Arkkitehti Tobias osti puolivahingossa talon Pyhäjärven rannalta: ”Tuttava olisi halunnut luovuttaa avaimet käteeni heti”

Juuri kun Tobias oli todennut raskaana olevalle vaimolleen Katille, että tällaisessa elämäntilanteessa ei kannata tehdä liikaa muutoksia, eikä ainakaan muuttaa, sattuma puuttui peliin.

Miten teistä tuli tämän talon isäntäpari?

Tobias: Syksyllä 2015 Kati odotti Ilmaria ja asuimme omakotitalossa vuokralla. Kati katseli ajankulukseen myynnissä olevia koteja. Toppuuttelin häntä, että tässä elämäntilanteessa ei kannata miettiä muuttoa.

Samoihin aikoihin isäni tuttava otti minuun yhteyttä ja kertoi perikunnan omistamasta talosta Tampereen Hyhkyssä, Pyhäjärven rannalla. Lähdin katsomaan taloa siinä uskossa, että minun haluttiin suunnittelevan remontti tai mahdollisesti uudisrakennus.

Vierailun aikana ymmärsin, että kohteessa ei kaivattu arkkitehtipalveluja, vaan taloa oltiin myymässä minulle. Tuttava olisi halunnut luovuttaa avaimet käteeni heti, mutta kieltäydyin. Kun hän tiedusteli asiaa uudelleen, otin kuin otinkin avaimet vastaan. Tiesin, kuinka paljon Kati pitää vanhoista rakennuksista. Loppu onkin sitten historiaa ja talosta tuli perheemme koti.

Lue myös: Onko tässä Hangon hurmaavin villa? Nina antoi vanhalle hirsihuvilalle raikastavan valkopesun

Ostohetkellä talo oli puiden ja pensaiden peitossa ja suuri piha-alue oli hoitamaton. Peruskorjauksessa talon ulkoverhous säilytti aiemman värinsä. Kodin ikkunoista avautuu näkymä Pyhäjärvelle.

Miltä talo näytti ostohetkellä? Mitä kaikkea remontoitte?

Kati: Ajan hammas oli syönyt kaunista taloa sekä ulkoa että sisältä. Sisäpinnat olivat sekoitus eri aikakausien tyylejä ja moni asia oli rempallaan. Ennen kuin ryhdyimme purkuhommiin, otimme joka seinästä ”koeporausnäytteen”, jotta saimme säilytettyä muiston talon kerroksellisuudesta ja historiasta. Vaikka kaikki seinät on lämpöeristetty uudelleen, ulkoa talo näyttää remontin jälkeenkin suurin piirtein samalta kuin vuosikymmeniä sitten.

Tobias: Noin puolet tiloista ja kaikki portaikot kokivat rakenteellisen muutoksen. Yksittäinen iso työ oli nykyisessä keittiössä sijainneen hormin purku. Se mahdollisti avoimen tilaratkaisun: pitkänmallisen keittiön molemmista päistä tulvii nyt tilaan luonnonvaloa.

Talo vaati täydellisen remontin myös talotekniikan osalta. Käytännössä kaikki sisätilat on uusittu, mutta vanhat kaari- ja väliovet ovat alkuperäiset ja kunnostetut. Kuistin seinäpaneelit ja vanhat ikkunat ovat myös alkuperäiset, ne ovat saaneet vain uudet maalipinnat.

Tobias on rakentanut kuistin sohvan laatikoista, joissa on kätevä säilyttää kausitavaroita. Sohvapöytä on alun perin ollut armeijan säilytyslaatikko. Kati osti sen erittäin huonokuntoisena nettikirpputorilta ja kunnosti ja maalasi sen.

Yksi Katin lempihuonekaluista on Tobiakselta lahjaksi saatu keltainen keinutuoli. Olohuoneen takan runko on alkuperäinen. Se kunnostettiin ja turvallisuussyistä siihen lisättiin lasiluukku. Samalla takka pinnoitettiin Bauhausista hankituilla laatoilla. Kati ja Tobias kutsuvat yläkerran wc-tilaa Royal-huussiksi. Ensimmäiseksi sinne hankittiin kattokruunu ja muu sisustus rakentui sen ympärille. Mustaksi maalattu ovi sopii hyvin tummaan tilaan. Portaikkoa valaisee Zaha Hadidin Slamp Avia-valaisin.

Miten työsi arkkitehtinä on vaikuttanut sisustusratkaisuihin?

Tobias: Alunperin valmistuin puusepäksi. Sen jälkeen opiskelin sisustussuunnittelijaksi ja vasta sitten arkkitehdiksi. Olen asunut Sveitsissä ja käynyt kaikki kouluni siellä.

Sveitsin vaikutteet ja puusepän ammatti näkyvät kodissamme esimerkiksi niin, että en ole halunnut käyttää peitelistoja keittiössä tai saunassa. Sveitsissä ammattipiireissä peitelista koetaan merkkinä ammattitaidottomuudesta.

Työni kautta ajattelen tiloja kokonaisuuksina ja mietin, millaista luonnetta kussakin tilassa tavoittelen. Tärkeää on tunnelman ja toiminnallisuuden yhdistäminen kokonaisuudeksi. Talon suunnittelua ja rakentamista voi verrata usean ruokalajin päivälliseen tai musiikkialbumiin. Jokaisen ruokalajin tai biisin on toimittava yksinään, mutta niiden on myös sovittava yhteen ja synnytettävä yhteensopiva sekä yllätyksiä sisältävä kokonaisuus. Kotimme sisustus on syntynyt tämän ajattelun pohjalta.

Nykyisen saunatilan kohdalla oli alun perin ruokatila ja takkahuoneen kohdalla oli nähtävästi sijainnut olohuone. Tilojen välillä oli alun perin iso aukko ilman ovia. Ajatus yhdistettävästä takkahuoneesta ja saunatilasta kiehtoi ja aukko tilojen välillä säilytettiin ja nyt tiloja jakaa suuri liukuovi.

Kati toivoi saunasta mahdollisimman turvallista lapsiperheen tarpeisiin. Tobias suunnitteli kokonaisratkaisun ja toteutti sen isänsä Erkin kanssa. Kiuas asennettiin suojaan puurakenteen taakse ja lauteet ovat myös lapsille turvalliset kulkea ja istua. Kylpyammeen yläpuolella roikkuu Foscarinin ulkovalaisinmalliston näyttävä Gregg-valaisin. Tilaan sopiva amme löytyi googlettamalla. Amme on Mastellan VOV.

Miten upea sauna-osastonne on syntynyt?

Kati: Tobias halusi rakentaa saunaosaston lämpöpuusta. Puun tunnelmallisuus miellytti meitä molempia. Toivoin kuitenkin lapsiperheelle turvallisia ratkaisuja, kuten umpinaisia lauderakenteita ja puista seinäkettä suojaamaan kiuasta.

Tobias: Haasteellisinta oli saada saunan portaista, penkeistä ja lauteista linjakas kokonaisuus ja vielä niin, että lasiseinät menivät paikoilleen. Vasta jälkeenpäin tajusimme, että tilassa on samaa henkeä kuin vanhan ajan saunoissa, joissa saunottiin ja peseydyttiin samassa tilassa. Meillä ratkaisu on sama, mutta nykyaikaan sovellettuna. Lapsiperheessä rakenne on ihanteellinen, sillä vanhemmat voivat saunoessaan ja peseytyessään säilyttää koko ajan näköyhteyden kylpyammeen ja saunan väliä ravaaviin lapsiin.

Lue myös: Näin sisustusarkkitehti Weera Brown revittelee 66 neliön kodissaan: ”Sisustuksessa pitää olla mukana jotakin outoa”

Miten saunaosaston puulattia on toteutettu?

Tobias: Työ aloitettiin madaltamalla saunan lattiaa noin 10 senttiä viereisen takkahuoneen lattiakorkoon verrattuna. Tilaan asennettiin kaksi lattiakaivoa riittävillä kaadoilla. Vesieristeen päälle, vettä johtavaksi kerrokseksi asensimme mustan muovimaton, ja vasta sen päälle rakennettiin lämpökäsitelty puulattia. Rakenne on saman tyyppinen kuin ”tavallisessa” ulkoterassin lattiassa. Lattia on kuitenkin tehty noin 60 senttiä leveistä ritilöistä, jotka voi nostaa pois puhdistusta varten.

Keittiöön luotiin yhtenäinen viilupintainen kokonaisuus saarekkeesta, kaapistoista ja ruokailutilasta.

Tobias joutui hieman suostuttelemaan Katia oliivisaarnesta verhoiltuun keittiö – ja ruokailutilakokonaisuuteen. Ruokailutilan valaisimet ovat Pili Suspension Lamps PL04. Ruokailutilan puulta näyttävä lattia on helppohoitoista linoleumia. Linoleum on Forbo Marmoleum Striato 5217 withered prairie. Itse suunniteltu ruokapöydän pöytälevy on tilattu Saaren Puusepiltä ja pöydän jalat Nekalan Pajalta.

Allas ja tiskipöytä sijoitettiin niin, että ne eivät näy olohuoneeseen tai portaikkoon. Keittiön valaistukseen kiinnitettiin erityistä huomiota, sillä Kati pelkäsi aluksi, että keittiöstä tulee liian pimeä ja tunkkainen. Huoli osoittautui turhaksi.

Keittiöön suunniteltiin myös käytännöllinen aamiaiskaappi, jonka ovet liukuvat kaapin sivuille. Katon rajassa oleviin yläkaappeihin saa säilöön harvoin käytettyä tavaraa. Kaappirivistöstä löytyy myös apteekkikaappi, jonka sisälle mahtuu valtava määrä kuivatarpeita. Saareketta valaisevat Nordluxin Strap-valaisimet. Saarekkeen pinta on hyvin kulutusta kestävää Hi-Macs-levyä, kuten keittiön muutkin työtasot.

Myös keittiönne on poikkeuksellinen – mistä idea toteutukseen?

Tobias: Idea oli tehdä keittiöstä ja ruokailutilasta kokonaisuus, joka luo koko yläkertaan lämpimän ja kotoisan tunnelman. Isoin haaste oli saada Kati suostumaan näin suureen määrään puuta. Hän kauhisteli sitä, että puuta löytyy niin katosta, kaapinovista kuin seinistäkin.

Piti myös miettiä, miten putkimaisesta tilasta saadaan valoisa ja avaran tuntuinen. Ratkaisevaa oli, kun keksin, että upotamme kattoon useamman suuren valaisimen. Näin keittiö ei tunnu pimeältä, eikä puu tunkkaiselta.

Saimme myös hyvää suunnitteluapua keittiön toteuttaneilta Saaren puusepiltä. Itse asennustyön tein yhdessä isäni kanssa, joka oli muutenkin korvaamaton apu remontissa. Vanhan talon vinot seinät ja katto toivat myös oman haasteensa keittiön rakentamiselle. Lopulta kaikki onnistui hyvin ja olemme molemmat erittäin tyytyväisiä keittiön toimivuuteen ja ulkonäköön.

Ennen nykyistä taloa tontilla sijaitsi vielä vanhempi hirsitalo. Vanhat hirret hyödynnettiin aikoinaan nykyisen talon rungoksi niin pitkälle kuin ne riittivät. Kati ja Tobiaksen isä Erkki saivat suostuteltua Tobiaksen jättämään ajan patinoimat hirret näkyviin vierashuoneeseen ja vessaan.

Vanhempien makuuhuoneen tapettiseinistä haluttiin neutraalin rauhalliset ja harmoniset. Vuoteen yläpuolella on valokuvamuisto hääpäivästä. Valokuvan ovat ottaneet hääkuvaajat Ursi Meier ja Michel Buchs.

Tobias: Yksittäistä mieluisinta ratkaisua ei ole. Halusimme luoda luonteeltaan erilaisia kokonaisuuksia, jotka elävöittävät arkea ja luovat inspiroivia hetkiä. Liikumme monipuolisuuden ja sekavuuden rajoilla, joka myös muistuttaa talon tilakattausta ostohetkellä.

Mitä uutta talo on opettanut teille asumisesta?

Kati: Opimme ainakin sen, että käytännön ratkaisujen suunnitteluun käytetty aika maksaa myöhemmin itsensä takaisin arjen sujuvuutena. Mietimme esimerkiksi ulkovaatteiden ja kenkien säilytyksen huolella etukäteen.

Projektin aikana saimme myös paljon uutta käytännön taitotietoa rakentamisesta ja remontoinnista. Onneksi uskalsimme tarttua tähän sattumaan tuomaan mahdollisuuteen, ja selvisimme siitä kunnialla pieni vauva kainalossa. Tai oikeastaan kaksi, sillä remontin aikana perheemme kasvoi vielä toisella pienellä pojalla.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 5/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Keskustelu

Kommentoi juttua: Arkkitehti Tobias osti puolivahingossa talon Pyhäjärven rannalta: ”Tuttava olisi halunnut luovuttaa avaimet käteeni heti”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X