DIY-joulukuusi x 3: askartele kuusi lankuista, lasikupuun tai pöytään

Joulukuusi kuuluu jouluun, mutta sen voi askarrella myös itse. Tässä Dekon vinkit kolmeen DIY-joulukuuseen.

Joulukuusi kuuluu keskeisenä osana jouluun. Kuten monet muutkin jouluun liittyvät asiat, se jakaa kuitenkin mielipiteet. Joku vannoo perinteisen luonnonkuusen nimeen sen tuoksun ja aitouden vuoksi, toinen taas koristelee vuosi toisensa jälkeen tekokuusen. Vaihtoehtoja on monia. Kuusen voi myös askarrella itse, ja silloin vain mielikuvitus on rajana. Itse tehty DIY-joulukuusi syntyy monenlaisista materiaaleista.

Lue myös: Origamitimantti – näin taittelet paperisen joulukoristeen

1.  Lankkukuusi

Lankkukuusen voi toteuttaa joko uusista lankuista tai vanhoista kauniisti harmaantuneista ylijäämälankuista. Myös vaneri sopii hyvin kuusen materiaaliksi. Suunnittele, kuinka leveän ja korkean kuusen haluat, ja sahaa lankut sen mukaisesti. Kuusen jalka ja samalla tuki koko kuuselle syntyy pitkästä pystylankusta. Naulaa siihen muut lankut kiinni. Myös koristeita varten voit naulata sinne tänne nauloja. Lankkukuusi sopii hyvin myös pihalle, jossa sen jalan voi tökätä lumihankeen tai maahan ja oksat koristella jouluvaloin.

Puista joulukuusta voi myös varioida tekemällä siitä pienemmän version pöydälle tai käyttämällä ”oksina” puisia keppejä.

DIY-joulukuusi, Lankkukuusi, kuva: Kristiina Kurronen/Otavamedia

2. Joulumaailma lasipurkissa

Jos vierastat isoa kuusta tai tilaa on vähän, voit tehdä lasipurkin sisälle oman pienen joulumaailman. Voit käyttää sisustus-ja askarteluliikkeissä myytäviä lasisia kupuja tai mitä tahansa sopivan kokoista lasipurkkia. Koristeeksi lasipurkin alle sopivat esim. sammal, kävyt tai pienet havunoksat. Myös pienet koriste-eläimet tai tekolumi tuovat joulun tunnelmaa. Lasikuvun-tai purkin alle tehty jouluasetelma on myös oiva askarteluidea toteutettavaksi yhdessä lasten kanssa. Sen voi antaa myös lahjaksi.

DIY-joulukuusi, Jouluasetelma lasipurkissa. Kuva: Mirva Kakko/Otavamedia

3. DIY-joulukuusi pöytään: Kakkutorni

Joulupöydän keskipisteeksi sopii hieno kakkumuoteista tehty DIY-joulukuusi. Voit koota sen kotoa löytyvistä metallisista muoteista pinoamalla ne suurimmasta pienimpään päällekkäin. Kuusenjalka syntyy alimpana olevasta jalallisesta tarjoiluvadista. Jos kotoa ei löydy tarpeeksi kakkumuotteja, myös kirpputoreilta löytyy vanhoja koristeellisia kakkumuotteja. Latvatähdeksi sopii hyvin piparkakkumuotti. Jos torni tuntuu liian huteralta, sen osat voi kiinnittää kevyesti toisiinsa kuumaliimalla. Kuumaliima irtoaa helposti vuokien reunoista myöhemmin, kun niitä haluaa käyttää leivontaan.

Yhden vaihtoehtoisen joulukuusen löydät myös Dekon Circus-bloggaajan Joannan jutusta: Vaihtoehtoinen joulukuusi

DIY-joulukuusi, pöytäkoriste

Keskustelu

Kommentoi juttua: DIY-joulukuusi x 3: askartele kuusi lankuista, lasikupuun tai pöytään

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X