Ihmiset

Koiviston muistomerkin suunnittelija Perttu Saksa: "Mainoskuvaukset opettivat tuottamaan"

Valokuvaaja ja kuvataiteilija Perttu Saksaa kiinnostavat asioiden väliset suhteet. Näitä hän tutkii valokuvissa ja veistoksissa, joista uusin on presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkki.

Valokuvaaja, taitelija Perttu Saksa voitti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun teoksellaan Kartta. Deko tapasi taitelijan ja kysyi, millaiset asiat häntä ovat innostaneet nykyisissä töissään.

Eläimen ja ihmisen välinen suhde

”Innostukseni valokuvaukseen lähti ihan puhtaasti luontovalokuvauksesta, joka kuitenkin jäi tauolle, kun aloin opiskella alaa. Myöhemmin kiinnostuin enemmän ihmisen ja eläimen välisestä suhteesta. Oma luonteva ja käytännönläheinen eläinsuhteeni pohjautuu retkeily- ja luontoharrastustaustaani. Sen takia hurjatkaan tarinat eläinten ympärillä, kuten A Kind of You -sarjan kerjäläisapinoiden kohdalla, eivät aiheuta minussa lamaannusta, vaikka kaltoinkohtelu ikävältä tuntuukin.”

Perttu Saksan A Kind Of You -teos

A Kind of You (Valokuva, Diasec, 2013) -sarjassa Saksa kuvasi Indonesiassa kerjäläisten mukana kulkevia apinoita. Ihmisten vaatteisiin puetut ja kahlehditut apinat auttavat omistajiaan kerjäämisessä.

Lue myös: Lastensairaalassa taiteellaan ihastuttava Petri Eskelinen: ”Teoksillani voi leikkiä”

Kuvanveisto ja Mauno Koivisto

”Kuvanveisto teki tuloaan taiteeseeni pitkään ja luontevasti, sillä faija on veistänyt aina. Valokuvan kaksiulotteisuus ja tietynlainen aineettomuus on ärsyttänyt jo jonkin aikaa. Esineen suhde tilaan ja katsojan kehollinen suhde teokseen on kiinnostavaa, joten veistotaide on minulle keskeinen asia ilmaista näitä asioita. Minua kiinnostavat myös mittasuhteet. Ei ole sattumaa, että valokuvissanikin kuvatut asiat ovat aika tarkkaan luonnollisessa koossa.

Presidentti Mauno Koivisto jätti minuun ison jäljen, kun kuvasin hänestä potrettia yli kymmenen vuotta sitten. Siksi osallistuin hänen hautamuistomerkkikilpailuunsa. Olen viehättynyt ajatuksesta, että rikkoutunut asia korjataan, ja että peittelemisen sijaan murtuma poimitaan esille ja sille luodaan uusi merkitys. Se on hieno tapa ajatella historiaa ja identiteettiä. Siksi olen käyttänyt presidentti Koiviston hautamuistomerkissä japanilaista kintsugi-tekniikkaa, jossa murtumia korjataan kultauksella. Muistan myös lukeneeni lapsena Koivistosta jutun, jossa hän porasi lenkkipolkunsa tiellä olevaan kiveen reiän, jotta talvella jäätyvä vesi halkaisisi kiven ja sen saisi siirrettyä pois. Ajattelin, että nämä asiat pitää jotenkin liittää yhteen.”

Koiviston hautamuistomerkin kirjaimet

Kuvauspäivänä Mauno Koiviston muistomerkin pronssikirjaimet odottivat vielä kiinnitystä. Saksa on patinoinut kirjaimia saadaakseen niihin samanlaisen pinnan kuin vanhojen hauta-muistomerkkien pronssikirjaimissa.

Perttu Saksa siirtyi tilaustöistä taiteeseen

”En olisi kuvantekijänä se, mikä olen, ellen olisi tehnyt paljon myös tilaustöitä. Sitä kautta on tullut tietynlainen tekninen taso ja viimeistelyn taito. Mainoskuvatuotannoissa olen oppinut myös tuottamaan. Esimerkiksi presidentti Koiviston muistomerkin kohdalla toimitan tilaajalle koko paketin veistoksesta sen paalutukseen ja kuljetukseen. Se on iso kakku taiteilijalle, joka on tottunut työskentelemään yksin, mutta sen osaaminen on myös etu.”

Perttu Saksa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Koiviston muistomerkin suunnittelija Perttu Saksa: "Mainoskuvaukset opettivat tuottamaan"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.