Sisustus Tilaajille

Lahjan ostaminen käytettynä on ekoteko mutta second hand -shoppailukaan ei ole asiantuntijan mukaan ongelmatonta: ”Se ylläpitää kulutusmaniaa”

Kirpputorishoppailu on jo valtavirtaa, mutta second hand -lahjoihin suhtaudutaan vielä epäillen. Onko käytetty lahja loukkaus vai suuri rakkaudenosoitus? Ja kannattaako second handin ostaminen lainkaan?

Paketin sisältä paljastuu Arabian Paratiisi-sarjan kulho. Lahja on kääritty silkkipaperiin, mutta kartonkinen alkuperäinen pakkaus puuttuu. Ei ole kaupan kiiltävää tarraa eikä logoilla varustettua lahjapaperia.

Paketin antaja seuraa jännittyneenä ystävänsä eleitä. Huomaako hän, että kulho on ostettu käytettynä?

Lahjojen jakaminen on aina jännittävää, mutta erityisen jännittävää se on silloin, kun antaa jotakin kierrätettyä.

”Klassinen väittämä on, että lahja kertoo yhtä paljon sen saajasta kuin antajastakin. Siksi second hand on vaikea pala. Lahja ei saa olla halvan oloinen, muuten sen antaja menettää kasvonsa”, kertoo second hand -markkinaa tutkinut markkinoinnin yliopistonlehtori Jenniina Sihvonen.

Käytetyn tavaran ostaminen on tänä päivänä jo ihan tavallista, mutta lahjaksi second hand -esine päätyy yllättävän harvoin. 68 prosenttia suomalaisista haluaa säästää ympäristöä joulunakin, kertoo Tori.fi:n vuonna 2020 tekemä kyselytutkimus. Kuitenkin vain liki neljäsosa on Nordean vuoden vanhan kyselyn mukaan antanut lahjaksi käytettyä.

Lue myös: Asiantuntijat paljastavat, mitä kirppiksiltä hamstrataan seuraavaksi – näiden esineiden arvo saattaa nousta pian!

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lahjan ostaminen käytettynä on ekoteko mutta second hand -shoppailukaan ei ole asiantuntijan mukaan ongelmatonta: ”Se ylläpitää kulutusmaniaa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.