Keraamikko Eva Spoof: ”Savi on sielukas kuin suomenhevonen”

Keraamikko Eva Spoof käyttää raaka-aineena kotimaista savea, joka on sielukas kuin suomenhevonen. Sitkeä ja oikukas mutta myös pehmeästi muotoutuva.

Sielukas saveni…

on peräisin Someron Kultelan kylästä, joka täyttää kesällä 530 vuotta. Anu Puran nostama ja työstämä savi on olemukseltaan vahvasti juurruttavaa. Se on kuin suomenhevonen, jolla on jalat tukevasti maassa, vaikka se elää ja muuttuu aktiivisesti. Audiovisuaalisen viestinnän opiskelijana tein videon myös Kultelan saven alkulähteestä.

Työskentely saven parissa…

on 90-prosenttisesti siivoamista. Dreijaamisen jälkeen joudun pesemään studioni lattian aina kolmeen kertaan. Onneksi se on entisen maitokaupan kauniisti laatoitettu lattia.

Tärkeintä ruukuissani on…

yksinkertaisuus, ajattomuus ja varma tieto raaka-aineen lähteestä. Lopullisen silauksensa ne saavat vasta omistajiensa luona, kun ne tummuvat, hengittävät ja patinoituvat käytössä.

Tulin juuri…

Venetsian biennaalista, mihin menin ensisijaisesti Michelangelo Foundationin järjestämän Homo Faber -tapahtuman takia. Siellä esiteltiin monipuolisesti kansainvälisten artesaanien kädentaitoja. Oli myös mahtavaa, että Suomen, Ruotsin ja Norjan osasto oli Norjan aloitteesta kokonaisuudessaan saamelainen. Vähemmistöt ovat meidän rikkauttamme.

Kuva: Nina Tietäväinen

Kuva: Nina Tietäväinen

Viimeksi kärttyynnyin…

isojen yritysten viherpesusta, eli kun yritykset ovat tekevinään ekologisia tuotteita tietämättä edes raaka-aineiden lähteitä. Meillä on jo tarpeeksi tuotteita. Olen itsekin luopunut astioiden kaltaisten käyttöesineiden tekemisestä.

Kesällä…

järjestän meditaatiota sisältäviä Pottery and Meditation -kursseja heinä-elokuussa. Jatkan myös tavallisista ihmisistä kertovien Kallio Talks -videoiden tekemistä ja julkaisua Youtube-kanavallani UdumbaraHelsinki. Videoiden uusi nimi on With Love from Helsinki.

Juttu on julkaistu Dekossa 6/2022.

Lue myös: Vuoden graafikot Kaisa ja Christoffer Leka: ”Elämässä mikään muu ei ole yhtä hauskaa ja palkitsevaa kuin yhdessä tekeminen” 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Keraamikko Eva Spoof: ”Savi on sielukas kuin suomenhevonen”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X