Sisustus

Dekon asuntomessukohde on tarkan budjetin hulppea ensiomakotitalo: nuori pari piirsi talon itse – katso kuvat ja video

Dekon asuntomessukohde Dekolakun sisustuksessa on käytetty aikaa kestäviä materiaaleja ja sävyjä. Asukkaat Kiira ja Elmo rakensivat unelmiensa omakotitalon.

Istut aamukahvipöydässä ja silmäilet päivän lehteä. Uutinen kotipaikkakunnalle tulossa olevista asuntomessuista kiinnittää huomiosi ja mainitset niistä puolisollesi. Tasan kahden vuoden päästä olet esittelemässä tulevaa kotiasi, uudenkarheaa messutaloa.

Suunnilleen näin voisi tiivistää Elmo Uusitalon ja Kiira Partin päätymisen asuntomessurakentajiksi. Kotipaikkakunnalleen opintojen jälkeen palannut nuoripari asui uudessa kerrostaloasunnossa, jonka pintamateriaalit he itse olivat valinneet. Arki sujui mukavasti. Kunnes tuli tuo aamu ja uutinen Kouvolaan tulossa olevista  asuntomessuista osui Kiiran silmiin.

”Innostuin heti. Korian messualue vanhoine punatiilisine kasarmeineen houkutti. Aloin heti puhua Elmoa mukaan projektiin, mutta hän oli varauksellinen. Lopulta osat vaihtuivat: kun Elmo innostui, minä aloin epäillä, onko meistä tähän”, Kiira sanoo.

Kurkista sisälle Kiiran ja Elmon kotiin videolla

Kiiran ja Elmon koti on myös Deko-lehden asuntomessukohde Dekolaku. Alla olevalla videolla kurkistetaan, miltä talossa näyttää sisällä. Juttu jatkuu videon alapuolella.

Lue myös: Mikä on Kouvolan asuntomessujen upein kohde? Katso kuvat ja äänestä suosikkiasi!

Ensikertalaisia rakentajina

Sekä Elmo että Kiira ovat asuneet lapsuutensa omakotitalossa ja kummankin perheillä on kesämökit, joten omakotiasuminen siihen liittyvine töineen on molemmille tuttua. Rakentamiskokemusta tai käsitystä rakentamisesta kummallakaan ei kuitenkaan ollut.

”Ostimme muuttovalmiin talon. Vanhan talon remontointi ei olisi ollut vaihtoehto, sillä vasara ei pysy kummankaan kädessä. Meille on kuitenkin ollut täydellinen yllätys, kuinka paljon olemme itse joutuneet tekemään, päättämään ja olemaan läsnä. Talon rakentaminen on ollut kuin toinen työ”, pari summaa.

Esimerkiksi sähkökaapin pystyttäminen on molemmilla edelleen tuoreessa muistissa.

”Lähdettiin liikkeelle siitä, että ensin piti selvittää, mikä sähkökaappi ylipäätään on. Polven anatomian tiedän viimeistä piirtoa myöten, mutta sähkökaapin anatomia oli minulle täysin vieras. Onneksi on ystäviä, jotka tiesivät ja olivat valmiita auttamaan vaikka yömyöhällä”, Elmo sanoo.

”Vanhan talon ostaminen ei ollut vaihtoehto. Meistä ei ole remontoijiksi, sillä vasara ei pysy kummankaan kädessä. Vanhassa olisi joutunut tekemään myös enemmän kompromisseja.”

Myös jatkuva siivoaminen ja rakennusjätteen määrä yllätti parin täydellisesti. Ja talvinen lumenluonti: se on piirtynyt Elmon mieleen ikuisiksi ajoiksi.

”Ulkoverhous oli vaihdettava. Jouduin sen vuoksi tekemään lumityöt uudelleen kahden metrin etäisyydeltä koko talon ympräriltä. Ja tämä kaikki tietenkin kesken talven pahimman lumimyräkän”, Elmo muistelee.

Lue myös: Kouvolan Asuntomessut – nämä messutalojen sisustusratkaisut inspiroivat!

Dekolaku, asuntomessut
Hakolan sohvaan valittiin ergonomian vuoksi vankempi täyte, verhoilukankaan valinnassa otettiin huomioon sohvalla viihtyvä Tuure-koira. Round-sohvapöytä, Hakola. Keltainen ja sinapinkeltainen samettityynyliina ja torkkupeite, H&M Home. Louis Poulsenin Yuh-lattiavalaisin, Vepsäläinen Kouvola.

Itse suunniteltu pohja

Se, minkälaisen kodin pari halusi rakentaa ei ollut täysin selvä projektin alussa. Visio pohjasta oli kuitenkin olemassa.

”Elmo halusi yksi- ja minä kaksikerroksisen kodin”, Kiira kertoo ja selittää, että Elmo on asunut lapsuutensa kaksikerroksisessa ja hän itse yksikerroksisessa talossa. Omaan kotiin haluttiin siis täysin päinvastaista kuin, mitä lapsuuden kodissa oli ollut.

Pariskunta päätti, että kummankaan toive ei jyrää toista vaan uudessa kodissa molempien toiveet otetaan huomioon mahdollisimman hyvin.

”Piirsimme pohjasta useita versioita ja hioimme luonnosta yhä uudelleen ja uudelleen. Käytimme suunnitteluun kymmeniä työtunteja. Lopulta päädyimme L:n-muotoiseen pohjaan, jossa L:n lyhyeen sakaraan on sijoitettu huomattavasti tavanomaista korkeampi, avoin olohuone-keittiö ja pitkään sakaraan yksikerroksiset makuuhuoneet ja märkätilat. Tämän jälkeen soitimme eri taloedustajille ja selvitimme, kuka pystyy toteuttamaan meidän unelmamme. Haaste oli nimenomaan erikorkuisten tilojen yhdistäminen samaan taloon. Lopulta sopiva toimittaja löytyi ja olemme tyytyväisiä, että emme lähteneet muokkaamaan alkuperäistä ideaamme. Lopullinen pohja syntyi, kun valmiin talomallin piirrosta muokattiin meidän suunnitelmamme mukaan”, Elmo sanoo.

Dekolaku, asuntomessut Kouvolassa
Keittiö on Puustellin mallistosta ja puhtaan valkoinen taso Louhi Kvartsi Super White. Elmon toiveissa oli alun perin musta keittiö valkoisella marmoritasolla. Keskustelu sisustussuunnittelija Memmu Pitkäsen kanssa muutti mielen ja pari päätyi vaaleampaan väriin, joka kestää paremmin aikaa ja on siten ekologisempi ja taloudellisempi valinta.

Tarkka budjetti

Elmo ja Kiira laskevat, että kun koti on loppuun asti kalustettu ja piha viimeistelty, uusi koti on tullut maksamaan jotakin 360 000–400 000 euron väliltä. Vaikka budjettiin laskettiin heti alusta asti liukumavaraa, kukkaron nyörit on pidetty tiukalla. Se on merkinnyt unelmien punnitsemista yhä uudelleen ja uudelleen, ahkeraa kilpailuttamista ja karsimista – sen miettimistä, mistä luovutaan.

”Suuri olohuone oli suunnittelun lähtökohta, halusimme tietoisesti satsata siihen”, Elmo tiivistää.

”Pidämme molemmat pelkistetystä ja aikaa kestävästä tyylistä, jota on helppo muokata pienillä asioilla.”

”Meille oli tärkeää, että olohuoneen seinät pysyvät ehjinä. Siksi makuuhuoneet on sijoitettu oman käytävänsä varrella, eikä niihin ole käyntiä olohuoneesta. Jonkun mielestä käytävä on hukkatilaa, mutta minimoimme neliöiden käytön liukuovilla ja lopulta käytävä kaventui 20 senttimetrillä. Silti siinä mahtuu kulkemaan hyvin, ja tarvittaessa myös apuvälineillä”, Elmo sanoo.

Ensimmäinen ja ehkä viimeinen taloprojekti

Kodin rakentaminen tontin hankkimisesta loppukatselmukseen, omien häiden järjestely ja normiarjen pyörittäminen työssäkäynteineen. Tämän kaiken Elmo ja Kiira ovat ehtineet tehdä kahden viime vuoden aikana.

Kysymys uuden talon rakentamisesta tulevaisuudessa vetää aikaansaavan parin mietteliääksi.

”Ehkä ei. Messurakentamisessa hyvää on se, että kaiken pitää valmistua ajallaan. Jalkalistat eivät jää puuttumaan seuraaviksi viideksi vuodeksi. Toisaalta aikataulu on tosi tiukka ja yöunista on ollut pakko tinkiä. Muuttovalmiin talon rakentaminen vaatii sekin paljon. Vasta käytäntö osoitti, kuinka vaativaa kokonaisuuden valvonta on ja lopulta vastuu kaikesta on meillä. Suunnittelimme kaiken huolelisesti, mutta jos lähdemme uuteen projektiin, vieläkin huolellisemman suunnittelun ja aikataulutuksen merkitystä ei voi liikaa alleviivata”, pari sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dekon asuntomessukohde on tarkan budjetin hulppea ensiomakotitalo: nuori pari piirsi talon itse – katso kuvat ja video

Sinun täytyy kommentoidaksesi.