Sisustus

Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin kalliolaiskoti on ihastuttavan avara – "Olen muuttanut lähes 30 kertaa, joten pystyn tarvittaessa luopumaan kaikesta"

Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin koti täyttyy väreistä, taiteesta ja rakkaista keräilyaarteista. Työt jäävät kiireisen päivän päätteeksi toimistolle, mutta mustan Coco-koiran hän pakkaa mukaansa pyörän tavarakoriin ja polkee kotiin Kallioon.

Mikä on parasta kodissasi?

”Ihastuimme asunnon valoisuuteen ja avaruuteen. Parvekkeelta aukeava näkymä kaupungin kattojen yli on hienoin juttu. Pohjaratkaisu ja sijainti sopivat meille täydellisesti. En ole muualla tuntenut olevani yhtä paljon kotona.”

Hakolan sohva on kodin tuorein hankinta. Klaus Haapaniemen ylelliset tyynyt koristavat sohvan molempia päätyjä. Ne merkkaavat samalla kodin asukkaiden lempipaikkoja. Sohvan päällä Juha Joron Polkuja-teos.

Mikä on kotinne suurin haaste?

”Vastapäisen talon ikkunat. Meillä on makuuhuoneessa vain pimennysverhot ja pidämme niitä yleensä kiinni. Muuten tuntuu siltä, että olemme liikaa esillä. Toisaalta en ole koskaan nähnyt naapureiden verhojen edes heilahtavan eikä satunnainen esilläolo minua niin paljon häiritse.

Iso eteinen asunnon keskellä on myös kuin outo tanssilattia.”

Coco-koira lepää Terhin äidin virkkaamalla vanhalla pitsipäiväpeitolla. Terhi tekee yhteistyötä Johanna Gullichsenin kanssa, jonka optisesti väreilevä Doris-kuosi näkyy kodin tyynynpäällisissä ja Terhi Pölkki -kenkämallistossa.

Millainen sisustaja olet?

”Värikäs. En haluaisi mustavalkoista kotia. Joskus tuntuu siltä, että värinkäytössä pitäisi alkaa jo jarrutella. Pidän myös erilaisten esineiden ja tyylien sekoittamisesta.”

Lue myös: Suunnittelija Anna Pirkola: ”Kotimme on sisustettu fiilispohjalta”

Miten säilytät kenkiäsi?

”Jos asiaa kysyttäisiin työntekijöiltäni, niin he vastaisivat, että huonosti. Meillä ei ole megalomaanista vaatekaappia eivätkä kengät näy sisustuksessa.

Opiskelujeni alkuvaiheessa keräsin kenkiä ja niitä oli valtavat määrät. Minulla oli kahdeksan paria Christian Louboutinilta. Nykyään innostun yhdestä mallista kerrallaan ja saatan käyttää samoja kenkiä joka päivä. En säästele tai varjele niitä.”

Niukkaeleinen toimisto on vastakohta värikkäälle kodille. Hyllyllä kurkistus
ensi talven Terhi Pölkki -mallistoon.

Saako teillä kulkea sisällä kengät jalassa?

”Ei, kengät riisutaan jalasta! Kun asuin Lontoossa, meuhkasimme siitä suomalaisystävieni kanssa aina eteisessä.”

Lue myös: Tekstiilisuunnittelija Reeta Ek kauniista kodistaan: ”Olen saanut verenperintönä viehtymystä järjestelyyn

Mitä ystäväsi eivät tiedä kodistanne?

”Meillä on valtava verkkovarasto ja se on pelottavan täynnä tavaraa.

Muutimme pari vuotta sitten avopuolisoni kanssa yhteen. Kun kaksi aikuista perustaa yhteisen kodin, tavaraa on yleensä ehtinyt kertyä molemmille. Vintiltä löytyy kaikenlaista, mikä ei kotiimme sovi tai toiselle kelpaa.”

Ruokailutilan itämaisen maton Terhi tilasi alun perin liikkeeseensä, mutta se löysikin paikkansa kotoa. 1950-luvun kattovalaisin on Bukowskin huutokaupasta. Oiva Toikan lasikuutio on esillä vintage-tarjoiluvaunussa. Terhi sai sen käsi- ja taideteollisuusalan Taito-Finlandia-tunnustuspalkintona vuonna 2016.

Mistä et luopuisi?

”Olen muuttanut elämäni aikana lähes kolmekymmentä kertaa ja pystyn luopumaan kaikesta. Olohuoneen vanhat, kevytrakenteiset nojatuolit seuraavat minua todennäköisesti seuraaviinkin koteihin.

Mutta, kun elämässä ihmisetkään eivät ole aina pysyviä, niin tavaroilla ei lopulta ole mitään merkitystä.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 6/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kenkäsuunnittelija Terhi Pölkin kalliolaiskoti on ihastuttavan avara – "Olen muuttanut lähes 30 kertaa, joten pystyn tarvittaessa luopumaan kaikesta"

Tiituska

Olisin kiinnostunut tietämään olohuoneessa olevan nojatuolin alkuperän. Onko tanskalainen ?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.