Asuntomessut Lohjalla Kannustalo Suomi

Helppohoitoinen ja ajaton! Hanna ja Eero rakennuttivat unelmiensa kodin 350 000 eurolla

Hanna ja Eero Jokirinteelle Dekon asuntomessukohde Lohjalla oli koti jo ennen kuin talossa oli edes juoksevaa vettä. Ensin paikalle tuotiin kuohuviinilasit, sitten ilmapatja.

Joulukuun viimeisenä päivänä Hanna ja Eero Jokirinne istuivat ilmapatjalla tulevan kotinsa olohuoneessa ja skoolasivat uudelle vuodelle 2021. Keskelle huonetta pinotut lattialaudat odottivat vielä asentajaansa, mutta tunnelmaa loivat koristeltu joulukuusi ja seiniin suunnatut työmaavalot.

”Missä muuallakaan olisimme olleet. Täällä on vietetty kaikki juhlan hetket”, Hanna sanoo.

Lohjalaisten Hannan ja Eeron väliaikainen vuokrakoti sijaitsee vain kahden kilometrin päässä Lohjan asuntomessualueelta, mutta siellä Iittalan kuohuviinilaseille ei ole ollut tarvetta – ne on tuotu suoraan parin uuteen mustikansiniseen kotiin, Kannustalo Suomeen.

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on kahden aikuisen koti.

Hanna ja Eero rakennuttivat kahden aikuisen kodin, johon lapset ovat tervetulleita vierailemaan. Kodin johtavana ajatuksena on helppohoitoisuus ja ajaton tyyli. Talon ulkomaaliksi valikoitui pitkän pohdinnan jälkeen Tikkurilan Kettinki. Kuva: Niclas Mäkelä

Yksikerroksinen, 126-neliöinen muuttovalmis koti rakentui Asuntomessuille Lohjalle vuodessa, ja se on juuri sellainen, kuin pari toivoi, ja parempikin. Kodin korkeista ikkunoista avautuu maisema alle 100 metrin päässä sijaitsevalle Lohjanjärvelle.

”Kaavaan oli kirjattuna järvinäkymä. Lopulta järvi näkyy enemmän kuin osasimme toivoakaan”, Eero iloitsee.

Videolla sisustussuunnittelija Helena Karihtala esittelee Kannustalo Suomen sisustuksen ja antaa vinkkejä ajattomaan sisustukseen:

Kaikkien toiveiden täyttymys

Ajatus uudesta kodista syntyi kolme vuotta sitten, kun Hanna ja Eero asuivat Lohjan laitamilla 141 neliön omakotitalossa. Viisi makuuhuonetta sopivat suuren uusperheen tarpeisiin, mutta kun Hannan lapset muuttivat maailmalle, neliöille ei ollut enää tarvetta.

Kriteeri yksikerroksisesta kodista lähellä Lohjan keskustaa osoittautui haastavaksi. Reilun vuoden etsintä ei johtanut tuloksiin. Kun pari keväällä 2020 kuuli, että Asuntomessut järjestetään Lohjalla järvenrannalla, pari lämpeni ajatukselle rakennuttaa oma koti.

”Kun näimme messualueen, ajattelimme, että hitsiläinen, tässä on kaikki, mitä olemme toivoneet”, Eero muistelee.

Sitten pistettiin hösseliksi. Pari sai ha­luamansa tontin, kilpailutti rakennusfirmat ja päätyi Kannustalon Harmaja-talomalliin, jonka pohja muokattiin parin kriteereihin sopiviksi. Merkittävimpiä muutoksia oli se, että talon saunaosasto siirrettiin terassin puolelle ja eteiseen lisättiin vaatehuone märille vaatteille ja koirien ulkoiluvälineille. Talon pohjapiirustus oli valmis puolessatoista viikossa.

”Tiesimme tarkkaan mitä haluamme, ja olimme kaikesta samaa mieltä”, pariskunta muistelee hyväntuulisesti.

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on sisustettu Artekin kalusteilla messujen ajaksi.

Hanna on ihastunut Artekin 400-nojatuoleihin ja Woodnotesin valkoiseen Sammal-villamatto. Epäsymmetrinen Polder-sohva on Vitran mallistosta. Kuva: Niclas Mäkelä

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on muuttovalmis kohde kahdelle aikuiselle.

Lasiseinän takana oleva tv-huoneena toimiva olohuone tuntui aluksi ylimääräiseltä. Kolmannen makuuhuoneen rakentaminen oli kuitenkin järkevää, koska suuremmalla talolla olisi parempi jälleenmyyntiarvo. Kuva: Niclas Makelä

Budjetti sai karsimaan ylimääräiset hienoudet

Hanna ja Eero seurasivat talon pystytystä naapuritalon perustuksilla istuen ja todistivat hetkiä, jolloin hanasta tuli vesi ja valot syttyivät ensimmäistä kertaa. Tontilla käytiin päivittäin. Perheen koirakin oppi tunnistamaan sanat ”tontille” ja ”raksalle” ja lähti parin mukaan häntä heiluen.

Rakennusurakkaa oli kiinnostavaa seurata, mutta myös hyvä pitää silmällä lisäkustannusten varalta. 350 000 euron budjetti oli rakennusmestarin mukaan tiukka, ja vaatisi tarkkaa seurantaa. Suurin riski lisäkustannuksille oli maanrakennustyöt, jotka onneksi menivät suunnitelmien mukaisesti.

Säästöjä saatiin valitsemalla kotiin vain kaikki tarvittava, ei ylimääräisiä hienouksia. Sisustussuunnittelija Helena Karihtalan avulla pari valitsi ajattomat värit ja materiaalit.

”Emme lähteneet haaveilemaan mistään järjettömyyksistä tai viimeisten trendien mukaisesta keittiöstä. Silti emme ole joutuneet tyytymään mihinkään”, Eero Jokirinne kertoo.

Pari haluaa kodista helppohoitoisen ja mukavan – sellaisen, jossa pakolliset kotityöt, kuten pölyjen pyyhkimiset tai puutarhanhoito minimoidaan. Etupiha on asfaltoitu ja puutarhaan valittu helppohoitoisia puita, hortensioita ja tuijapensaita.

”Elämä on täynnä kaikenlaista muutenkin. Meille on tärkeätä, ettei kotona ole pakko suorittaa”, Hanna Jokirinne pohtii.

Lue myös: TM Rakennusmaailma: Autonromuista rakennettu terästalo ”leijuu” Asuntomessuilla Lohjalla – ”Teräs on rakennusmateriaalina ikuisesti kierrätettävä”

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on sisustettu vaaleilla sävyillä ja luonnonmateriaaleilla.

Hanna ja Eero ajattelivat ensin peittävänsä makuuhuoneen takaseinän tehostetapetilla. Kun projektiin tuli mukaan Siparilan paneelit, tapeteille tai tauluillekaan ei ollut enää sängynpäädyssä tarvetta. Kuva: Niclas Makelä

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on tilava kahden aikuisen koti kolmella makuuhuoneella.

Eero on myyntityössä, johon kuuluu paljon matkustamista. Koronavuosi siirsi työt kokonaan kotitoimistolle. Vitran työpöytä ja tuolit ja Stringin laatikosto ja hyllykokonaisuus antavat hyvät puitteet keskittymiselle. Kodin huoneissa on olohuonetta astetta vaaleampi seinämaali, Tikkurilan valkoinen, koska tilat ovat varjoisampia. Olohuoneen seinäväri on Tikkurila Symphony G487. Kuva: Niclas Mäkelä

Tulevasta ei koskaan tiedä

Joulukuussa Hannalla ja Eerolla oli kuusivuotishääpäivä. Hanna antoi Eerolle lahjaksi 94 valokuvan albumin rakennusprojektin ajalta. Urakka on ollut ikimuistoinen molemmille. Silti pari ei uskalla luvata, että talo on loppuelämän koti.

”En halua jäädä kiinni tavaraan, vaan seurata sitä, mistä nautimme elämässä. Ehkä jonain päivänä saan hyvän työtarjouksen ulkomailta tai ehkä kaipaamme vaikkapa Helsingin keskustaan. Koskaan ei tiedä”, Eero sanoo.

Sen verran Hanna ja Eero kuitenkin tietävät, että kun messuhulinat väistyvät ja talo muuttuu kodiksi, poreallas täyttyy vedellä ja kaiuttimista raikuu JVG:n Ikuinen vappu. Kuohuviinipullo on jo odottamassa kylmässä.

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on Helena Karihtalan sisustama.

Hanna ja Eero halusivat Puustellin keittiöön yläkaapit, jolloin Kannustalo keksi puhkaista katon rajaan suorakaiteiset ikkunat. Knollin ruokailuryhmä, Zanottan Quaderna 710 -penkki ja Woodnotesin Line-matto luovat ruokailutilalle ruskean ja valkoisen sävyttämän rauhallisen värimaailman. Kuva: Niclas Mäkelä

Kannustalo Suomi Asuntomessuilla Lohjalla on täynnä design-klassikkoja.

H​anna ja Eero eivät aio lunastaa messusisustusta itselleen, vaikka sen muotokieli ja sävyt hivelevätkin silmää. Zanottan Joy-kirjahyllyä ja Knollin Wassily-lepotuolia yhdistävät labyrinttimäiset linjat. Hyllyllä komeilee Olucen Atollo 239 -valaisin. Kuva: Niclas Mäkelä

Lue myös: Saran ja Andersin talourakasta tuli painajainen – kun rakennusyritys meni konkurssiin, jälkeen jäi vain ”läjä kosteaa betonia”

Keskustelu

Kommentoi juttua: Helppohoitoinen ja ajaton! Hanna ja Eero rakennuttivat unelmiensa kodin 350 000 eurolla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X