Deko

Kuvanveistäjä Emma Jääskeläinen laulaa koska se vapauttaa mielen

Vuoden 2022 nuori taiteilija Emma Jääskeläinen asuu isoäitinsä vanhassa kodissa ja inspiroituu erilaisten äänien luomisesta.

Innostuin veistostaiteesta…

sen fyysisyyden ja kokonaisvaltaisuuden takia. Minulla on tarve lähestyä materiaaleja ja aiheita koko kehoa käyttäen, kosketuksen ja kokemuksen kautta. Pidän hitaasta ja meditatiivisesta tekemisestä, joka rauhoittaa ja antaa tilaa herkkyydelle ja materiaalin ­tarjoamille impulsseille. Veistosten tekeminen on oppia, kuuntelua ja vuoropuhelua.

Vakavahenkisyys…

on osa tätä työtä. Prosessi koostuu erilaisista vaiheista, tuskaisista ja ilontäyteisistä. Teoksissani on usein koominen vire, joka syntyy siitä, kun keskittynyt ”otsa rypyssä” -työskentely vapautuu leikin, tarinankerronnan ja eri assosiaa­tioiden kautta.

Lue myös: Jopa Vogue on ylistänyt kotimaista Nomen Nescio -vaatemerkkiä – perustaja Liisa Leskelä ei löytänyt kaupoista, mitä halusi, joten päätyi tekemään itse

Holding a dirty thought vuodelta 2017.
Holding a dirty thought vuodelta 2017. Kuva: Maija Toivanen/HAM

Minua kiehtoo juuri nyt…

ääni. Se on todella ilmaisuvoimainen ja suora väline. Veistäminen pohjautuu usein suunnitelmiin ja malleihin, mutta äänen tuottaminen ja improvisoiminen vapauttaa mielen täydellisesti. Tuotan ääntä laulamalla ja äänittämällä erilaisia työskentelyssä syntyneitä ääniä. Mietin kovasti sitä, kuinka äänellä voidaan luoda tunnelmaa tilaan.

Pidän hitaasta ja meditatiivisesta tekemisestä. Se rauhoittaa ja antaa tilaa herkkyydelle ja materiaalin tarjoamille impulsseille.

Tällä hetkellä kuuntelen…

Linda Fredrikssonin Juniperia. Musiikki on soinut taustalla duplojen rakentamisen ja piirtämisen ohessa iltaisin. Levy on upea.

Linda Fredriksson ja Juniper-albumi.

Viimeisin näyttely, joka teki vaikutuksen…

on Taneli Rautiaisen näyttely Galleria Sculptorissa. Esillä on neljä teosta, joissa valo ja liike hidastaa, ärsyttää ja lumoaa.

Lue myös: Ekologisia puukomposiittikalusteita valmistavan Woodion Petro Lahtinen: ”Suomessa kylpyhuone on vielä lapsipuolen asemassa”

Kaipaan…

isoäitiäni. Asuin hänen luona nuorempana ja nyt asumme perheeni kanssa hänen asunnossaan, joka tulvii muistoja. Olen pohtinut paljon keskusteluita, joita kävimme, kun olin teini-iässä liittyen hänen elämäänsä ja kokemuksiinsa. Olisi mielenkiintoista jutella nyt, kun olen vastaanottavaisempi.

Kaipaan…

metsätiellä lastenvaunuissa tiiviisti pakkaselta pakattuna.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuvanveistäjä Emma Jääskeläinen laulaa koska se vapauttaa mielen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.