Sisustus

Ekorakentaminen palaa: savi ja olki taas käytössä

Sisäilmaongelmat ja heikko nykyrakentamisen laatu ovat kääntäneet monen katseet menneeseen. Jos vanhat talot kestävät yhä, pitäisikö puu, savi ja olki ottaa uudelleen laajempaan käyttöön?

Ekorakentaminen on tekemässä paluun. Sisäilmaongelmat niin kodeissa kuin julkisissa tiloissa ovat pakottaneet miettimään mikä nykyrakentamisessa on pielessä, ja mikä ennen oli ehkä paremmin.

Lue myös: Perinnemestari kertoo: Oikein hoidettuna hirsi on lähes ikuinen materiaali

Voisivatko perinteiset rakennusmateriaalit ja tekotavat olla ratkaisu kohti terveellisempää sisäilmaa ja pitkäikäisiä rakennuksia?

Luonnonmukaisilla materiaaleilla on kyky imeä itseensä kosteutta ja tasata sitä luontaisesti seinärakenteeseen. Luonnonmateriaaleiksi luetaan mm. puu, puukuitueriste, pellava, hamppu, selluloosa, olki, savi, kivi ja monet muut perinnerakentamisesta tutut materiaalit.

Puurakentamisessa hirsi on nyt suosittua

Suomi on metsien maa, ja puurakentamisessa on pitkät perinteet. Siksi onkin yllättävää että vasta viime vuosina on herännyt laajempi keskustelu puukerrostaloista elementtirakentamisen vaihtoehtona.

Pientalorakentamisessa puu on ollut käytetty materiaali jo pitkään, mutta ekologinen trendi näkyy nyt erityisesti hirsirakentamisen nousuna.

Myös paanu, päre ja erilaiset massiivipuuelementit kasvattavat suosiotaan. Puu on kestävä ja luonnostaan antibakteerinen. Tutkimukset osoittavat että esimerkiksi männyn pinnalta bakteerit kuolevat nopeammin kuin lasin pinnalta.

Tuusulan asuntomessuille kohoaa vuonna 2020 kokonainen kortteli terveellisiä ja ympäristöystävällisiä massiivipuuelementeistä toteutettuja townhouse-koteja.

Ekorakentaminen: Kotilo-talo Espoon Asuntomessuilla.
Espoon asuntomessuilla nähtiin talo Kotilo, jonka julkisivu oli verhoiltu päreillä. Kuva:

Ekorakentaminen: talo voi olla sisältä olkea

Maailmalla savirapattuja olkipaalirakennuksia on rakennettu satoja vuosia. Vanhimmat säilyneistä olkitaloista ovat  yli sata vuotta vanhoja.

Perinteinen oljesta tehty ja savirapattu seinärakenne on ekologinen, edullinen ja eristyskyvyltään hyvä. Olki ei sisällä kemikaaleja ja koostuu lähes samoista ainesosista kuin puu – ja kasvaa rakennuskelpoiseksi jo yhdessä kesässä.

Moderni olkitalo rakennetaan olkielementeistä, joissa olki on puristettu puukehikon sisään. Sisäseinät pinnoitetaan savirappaamalla joko kalkki- tai savilaastilla, ja ulkovuoraus tehdään tavallisella laudoituksella. Inkoon Länsirinteeseen on nousemassa ensimmäinen suomalainen oljesta ja savesta valmistettavista rakennuksista koostuva asuinalue.

Ekorakentaminen: Olkielementtitalo
Tämä puulla vuorattu talo kätkee sisäänsä olkielementeistä tehdyt seinät. Kuva

 

Savi säätelee kosteutta

Savirakentaminen perinteinen ja hyvin yleinen rakennustapa ympäri maapallon. Savi on rakennusmateriaalina edullinen, ja sitä on saatavilla paljon, jopa omalla tontilla. Savesta tehdyt rakennukset ovat hengittäviä ja tasaavat sisäilman kosteusvaihteluita.

Rakentamisessa savi mahdollistaa pehmeiden ja orgaanisten muotojen tekemisen. Savi ja savirappaus ovat myös paloturvallista ilman haitallisia kemikaaleja. Savirakentamisesta ei synny ongelmajätettä, vaan savi palautuu luontoon sellaisenaan. Savirakentamisessa voidaan käyttää lisänä myös olkea tai puuta. Savilaastia  voidaan käyttää muun muassa seinien sisä- ja ulkopintojen rappaukseen.

Ekorakentaminen: Saviseinä
Sisäilmaystävällinen ja hengittävä savi sopii mainiosti sisäseinien materiaaliksi. Kuva: Natural Building Company.

Lue myös: Perinnerakentaja sairastui homeesta, uusi koti löytyi satavuotiaasta hirsitalosta

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ekorakentaminen palaa: savi ja olki taas käytössä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.