Sisustus

Japanilainen Muji Helsinkiin – sisustajien suosikkibrändillä on kiinnostava historia

Japanilainen kodintavaroistaan tunnettu Muji tulee vihdoin Suomeen. Liikkeestä tulee koko Euroopan suurin. Lue, miten Mujista tuli sisustajien suosikkibrändi!

Nyt ei tarvitse enää odottaa seuraavaa ulkomaanmatkaa saadakseen Mujin vähäeleisiä, japanilaisen virtaviivaisia ja arkea ilostuttavia tuotteita. Globaali ketju avasi ensimmäisen Suomen liikkeensä kauppakeskus Kampin 4. kerrokseen vuoden 2019 lopulla, ja paitsi että saimme Muji Helsinkiin, liikkeestä tuli Euroopan suurin!

Lue myös: Parhaat Mujin tuotteet: Deko valitsi 6 kauneinta käyttöesinettä

Mujin liike Kampissa, Muji Helsinkiin
Mujin liike Kampissa, Muji Helsinkiin
Mujin pop-up -kauppa sijaitsee Kampin kauppakeskuksen neljännessä kerroksessa.

Muji Helsinkiin: Liikkeessä useita eri palveluita

Liikkeeseen tulee kodin tuotteiden ja vaatteiden lisäksi ainakin Muji Food eli elintarvikkeita, josta koko ketju aloitti aikoinaan toimintansa. Food-osastolla on lähiruokaa suoraan tuottajilta, ja osasto on ensimmäinen Euroopassa.

Sitä täydentää Muji Marketplace, joka toimii foorumina kaupunkilaisille, joilla on mahdollisuus myydä siellä omia tuotteitaan.

Lisäksi liikkeessä on Muji Books eli Mujin kustantamien kirjojen osasto ja tapahtuma-areena Open Muji.

Embroidery Service tarjoaa mahdollisuuden brooderata oma Muji-tuote haluamaallaan tavalla.

Nopeasti lehdistölle väläytetystä pohjakuvassa vilahti myös paikka Muji Hut:ille eli Mujin yhdeksän neliön kokoiselle mökille. Saakohan sitäkin kohta Suomesta? Ainakin tyylikästä Muji-hotellia ollaan suunnittelemassa Suomeen.

Mujin liike Kampissa
Mujilla on jo kolmatta kertaa pop-up -kauppa Helsingissä. Tällä kerta liikkeessä on myös vaatteita ja siivoustarvikkeita.

Mujin kolme pääperiaatetta

Muji perustettiin 1980-luvulla vastaliikkeenä sen ajan kulutushulluudelle ja kaupallisuudelle. Nimi on lyhenne ilmaisusta Mujirushi Ryohin, joka tarkoittaa merkittömiä laatutuotteita.

Mujin ydin kiteytyy kolmen pääperiaatteen ympärille: materiaalien valinta, prosessien yksinkertaistaminen ja pakkausten yksinkertaistaminen. Tarkasti valmistettujen tuotteiden yksinkertaisuudesta ja tyhjyydestä muodostuu vakaa pohja ajatuksille ja tunteille.

Periaatteisiin kuuluu myös, että Muji ei pidä melua suunnittelijoista tuotteiden takana, vaikka firmalle ovat suunnitelleet monet maailman huiput kuten Jasper Morrison ja Konstantin Grcic.

Monet suomalaiset muotoilijat ovat myös olleet yhteistyössä Mujin kanssa, kuten Harri Koskinen ja Johan Olin & Aamu Song. Matti Pikkujämsän A cup of Therapy -kirja on juuri käännetty japaniksi ja julkaistu Muji Books:n toimesta. Lisäksi Suomen Jäätelö tuottaa Mujille myös omaa jäätelöä, josta on tullut suuri menestys.

Kylpyhuonetuotteita Mujissa
Mujin kylpyhuonetuotteiden japanilainen eleettömyys viehättää.

Toinen uutinen: Muji tuottaa robottibusseja suomalaisen Sensible4:n kanssa

Toinen suuri uutinen on se, että Muji ja suomalainen robotiikkaan ja ajoneuvoihin erikoistunut toimisto Sensible 4 lanseeraavat automaattiohjatun bussin.

Mujimaisen suloisen 10-paikkaisen bussin nimi on Gacha, ja se tarkoittaa japaniksi yllätyslelua. Kyseessä on siis julkisen liikenteen ajoneuvo, jolla käyttäjä pääsee paikasta A paikkaan B ilman vaihtoja.

Gacha julkaistaan jo ensi maaliskuussa Suomessa, jonka jälkeen pilottikokeilut lähtevät käyntiin. Muji ja Sensible4 aikovat laajentaa bussin kokeilut myöhemmin EU:n alueelle ja Japaniin.

Sensible4:n toteuttama Gacha-robottibussi näkee päivänvalon ensi maaliskuussa. Firman toista, ilman kuljettajaa toimivaa bussia on päässyt kokeilemaan jo Vantaalla ja Hämeenlinnassa ja parhaillaan sitä voi testata Otaniemessä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Japanilainen Muji Helsinkiin – sisustajien suosikkibrändillä on kiinnostava historia

Tietämätön

Myydäänkö Helsingin liikkeessä huonekaluja?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.