Juhlat tulossa? Vähemmän on enemmän ja 4 muuta superkikkaa juhlien järjestäjälle

Juhlien järjestäminen on ennen kaikkea mukavaa puuhaa, josta ei kannata ottaa liikaa stressiä. Näillä vinkeillä järjestät kesän parhaimmat juhlat.

Juhlat ovat aivan nurkan takana. Moni juhlistaa kesän kynnyksellä niin valmistujaisia, puutarhajuhlia, häitä ja rentoja grillibileitäkin.

Juhlasuunnittelija Taru Kaartinen Hey Lookista kertoo 5 nyrkkisääntöä, kuinka selviydyt juhlien emännöinnistä ja isännöinnistä onnistuneesti – ja ennen kaikkea stressivapaasti.

Lue myös: Britakakku on rakastettu juhlatarjottava – katso Kotilieden suosikkiohjeet!

1. Mieti, millaisissa juhlissa vieraasi viihtyvät

Kaartisen mukaan moni juhlia järjestävä sivuuttaa erään tärkeän seikan: kenelle juhlia tehdään? Jos tiedossa on kaveriporukan rennot grillibileet, niin sen kalleimman shampanjan tarjoilu tuskin on tarpeen.

”Ei tarkoituksella lähdetä järjestämän sellaisia juhlia, jossa ihmiset eivät viihdy”, Kaartinen sanoo.

Lue myös: Juhlat uusperheessä? Salla ja Mikko kertovat, miten he luovat perhejuhliinsa hyvän tunnelman ja välttävät riidat: ”Tunteita ei pidä ottaa mukaan järjestelyihin”

2. Juhlat syntyvät kodin kulmakivillä

Joka kodista kannattaa löytyä tietyt kulmakivet juhlien järjestämiselle.

”Oli se sitten kiva astiasto, jota on helppo käyttää ja yhdistellä monessa eri tarkoituksessa. Myös pellavaservetteihin voi satsata, sillä ne ovat monikäyttöisiä niin kahvitteluissa kuin illallisillakin”, Kaartinen sanoo.

Kun tietyt asiat löytyvät, järjestäminen on jo huomattavasti helpompaa, eikä aina tarvitse ostaa uutta. Moneen tilaisuuteen myös sopii samat materiaalit ja koristeet – oli sitten kyseessä rippijuhlat tai rennot illanistujaiset.

”Erikoisemmat koristelut tehdään pienillä asioilla, kuten kivoilla kukilla tai hauskoilla serveteillä.”

Lue myös: Muistilista juhliin: varmista sujuvat juhlavalmistelut ja katso, mitä juhlien järjestäjän tulee tehdä missäkin vaiheessa

3. Vähemmän on enemmän tarjoilussa

Yleensä mitä pienempi määrä tarjottavaa on, sen parempi. 15 erilaisen tarjottavan sijaan kannattaa mielummin satsata muutamaan varmaan hittiherkkuun.

Toki tilanne on eri, jos vierailla on paljon erikoisruokavalioita tai haluaa järjestää nimenomaan ruokailuun keskittyvät juhlat, jolloin pöydän on tarkoituskin notkua herkuista.

Suomalaiset myös arvostavat melko simppeliä ruokaa, joten ylimääräinen kikkailu ja kokeilu raaka-aineiden osalta voi olla turhaa.

Lue myös: Cocktailpalat – suolaiset suupalat sopivat juhlaan kuin juhlaan

4. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Hyvä nyrkkisääntö on, että kaikki mitä on vain mahdollista tehdä etukäteen, tee. Jos esimerkiksi leivot itse, leivo sellaisia piirakoita ja kakkuja, jotka voi pakastaa ja sulattaa vaivattomasti juhlapöytään.

”Jos pystyy järjestämään kaiken niin, ettei jätä mitään juhlien ajaksi, se on aina parempi. Jos itse järjestää juhlat, niin niistä juhlista haluaa varmasti myös itse nauttia.”

Pieniin yksityiskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota: varaa tarpeeksi maljakoita kukille ja huolehdi, että kynttilät palavat kahdeksan tuntia. Juhlia häiritsevää sähläystä on heti vähemmän, kun miettii pienetkin seikat etukäteen.

Lue myös: Mikä ihmeen 0,7 kakkupohja? Koko Suomi leipoo -ohjelman voittaja Anne paljastaa täydellisen täytekakun kaavan

5. Ulkoista karjalanpiirakoiden rypytys

Moni ajattelee, että ruokien tilaaminen ulkopuolelta on automaattisesti kallista. Jos tulevat juhlat ovat isot, ruoan tilaus voi itseasiassa osoittautua parhaaksi vaihtoehdoksi. Hintaeroa itse tehtyihin ruokiin ei välttämättä tule merkittävästi, ja samalla järjestäjä säästää monen päivän kokkailut ja ennakkovalmistelut ajallisesti.

”Se vie hirveästi stressiä pois ja on paljon helpompi itse keskittyä nauttimaan, kun juhlia edeltävänä päivänä ei tarvitse painaa karjalanpiirakoita aamuneljään”, Kaartinen sanoo.

Lue myös: 15 vinkkiä onnistuneeseen juhlaruokailuun: varmista ainakin nämä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Juhlat tulossa? Vähemmän on enemmän ja 4 muuta superkikkaa juhlien järjestäjälle

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X