Sisustus

Huippudesignia nettihuutokaupasta? Lue toimittajan kokemukset ja asiantuntijoiden vinkit

Toimittaja kokeili nettihuutokauppaa ja huomasi, että kesken kaiken ei kannata lähteä saunaan. Mitä muuta pitäisi tietää? Asiantuntijat ja kokeneet nettihuutokauppahait kertovat vinkkinsä.

Roikuin kevään nettihuutokaupoissa tätä juttua varten. Tehtävänä oli kokeilla, miten nettihuutokauppa sujuu. Budjettini oli 300 euroa.

Toimittaja Riitta Lehtimäki osti nettihuutokaupasta Bumling-valaisimen muiden tarjoajien nenän edestä.
Nettihuutokaupassa tulevat tutuksi niin pettymykset kuin onnistumiset. Toimittaja Riitta Lehtimäki onnistui ostamaan Bumling-valaisimen Ruotsista viiden muun tarjoajan nenän edestä.

Aluksi tuntui, että budjetti ei riitä. Minua kiinnostavat esineet nousivat helposti yli 300 euron.

Ensin halusin hankkia keraamisen reliefin. Keramiikka on näet ollut pitkästä aikaa nousussa, varmaankin suomalaisen keramiikkataiteen uudistajan Rut Brykin näyttelyn ansiosta.

Mutta Brykiin minun budjetillani ei ollut mahdollisuuksia. Olisi pitänyt olla 600 euroa, jopa tuhansia euroja.

Lue myös: Dekon lukijat valitsivat rakkaimmat kotimaiset designklassikot 

Ruotsalaiset kalastusaiheiset reliefit herättivät kiinnostukseni, mutta olisivatko ne liian miehisiä? Epäröin.

Näin ostat nettihuutokaupasta – asiantuntija neuvoo

Bukowskin taideasiantuntija Johanna Lindforsin mielestä aloitin toimintani hyvin. Olin seurannut jonkin aikaa huutokauppasivustoa tietty tuoteryhmä mielessäni. Näin tavarapaljoudesta on helpompi löytää.

Aloita seuraamalla huutokauppasivustoa ja keskity muutamaan sinua kiinnostavaan tuoteryhmään. Aseta itsellesi ostobudjetti heti alussa.
Suomalainen taidelasi edustaa mailman huippua. Wirkkalan ja Sarpanevan teosten lisäksi kannattaa hankkia Nanny Stillin, Sara Hopean ja Tamara Aladinin töitä.
Wirkkalan ja Sarpanevan teosten ohella kannattaa nyt hankkia Nanny Stillin, Sara Hopean ja Tamara Aladinin töitä.

Oikeaan osui myös se, että suomalaista designia kannattaa hankkia.

”Suomessa ei ole antiikkia tai huimaa kansainvälistä taidetta. Mutta taidelasi on meillä maailman huippua. Naismuotoilijat ovat nyt nousussa, kuten Gunnel Nyman, Sara Hopea ja Nanny Still. Myös keramiikkataiteilijoita on hyvä seurata”, Lindfors sanoo.

Budjetti on myös asetettava itselleen ennen kauppoja. Sitten pitää selvittää, miten lopullinen hinta määräytyy.

Hinta ja kulut nettihuutokaupassa

Lähtöhinta on huutokaupan asiantuntijoiden arvio, mihin aiempien kauppojen perusteella esineen hinta voisi päätyä. Pohjahinta puolestaan kertoo, milloin myyjän haluama hinta on saavutettu.

Vasarahinta on hinta, mihin huutokaupan ylin tarjous päättyi. Vasarahinta voi olla joko korkeampi tai pienempi kuin lähtöhinta.

Vasarahinnan päälle lasketaan huutokauppayhtiön prosenttipohjainen palkkio. Lisäksi tulevat kuljetuskulut. Kaikki kulut kuljetuskuluja lukuun ottamatta näkyvät laskurissa ennen kuin hyväksyt tarjouksesi.

Huutokauppakamareilla on monenlaisia asiakkaita: niitä, jotka vain myyvät, niitä, jotka vain ostavat ja niitä, jotka tekevät molempia.
Huutokauppakamareilla on kaikenlaisia asiakkaita: niitä, jotka vain myyvät, niitä, jotka vain ostavat ja niitä, jotka tekevät molempia. Etenkin ostajana selvitä ennen kauppaa, miten tuotteen lopullinen hinta määräytyy.

Kuljetukselle on oma laskurinsa. Voit tilata esineen joko kotiovelle tai huutokaupan toimipisteeseen noudettavaksi. Jos tilaat Ruotsista, tutki, millaista tavaraa kannattaa kuljettaa: kellon tai korun tuonti Suomen toimipisteeseen maksaa vain kympin, huonekalujen enemmän.

Jos ostat taidetta, lisäksi saattaa tulla tekijänoikeusmaksu.

”Tekijänoikeusmaksu maksetaan, jos taiteilija on elossa tai hänen kuolemastaan on alle 70 vuotta. Kuvasto valvoo näitä maksuja.”

Tositoimiin ja tarjoamaan

Ryhdyn tutkimaan taidelasia. Esiin pomppaa viiden maljakon kokoelma, jossa on sekä Nanny Stilliä että Tamara Aladinia. Saisin pelastettua suomalaista designia Ruotsista takaisin kotiin.

Nyt tarjoan!

Lopulta johdan huutokauppaa 180 euron tarjouksellani. Kuluu päivä eikä kukaan tarjoa enempää. Olen varma, että saan maljakot.

Menen saunaan puoli kymmeneltä illalla ja odotan, että tulen sieltä voittajana ulos.

Katin kontit!

Joku on tarjonnut viime hetkillä kympin enemmän. Huutokauppa sulkeutui minun ollessani saunassa.

”Tunnelma tiivistyy loppua kohden. Usein on ostajia, jotka ovat seurailleet tilannetta ja tekevät tarjouksensa viime minuuteilla”, Bukowskin asiakaspalveluvastaava Annika Adlercreutz lohduttaa.

Jos haluaa tarjota silloinkin, kun ei itse voi osallistua, voi asettaa automaatin, joka kohottaa hintaa uusien tarjousten myötä, tarvittaessa asettamaasi ylärajaan asti.

Ostokuume nousee

Alan seurata valaisimia. Tarjoan ruotsalaisesta 60-luvun Bumling (= Kimalainen) -pöytälampusta.

Tarjoan koko ajan lisää ja samalla pyydän sähköpostitse lisätietoja – tuleeko mötisköön edes valoa? Valitettavasti en saa sitä selville.

”Kelloja, valaisimia ja muita laitteita ei ole testattu, koska tavaramäärät ovat niin suuria”, Annika Adlercreutz neuvoo alan käytäntöjä.

Yritän koko ajan pitää lukua, paljonko valaisimen loppuhinta tulee olemaan.

Meitä on kuusi, jotka kilpailemme tuotteesta. Minä olen tosissani. Huutokaupan deadline lähestyy.

Hinta kohoaa yli 200 euron. Meneekö tämäkin kauppa ohi suun?

Jatkan tarjoamista. Olen jo lähellä budjettini ylärajaa, tiskissä on 270 euroa.

Pelini taitaa olla pelattu tälläkin kertaa.

Lopulta olen valmis ylittämään budjettini ja taistelemaan lampusta sormi näppäimellä ihan viimeiseen sekuntiin asti. Täältä pesee!

Sitten kauppa sulkeutuu. Saan lampun 270 eurolla.

Designlamppua noutamassa

Kun lähden noutamaan valaisinta, olen huolissani. Tuleekohan siihen valoa? Onko kupu muovia? Pöytälamppu on varmasti rikki ja niin ruma, että lukijat nauravat.

Annika Adlercreutz tuo kuplamuoviin pakatun valaisimen varastosta pöydälleen. Onpa se iso, ehdin ajatella.

Ostaja noutaa huutamansa tuotteet huutokauppakamarilta.
”Kun lähdin noutamaan valaisinta, oli huolissani. Tuleeko siihen edes valoa?”
Valaisin on pakattu huolellisesti.
Pakkausmateriaalin seasta paljastui hyvässä kunnossa oleva pöytävalaisin. ”Upea löytö!”, ostajaa onniteltiin.
Pöytävalaisin on Bumling-sarjaa. Sen alkujuurena on ruotsalaisen Anders Pehrsonin vuonna 1968 suunnittelema riippuvalaisin ja siitä on kehitetty kokonainen valaisinsarja. Sitä valmistaa ruotsalainen Ateljé Lyktan edelleen.

Kuorimme pakkausmateriaalit pois ja niiden sisältä paljastuu hyvässä kunnossa oleva, erittäin näyttävä valaisin.

Mutta tuleeko valo? Ainakin sähköjohto on paksu ja tukeva.

Johanna Lindfors ruuvaa hehkulampun paikalleen. Painan katkaisijaa. Jihuu! Valo syttyy.

”Upea löytö!”, minua onnitellaan.

”Tällaisia aarteita tulee myyntiin, kun ihmiset muuttavat pienempiin asuntoihin, vaihtavat sisustustyyliä ja joskus senkin vuoksi, että lapset eivät välttämättä pidä vanhempiensa sisustustyylistä”, Johanna Lindfors toteaa.

Miksi ostetaan huutokaupasta?

Sekä Bukowskin Annika Adlercreutz että Hagelstamin toimitusjohtaja Mia Okko-Koskinen näkevät ekologisuuden ja kierrättämisfilosofian merkityksen lisääntyneen. Kaikki ostajat eivät hae huippuantiikkia tai keräilyaarteita. Yhä useampi haluaa sisustaa käytetyillä tavaroilla.

”Ruotsissa kolmekymppiset sisustavat vanhoilla käyttötavaroilla. Se on järkevää, sillä esimerkiksi kokopuisen ruokapöydän ja kuusi tuolia saa huutokaupasta 300 eurolla”, Mia Okko-Koskinen sanoo.

Huutokaupasta ostetuilla tavaroilla on myös jälleenmyyntiarvo. Kun muuttaa, vanhan pöytäryhmän voi panna takaisin myyntiin ja ostaa tilalle uuteen kotiin paremmin sopivan.

Uusista huonekaluista tulee nopeasti kierrätykseen kelpaamatonta ongelmajätettä.

Bukowskin nettihuutokaupoilla on 14 vuorokauden mittainen vapaa palautusoikeus. Hagelstamilla tällaista automaattista oikeutta ei ole, palauttaa voi vain perustellusta syystä.

Hagelstamin systeemi on muutenkin erilainen. Siellä voi tehdä tarjouksen netissä, mutta varsinainen huutokauppa käydään salissa. Sitä taas voi seurata suorana nettilähetyksenä ja tarjota vaikka puhelimitse tai jättää meklarille ennakkotarjous.

Kannattaa selvittää eri huutokauppojen käytännöt.

Mitä nettihuutokaupoista ostetaan seuraavaksi?

Hagelstamin Mia Okko-Koskinen on ollut alalla 25 vuotta. Hän tietää, että aina tulee yllätyksiä.

”Kuten Ernst Mether-Borgströmin grafiikka, joka kiinnostaa nyt. Keväällä nähtiin jopa Juhani Palmu -buumi!”, Okko-Koskinen sanoo.

Venäläistä rahaa tulvi yhteen aikaan markkinoille ja naapurit ostivat kaiken venäläisen hopean hintaan mihin tahansa. Sitten tuli Ukrainan kriisi ja myynti tyssäsi. Jos Mia Okko-Koskinen tietäisi, mistä trendi tulee ja mihin se menee, hänen olisi turha käydä töissä.

”Asiakkaat määrittelevät sen, mikä on kiinnostavaa ja mitä siitä maksetaan.”

Jälkinäytös

Vien Kimalaisen toimitukseen. En halua luopua siitä. Olen löytänyt ihanan valaisimen. Päivystänyt netissä tuntikausia. Taistellut löydöstäni.

Sitten totean, että valaisin on ihana, mutta meidän vanhan puutalon sisustukseemme se ei sovi – Kimalainen kuuluu 60-lukua ja minimalismia henkivään, moderniin kotiin.

Näkemiin, Kimalainen!

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2018. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi aina ilmestymispäivänä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huippudesignia nettihuutokaupasta? Lue toimittajan kokemukset ja asiantuntijoiden vinkit

Misa89

Huutokauppa on kyllä todella mielenkiintoista seurattavaa, erityisesti livenä. Katselin tuossa nettihuutokauppoja, esim https://preeco.fi/692-nettihuutokauppa ja huusinkin siellä, mutta ei siitä tule lähellekään samanlaista fiilistä kuin paikan päällä. Haaveissani on että pääsen joskus vielä Bukowskin huutokauppoihin seuraamaan todellasti actionia 🙂
Mukavaa viikonloppua sinne!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.