Sisustus

Hanna Gullichsenin kotona ei pingoteta: "Meillä saa tehdä vaikka suklaakakkua sohvalla”

Oli aika, jolloin ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen vaali kotinsa pintoja. Sitten syntyivät kaksoset, ja sisustusfilosofia meni – kaiken muun mukana – uusiksi.

Voisi ajatella, että jumalaisen kaunis erkkeri olisi ollut ensimmäinen paikka, johon Hanna Gullichsen uudessa asunnossaan olisi marssinut, mutta ei.

Lue myös: Mum’sin perustajalla Outi Purolla on 11 hengen uusperhe: ”Haaveilen pöydästä, jonka ympärille mahtuisimme kaikki”

Asuntonäytössä hän vain vilkaisi keittiön vieressä kutsuvasti kaartuvan tilan suuntaan. Kun remonttimiehet kantoivat sisään kodinkoneita, hän tyytyi katselemaan kauempaa.

Vasta kun kaikki oli valmista, asunto vain hänen, Hanna astui ensimmäisen kerran valossa kylpevään erkkeriin.

”Iho meni kananlihalle. Tuntui aivan käsittämättömältä, että tässä mä nyt olen. Ja kaikki on just niin kuin pitääkin”, Hanna muistelee parin kuukauden takaisia muuttotunnelmiaan.

Keittiön vieressä oleva ruokailutila on Hannan lempinurkkaus. Hannan asu on Katri Niskasen suunnittelema.

Vuokra-asuminen sopii Hannan perheen elämäntilanteeseen

Punavuoreen kesällä ankkuroituneet Hanna ja hänen puolisonsa Joonas ovat tottuneet vaihtamaan maisemaa. Vuokra-asunto on mennyt vaihtoon aina elämäntilanteen muuttuessa.

”Ei meitä kauhistuta se, että rahat menevät joidenkin muiden pussiin. Tämä tyyli sopii meille, sillä vaatimuksemme kodin suhteen muuttuvat aika usein.”

Aikaisemmin perhe asui Töölössä. Nyt toiveena oli löytää koti, jossa olisi myös toimivat työtilat. Asunto oli muuten juuri remontoitu katsota lattiaan, mutta keittiön kodinkoneet fiksattiin uusien vuokralaisten toimesta lähes ammattilaistasoisiksi.

”Vaikka edellinen kotimme oli isompi, tämä tuntuu tilavammalta. Kuutiot ovat tärkeämpiä kuin neliöt.”

Parin kuukauden asumisen jälkeen keittiö ja ruokailutila on jo löytänyt muotonsa, muuten sisustus on vielä ”työn alla”. Vanhassa talossa ei säilytystilalla yleensä mässäillä, ja nyt hankintalistan ylimmäisenä keikkuukin kaappiratkaisujen suunnittelu ja toteutus.

”Valmista tulee ehkä joskus 2030-luvulla”, Hanna nauraa.

Hakolan nojatuoli sopii keittiöön, sillä sen päälliset on helppo pestä. Seinällä Charlotta Bouchtin Torso-valokuva, Sissi Ehrströmin teos ja Inka Bellin grafiikkaa. ”Pieni pylly on saatu lahjaksi äidiltäni ja se saa minut aina hyvälle tuulelle”. Tikaun banaanikuituinen matto sopii myös ulkokäyttöön.
Zarron kukkaruukku on lahja ystävältä. Bang & Olufsenin BeoSound 1 -kaiutin on kuin veistos.
Keittiöremontissa asunnossa valmiiksi olleet Ikean kaapit saivat sisäänsä uudet kodinkoneet. KitchenAidin kahvinkeitin on päivittäisessä käytössä.

Kodin ytimessä on itseoikeutetusti keittiö

Koska Hanna kokkaa työkseen, kodin ylivoimaisesti tärkein paikka on helppo nimetä.

”Keittiö oli asuntoa valitessakin se suurin prioriteetti. Keittiön pitää olla valoisa ympäri vuoden.”

Muuten asunto oli juuri remontoitu, mutta keittiön kodinkoneet Hanna ja Joonas laittoivat uusiksi. Jos he joskus muuttavat vuokra-asunnosta pois, tasokkaat kodinkoneet lähtevät mukaan.

Uudeksi suosikikseen Hanna nimeää katseilta piilossa olevan Mielen liesituulettimen.

”Kaikki aina ihmettelevät, voiko alaspäin vetävä liesituuletin todella toimia, mutta tämä on aivan loistava. Olen niin monta vuotta elänyt massiivisten liesituulettimien kanssa, jotka vain pitävät meteliä ja joihin lyö päätään, että osaan todella arvostaa tätä.”

140 neliöisen kodin yksi haaste oli valaistus. Onneksi avuksi saapui ystävä. ”Zarro-liikkeen omistava ystäväni Irene Lemmetti oli täällä istumassa iltaa. Kuljimme asunnon läpi ja hän ehdotti kuhunkin tilan sopivia valaisimia. Hankin ne kaikki. Ja niistä jokainen on aivan täydellinen”, Hanna kertoo.

Muutenkin keittiön toimivuus on mietitty huolella. Viineille on oma viinikaappi, säilytystilaa runsaasti ja bistromainen saareke kuin tehty illanviettoja varten.

Lue myös: Ulla, 40, remontoi kotinsa Kaivopuistossa huikeaan kauppaneuvostyyliin – katso kuvat!

Valtavan keittiön erkkerikulmauksesta löytyy ruokailuryhmä, jossa lapset voivat näppärästi imuroida aamupalan mahaansa. Hanna metsästää vielä juuri tähän tilaan sopivia tuoleja pyöreän pöydän ympärille. Myös toinen haave liittyy istuinpaikkaan, tai oikeastaan vaakatasossa pötköttelyyn.

”Haaveilen keittiösohvasta, jossa voisi juoda viiniä ja jutella samalla kun muut kokkailevat.”

Hakolan Bobo-sohvan prototyyppi pääsi uuden olohuoneen ytimeen. Hanna ylistää sohvan käytännöllisyyttä: jousitetulla sohvalla on jämäkkä istua. Tyynyt ovat Svensk Tennin. Hakolan saarnipöytä on kulkenut Hannan mukana jo useammassakin kodissa. Vitran mobile hankittiin tähän asuntoon. Hannan suosikkijalkalampuissa on usein teollinen fiilis. Jieldén ajaton työvalaisin on ollut Hannalla jo vuosia.

Kaiken ei tarvitse olla aina tiptop

Keittiössä kaiken pitää toimia, mutta muuten Hanna suhtautuu kotiinsa armeliaisuudella. Kaiken ei tarvitse olla tiptop.

Hannan esikoinen on jo kaksitoista, ja Hannan ja Joonaksen kaksospojat täyttivät juuri kolme vuotta. Heidän syntymänsä mullisti arjen ja laittoi uusiksi myös perheen sisustusfilosofian.

Kun esikoinen aikoinaan hörppi kaakaota nojatuolissa, Hanna seurasi tilannetta silmä kovana, että apua, kohta kaatuu!

”Nyt meillä saa vaikka tehdä suklaakakkua sohvalla. Todennäköisesti kulho kaatuu, mutta ihan sama. Sitten pestään.”

”Tämä ajattelun muutos vapauttaa hirveästi resursseja aivoista. Kaksoset ovat tehneet niin hyvää meille molemmille – ilman heitä, emme olisi näin rentoja. Olosuhteiden pakosta meidän oli pakko muuttua. Jos ylisuorittaisin äitiyttä, minusta tulisi sietämätön kaikilla muilla elämän alueilla.”

Hanna panostaa kotonaan klassikkohuonekaluihin, mutta ei sen perinteisen syyn tähden. Hän ei nimittäin enää allekirjoita ajatusta, että huonekalujen pitäisi olla aina loppuelämän hankintoja.

Saareke sopii täydellisesti pitkälle Hannalle, sillä se on 8 cm korkeampi kuin perustasot. Kokkailun käryt imaisee sisäänsä Mielen keittotasoon upotettu liesituuletin. Veitset ja pannut ovat näppärästi käden ulottuvilla.

”Olen mieluummin ilman kuin hankin väliaikaisratkaisuja. Ostamme laadukasta ja kestävää”, Hanna kuvailee.

Mutta kun asunnot vaihtuvat, vaihtuu myös sisustus. Hanna ja Joonas laittavat huonekaluja reippaasti varastoon, kiertoon tai kavereille lainaan. Toki muutama superrakas esine, kuten pitkä ruokapöytä, täytyy saada mahtumaan kotiin kuin kotiin.

”Minulle on tärkeää huonekalujen jälleenmyyntiarvo, se kertoo usein myös tavaran laadusta ja siitä, miten se kestää elämää. En enää kiinny tavaroihin samalla tavalla kuin joskus ennen. Nautin kyllä esteettisistä asioista, mutta kaikesta pitää voida luopua.”

”Jos ylisuorittaisin äitiyttä, minusta tulisi sietämätön kaikilla muilla elämän alueilla.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanna Gullichsenin kotona ei pingoteta: "Meillä saa tehdä vaikka suklaakakkua sohvalla”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.