Sisustus Tilaajille

Katso, kuinka teet katosta huoneen kiinnostavimman pinnan

Valkoinen katto on turhaan vakio. Katon sävyllä ja materiaalillakin voi leikitellä. Katso esimerkit ja ideat - ja ihastu!

Mitä jos valkoiseksi maalatun tai paneloidun katon sijaan näkisikin väriä tai kolmiulotteista pintaa? Siinä missä valkoinen katto on usein sisustuksen näkymätön lähtökohta ja vakio, värillinen tai muutoin pintamateriaaliltaan eroava katto on takuuvarma huomionherättäjä ja se voi antaa sisustukselle uuden suunnan.

Katon voi maalata siinä missä seinätkin. Kattoon suositellaan mattamaisen jäljen jättäviä himmeitä ja täyshimmeitä maaleja, jotka eivät heijasta valoa. Mutta jos katon haluaa tummaksi tai kapea ja pitkä huone on yhden päätyikkunasta tulevan luonnonvalon varassa, ei ole huono asia, jos katto kiillollaan levittää valoa pidemmälle tilaan.

Yksinkertaistettuna voidaan todeta, että tumma katto madaltaa tilaa visuaalisesti. Mutta vaikutus on radikaali vasta todella tummilla sävyillä. Jos huonekorkeutta on reilusti enemmän kuin tavallisesti, voi tummalla katolla luoda kodikkuutta, kun tilan mittasuhde tasoittuu. Tämä voi auttaa korkean ja avaran tilan kalustamisessa.

Toisin päin keikautettuna vaikutus on päinvastainen. Matalaan huoneeseen saa huijattua korkeutta, kun valitsee tumman lattian ja seiniin ja kattoon vaalean sävyn. Vaikutelma korostuu entisestään, kun sama vaalea sävy jatkuu seinistä kattoon ilman kattolistaa.

Vaaleat sävyt sopivat hyvin kattoon. Keltainen antaa lämpöä ja avartaa.
Matala alkovi tuntuu korkeammalta, kun yhtenäinen sävy jatkuu seinäpinnalta kattoon. Vaaleat sävyt sopivat hyvin kattoon. Keltainen antaa lämpöä ja avartaa. Kuva: Jotun

Katossa toimivat hyvin aina vaaleat sävyt. Poimi katon sävy muusta sisustuksesta ja saat tilaan aivan uutta mielenkiintoa. Jos huoneen muillakin pinnoilla on sävyjä, kannattaa kokonaisuus pitää yhtenäisenä. Lämpimien sävyisten seinien pariksi sopii astetta tai paria vaaleampi sävy. Muutoin viileillä sävyiseen huoneeseen sopii samalla tavoin viileänsävyinen katto.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.