Kaaos eteisessä? Ammattijärjestäjä paljastaa 3 kikkaa, joilla taklaat ahtaan eteisen syndrooman

Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo, miksi eteisen kaapit pursuavat tavaraa ja miten ongelma kesytetään.

1. Passiivinen tavara ryövää tilan

Eteisen kaapeissa säilötään usein tavaraa, jota käytetään harvemmin kuin kerran kuussa. Holmström kutsuu tätä tavaraa passiiviseksi tavaraksi.

”Eteisen kaapeissa säilytetään kaikenlaista joulukoristeista ompelutarvikkeisiin”, Holmström sanoo.

Simppeli ratkaisu tähän on se, että passiivinen tavara siirretään muualle arjen käyttötavaran tieltä. Pyhitä tila ainoastaan ulkoiluvaatteille ja -tavaroille, joita käytät tähän aikaan vuodesta.

Lue myös: Eteinen ilman vaatekaappia – kuusi toimivaa ideaa

Tuulikaapin alaosaan on rakennettu liukuovikaappi.

Pieni eteinen ei ole ongelma, kunhan tilan käyttää tehokkaasti. Kuva: OM-arkisto

2. Siivouskomero on pikkukodin turhake

Monessa kodissa yksi syvä eteisen kaappi uhrataan siivousvälineille, vaikka
pienellä järjestelyllä tilan saisi parempaan käyttöön.

”Sitä voi hyvin kyseenalaistaa, tarvitaanko siivouskaappia. Mahtuisiko pelkkä imuri kaapin alatasolle, ja ylätasolle säilytyskoreja muulle tavaralle?”

Siivousaineet ja liinat voi sijoitella niihin huoneisiin, jossa niitä käytetään.

”Pienessä kodissa on tärkeää, ettei vallata kokonaisia kaappeja yksittäisiin tarpeisiin, kuten siivousaineille, joita niitäkään ei tarvita kauhean usein”, Holmström sanoo.

Kotiin saapuminen on arkipäivien paras hetki. Mutta mihin heittää pipo, laskea laukku, missä paikka kengille?

Kotiin saapuminen on arkipäivien paras hetki. Mutta mihin heittää pipo, laskea laukku, missä paikka kengille? Kuva: OM-arkisto

3. Kenkämeri ei usein johdu säilytystilasta

Kiinnitä huomiota kenkien määrään: montako paria kengistä on oikeasti aktiivisesti käytössä? Kenkien määrää karsimalla ongelma ratkeaa kuin itsestään.

”Jos eteinen on kenkämeri, tavaraa kannattaa alkaa karsia aktiivisen käyttötavaran tieltä ja viedä kenkiä säilöön muualle. Vain kauden mukaiset, aktiivisessa käytössä olevat kengät pitäisi olla eteisessä.”

Esimerkiksi lenkkarit ovat usein turhat eteisessä keskellä sydäntalvea. Harvakseltaan käytetyt juhlakengät ja sandaalit kannattaa suosiolla siirtää kauemmas säilöön.

Kun kenkiä vie muualle säilöön, eteisen kaapin sisään voi jättää muistilapun, jossa on muistutus esimerkiksi juhlakenkien sijainnista. Siitä on iloa, kun kenkiä tarvitsee ja etsii.

Lue myös: Henkariin vai viikattuna? Sillä on väliä, miten vaatteet säilyttää – vääränlainen säilytystapa voi jopa pilata lempivaatteen

Eteiseen saa näppärästi lisää avaruuden tuntua peilillä, joka luo illuusion pitkälle jatkuvasta tilasta. Vielä parempi, jos peili toimii samalla hyllynä tai näppäränä naulakkona. Verde-peili, 399 e, Woud.

Eteiseen saa näppärästi lisää avaruuden tuntua peilillä, joka luo illuusion pitkälle jatkuvasta tilasta. Vielä parempi, jos peili toimii samalla hyllynä tai näppäränä naulakkona. Verde-peili, 399 e, Woud. Kuva: Woud

Avainsanat

Keskustelu

Olen talkkarin likka. Lapsuudenkotini oli talkkarin asunto, siisti, mutta ei ylellinen.
Yksi asia oli ehdottomasti kielletty. Käsilaukkua eikä mitään muutakaan arvokasta pikkutavaraa ei saanut jättää eteiseen, satunnaisen kävijän ulottuville.
Olen ollut aikuinen jo kauan, mutta edelleenkään en jätä käsilaukkua eteiseen. Saatan laskea sen hetkeksi kädestäni, mutta päällysvaatteiden ja kenkien riisumisen jälkeen vien laukkuni muualle. Ei omassa kodissaan käsilaukkua koko ajan tarvitse vahtia, tietenkään, mutta voi sillä oma, suojaisa paikkansa olla.

Voi hyvä ihme. Ei tosiaankaan ole tarvista ammattijärjestäjälle, jos on meininki saada kolme nuttua ja kolmet buutsit siististi naulakkoon. Se, mihin loput laitetaan, on ongelma.

Kommentoi juttua: Kaaos eteisessä? Ammattijärjestäjä paljastaa 3 kikkaa, joilla taklaat ahtaan eteisen syndrooman

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X