Sisustus

Iso maljakko x 3: Joko sinulla on Urna, Kolonn tai Pallo?

Tänä keväänä se on iso maljakko, sisustajan uusi must have. Joko tunnet tai jo omistat Urnan, Kolonnin tai Pallon?

Piensisustuksen viimeisin trendi on iso maljakko.

Iso maljakko: merkkipäivälahjasta käyttöesineeksi

Kun remontoija päivittää kotia puhutaan pienestä pintaremontista, sisustaja taas tekee samaa stailatessaan ja tuunatessaan kodin ilmettä uusiksi – usein sisustuksellisella pientavaralla.

Kolonn, iso maljakko
Carina Seth Anderssonin Tukholman Kansallismuseon Ett Sammling -ravintolaan suunnittelemaa uutta Kolonn-maljakkoa saa kolmessa eri koossa.

Yhdelle tämä niin sanotulla pikkurahalla ja -budjetilla sisustaminen tarkoittaa klassisesti kynttilöitä ja lautasliinapakettia Ikeasta tai lähimarketista. Toiselle jokaperjantaista kimppua tuoreita leikkokukkia. Ja kolmannelle kevään kuumimpaan sisustuselementtiin eli isoon statement-maljakkoon investoimista.

Jos iso maljakko ei  sovi omaan budjettiin, ei hätää! Jos hyvin käy, must have -maljakon voi myös saada lahjaksi. Maljakot ja vaasit ovat nimittäin vuosien hiljaiselon jälkeen jälleen uudessa nosteessa myös niin sanottuina merkkipäivälahjoina. Mistäpä itseään kunnioittavasta Suomi-kodista ei olisi takavuosina löytynyt ainakin yksi versio Alvar Aallon klassikkomaljakko Savoysta.

Lue myös: Maljakko kruunaa juhlapöydän – katso kevään maljakkotrendit

Dagg, Pallo ja Kolonn: Carina Seth Andersonin 3 menestysmaljakkoa

Isot maljakot ovat oikeastaan laiskan sisustajan helppo sisustustemppu. Statement-maljakot ovat näyttäviä kodin showstoppereita jo itsessään, kukilla tai ilman. Syyttä maljakot eivät olekaan olleet sisustuksellisten asetelmien rakentajien eli yhtä hyvin takavuosisatojen asetelmamaalareiden kuin nykystailistienkin työkalupakin vakiokamaa.

Dagg Svenkt Tenn, iso maljakko
Ruotsalaisen Svenskt Tennin ikoninen ja suurta käsityötaitoa vaativaa Dagg-maljakkoa saa useissa eri väreissä.
  1. Statement-maljakoiden pohjoismaiseksi äidiksi voi hyvällä syyllä nimetä ruotsalaisen Svenskt Tennin Dagg-vaasin, jonka ruotsalainen tähtisuunnittelija Carina Seth Andersson suunnitteli jo vuonna 2009. Monen himoitsema maljakko on todellinen lasinpuhalluksen taidonnäyte, joten sen varsin korkea hinta on perusteltu. Kahta täysin samanlaista maljakkoa kun ei ole.
  2. Tukholman Nationalmuseumin luotua museona uudelleen nahkansa ja kuoriuduttua viime syksynä useiden vuosien saneerausurakan jälkeen täysin modernisoituna, myös mittava nykymuotoilijajoukko sai mahdollisuuden luoda kokonaisuuteen monenmoista uutta. Museon Ett Samling -ravintolaan suunnitellusta hyvinkin muotokieleltään 1970-lukuhenkisestä Kolonn-maljakosta tuli hetkessä myyntihitti. Tämäkin vaasi on syntynyt Carina Seth Anderssonin käsistä, ja se on Daggin tavoin Skrufs Glasbrukin taidokasta tuotantoa.
  3. Ei kahta ilman kolmatta. Samainen suunnittelija-valmistajaduo on luonut myös modernin Pallo-maljakon, joka tuntui löytyvän jokaisen itseään kunnioittavan ja ajassa olevan näytteilleasettajan osastolta tämänvuotisilla Tukholman huonekalumessuilla. Linjakas vaasi sopii moneen sisustustyyliin ja sitä saa sekä kirkaslasisena että mustana.

Marimekon Urna samassa trendissä

Kotimaisen Marimekon ensin kirkkaan lasisena värisenä markkinoille muutama vuosi sitten tullutta, ja heti suosion saanutta Urna-maljakkoa saa nyt jo neljässä eri värisävyssä, uusimpana tyttömäinen pinkki.

Marimekko Urna, iso maljakko
Marimekon suositun Urna-maljakon uusin värisävy on ajankohtainen pinkki.

Saman talon kokoelmista löytyy myös 1980-lukua henkivä ja vaikutteita Aasiasta saanut Ming-maljakko, jota sitäkin saa sekä kirkkaana että maitolasisena.

Pienempien vaasien ystävää Marimekko hemmottelee supersuositulla, monissa väreissä koreilevalla ja mukavan hintaisella Flower-maljakolla, 37–50 e väristä riippuen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Iso maljakko x 3: Joko sinulla on Urna, Kolonn tai Pallo?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.