jääneet yli kesämökin rakentamisesta.

Esikuva löytyi läheltä. Sipisen isä, Arto Sipinen (1936–2017) oli arkkitehti. Hän suunnitteli lukuisia julkisia rakennuksia ja hänen päätyönään pidetään Espoon kulttuurikeskusta. Rakentelivatko isä ja poika yhdessä?

”Ei, ei oikeastaan niin paljon. Isä oli niin uppoutunut omaan alaansa. Hän ei ollut käytännön ihminen”, muistelee Ari Sipinen. Isä oli sen sijaan taiteellinen ja hänellä oli tapana luonnostella öisin. Kun uutiset oli katsottu ja lapset nukkumassa, hän vetäytyi työhuoneeseensa.

”Missä vain asuimmekin, kotona oli aina oma arkkitehdin työhuone, jossa oli iso valkoinen pöytä ja hakaviivoitin.”

Arto Sipisen suunnittelema Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjasto valmistui vuonna 1974. Sen suunnittelu poiki laajemmasta pohjoismaisesta arkkitehtikilpailusta, jonka hän voitti. Hänen poikansa Ari Sipisen lähtökohtana oli, että rakennuksen peruskorjaus toteutettiin alkuperäistä henkeä kunnioittaen, mutta talotekniikka ja tilat päivitettiin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Kirjaston arkkitehtuurin tila- ja sisustussuunnittelusta vastasi arkkitehti Merja Kiviranta (BST Arkkitehdit Oy).
Arto Sipisen suunnittelema Jyväskylän yliopiston Lähde-kirjasto valmistui vuonna 1974. Sen suunnittelu poiki laajemmasta pohjoismaisesta arkkitehtikilpailusta, jonka hän voitti. Hänen poikansa Ari Sipisen lähtökohtana oli, että rakennuksen peruskorjaus toteutettiin alkuperäistä henkeä kunnioittaen, mutta talotekniikka ja tilat päivitettiin vastaamaan nykypäivän vaatimuksia. Kirjaston arkkitehtuurin tila- ja sisustussuunnittelusta vastasi arkkitehti Merja Kiviranta (BST Arkkitehdit Oy). © Riikka Mäkipelkola / Jyväskylän yliopisto

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Arkkitehti Ari Sipinen voitti Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon: Kunnosti kirjaston, jonka hänen isänsä on aikoinaan suunnitellut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.