Sisustus

Kurkista Dekon bloggarin Susanna Vennon kesäpaikalle: "Mökillä on kiva toteuttaa vähän romanttisempaa tyyliä"

Aarre löytyy usein epätodennäköisimmästä paikasta. Näin kävi Susanna Vennolle, kun hän äitinsä ja siskonsa kanssa etsi perheelle kauan kaivattua kesäpaikkaa.

Myynti-ilmoitus maatilamaisesta hirsimökistä tuli vastaan verkkopalvelussa, josta ei ensimmäiseksi lähtisi asuntoilmoituksia koluamaan. Vanha isäntä myi pientä maatilaa Kanta-Hämeessä, johon kuului peltotilkku, siipale metsää, kasvimaa ja iso puutarha.

Oli loppukesä vuonna 2012, ja Susanna Vento oli äitinsä ja siskonsa kanssa tehnyt monta näyttöreissua sopiva kesämökki kiikarissaan. Pieni talo vaikutti täydelliseltä: se sijaitsi alle kahden tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja oli navettoineen tarpeeksi suuri majoittamaan koko perheen.

Susanna Vennon mökillä
Tunnelmallinen ladonovi avautuu navetasta pihalle. Gubin Mategot-
naulakko on hauska vastapari talon mukana tulleille vanhoille räsymatoille.

Vanha isäntä oli pitänyt syntymäkodistaan hyvää huolta, mutta perhe 
halusi remontoida talosta omannäköisen ja samalla tarkistaa, että rakenteissa oli kaikki kunnossa. Heille oli tärkeää kunnostaa talo perinteitä 
kunnioittaen.

”Saimme hyvän perinnerakentamisen peruskurssin, kun kaikesta piti
 ottaa selvää. Samalla olemme joutuneet opettelemaan myös maan- ja metsänhoitoa”, Susanna nauraa.

Vento remontoi unelmiensa mökin
Tuvasta on käynti tunnelmalliseen makkariin, jonka seinä on tapetoitu Boråstapeterin Scandinavian Designers -kokoelman kesäisellä Herbarium-tapetilla. Liinavaatekaappi on Susannan lapsuudenkodista.

Toimelias Susanna suunnitteli ja teki remontin suurimmaksi osaksi itse isäpuolensa kanssa. Tavoitteena oli päästä viettämään päätalossa joulua 2012, ja se onnistui.

”Olemme täydellinen työpari, sillä isäpuoli on todella taitava ja innokas tekemään, minä taas hoidan suunnittelupuolen. Äitini puolestaan hoitaa lapset ja ruoan remonttiprojektien aikana sekä puutarhan ja kasvimaan. Jokaisella on oma roolinsa, minkä ansiosta yhteispeli toimii hienosti.”

Talosta purettiin kaikki vanhat pintamateriaalit ja kaapistot hirsiin asti, sillä hirsien kunto haluttiin selvittää. Muovimattojen alta kaivettiin esiin vanhat lattiat siellä, missä ne olivat säilyneet. Muihin huoneisiin tuli uudet mäntylaudat.

Susanna Vennon mökin keittiö
Susanna suunnitteli uuden keittiön Ikean runkokaapeista ja vanerista mittaan leikatuista ovista. Sirot lankavetimet ovat Hokolalta ja tyyliin sopiva terästaso Hackmanilta. Kuparitangon Susanna kokosi rautakauppatarvikkeista.

Keittiö uusittiin kokonaan vesijohtoja ja sähköjä myöten. Keittiöön haluttiin perinteinen terästaso, jotta mökkihommat mehustamisineen ja sienien perkuineen sujuisivat mutkattomasti.

”Tuskaisinta oli vanhan leivinuunin maalikerrosten rapsuttaminen sentti sentiltä. Lopuksi uunimestari pinnoitti vanhan uunin uudestaan. Keittiön kaakelointi taas oli yllättävän helppoa, opettelin sen Youtube-videon avulla”, Susanna naurahtaa.

Susanna Vennon mökin kuisti
Kuisti paneloitiin sirolla sormipaneelilla ja maalattiin valkoiseksi. Hernekasvitaulu löytyi kirpparilta. Ruokapöydän Susanna kokosi Ikean pukki-
jaloista ja mökin vanhasta ovesta. Thonet’n tuolit ovat verkkohuutokaupasta.

Navetan seinissä oli vanhan isännän oman metsän puista itse tekemät paneelit. Pieteetillä tehtyjä paneeleja ei haluttu hävittää, joten tummuneet puupinnat saivat pari kerrosta valkoista maalia. Myös lattiat uusittiin ja vanha, metsästä siirretty hirsisauna remontoitiin. Viime kesänä navetan puuliiteri sai vielä toisen, kukallisen kesähuoneen.

”Hauskinta remontissa oli vanhojen materiaalien purkaminen, kun ei tiennyt, mitä alta löytyy. Tein vanhojen tapettikerrosten paloista taulun tuvan seinälle. Löytyipä seinän välistä myös entisen omistajan isän aikainen lottokuponki. Lottoamme nykyään sillä samalla rivillä, kun kioskille eksymme.”

Susanna Vennon mökillä
Armaksesta ostettu klassinen lastutuoli sopii oivallisesti kesähuoneeseen. Seinälle on kerätty kauniita mutta hyödyllisiä mökkitarvikkeita.

Mökki ja navetta on pitkälti sisustettu kirpputorilöydöillä ja vanhoilla kalusteilla, jotka on joko peritty mummolasta tai saatu talon mukana.

”Isäntä myi talon irtaimistoineen. Olemme huolella kunnostaneet kaikenlaisia aarteita. Tuuletimme vanhat kauniit silkkitäkit ja patjat, ja nyt ne koristavat kesähuoneita. Timpurin huone oli täynnä vanhoja työkaluja, suksia ja potkureita. Myyjästäkin on varmasti mukavaa, että olemme ottaneet vanhat tavarat hyötykäyttöön.”

Susanna Vennon mökillä
80-luvulta tutusta haitarivalaisimesta tuli salonkikelpoinen, kun Susanna keksi poistaa siitä varjostimen. Tyyny on ommeltu Mairon hauskasta Ruta-kankaasta, kompaktiin String-hyllyyn mahtuu kaikki oleellinen.

Susannasta on ihanaa, kun mökillä voi sisustaa eri tavalla kuin omassa
kodissa.

”Pidän kotona modernista sisustuksesta, mutta mökillä en halua olla samanlaisessa ympäristössä kuin arkena. Täällä on kiva toteuttaa vähän romanttisempaa tyyliä. Olenhan kuitenkin maalta kotoisin.”

Kova remonttitahti voisi jotakuta hirvittää, mutta Susannan perhe nauttii puuhastelusta.

”Se on terapeuttista timpurointia. Mökillä tekemiseen ei liity stressiä, koska ei ole kiirettä. Siinä vaan maalaat ja sitten taas ollaan.”

Susanna Vennon mökillä
Navetan pukuhuoneeseen löytyi Artekin penkki pilkkahintaan kirpparilta. HK Livingin hauskat nappikoukut ovat Vinkel Home -liikkeestä. Pyöreät polttopuut säilyvät kauniisti pärekorissa.

Mutta tehdään tällä mökillä paljon muutakin kuin remonttia. Sienestys, marjastus, paikallisten kirpputorien kiertely ja ruoanlaitto oman kasvimaan herkuista kuuluvat leppoisiin kesäpäiviin.

”Maatilamainen, useasta rakennuksesta koostuva pihapiiri tuo tilan tuntua. Lapset on helppo päästää ulos leikkimään ja jokaiselle perheenjäsenelle löytyy omaa tilaa.”

Susannan mielestä parasta on kuitenkin rauhallinen yhdessäolo perheen kanssa.

”Kiire on pakko unohtaa. Siinä pellon reunassa nökötät ja odotat, että 
tiskivesi lämpiää.”

Lue Susannan Varpunen-blogia täältä.

Juttu julkaistu alun perin Dekossa 6/15.

Lue myös:

Susanna Vento: Nyt pinnalla sisustuksessa ovat lämpö, runsaus ja syvät värit Mitä lahjaksi valmistuvalle tai tuliaisiksi mökille? Poimi tästä Dekon kauneimmat kirjavinkit Designyritys Vipp loi 55-neliöisen modernin piilopirtin, jossa ei ole mitään liikaa 5 ideaa: Kata illallinen ulos

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurkista Dekon bloggarin Susanna Vennon kesäpaikalle: "Mökillä on kiva toteuttaa vähän romanttisempaa tyyliä"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.