Ihmiset

Kuvanveistäjä Pekka Jylhä: ”Yksikään eläin ei kuole töideni takia”

Eläinaiheistaan tunnettu kuvanveistäjä Pekka Jylhä on hyväntuulinen ihminen. Taitelijaprofessorin luonteenlaatu näkyy hänen töissään. Niissä kulkee mukana lempeä huumori ja ekologinen maailmankatsomus.

Kuka: Kuvanveistäjä Pekka Jylhä, 62, tunnetaan eläinaiheistaan. Hän sai Pro Finlandia -mitalin 2007 ja taiteilijaprofessorin arvon 2012. Lähde-muistomerkin ohella tehnyt valtioneuvos Harri Holkerin hautamonumentin Veden muisti ja Eduskunnan lisärakennukseen teoksen Kristallikruunu.

Ajankohtaista: Tilateos Learning to Fly keväällä 2018 avattuun hotelli St. Georgeen. Tuusulan kunnan tilaustyö Auringon silta vuoden 2020 Asuntomessuille.

Kesällä Pekka Jylhä oli paossa työhuoneensa putkiremonttia ja työskenteli lasiansarissa työhuoneen pihalla.
Taiteilijaprofessori Pekka Jylhän työhuoneella Tapiolassa on putkiremontti. Kesällä hän työskenteli lasiansarissa työhuoneen takapihalla ja valmisteli isompia töitään myös nurmikolla. Jylhä perheineen asuu viiden minuutin kävelymatkan päässä.

Lähde teki tunnetuksi

”Tunnetuimpia töitäni on varmaan presidentti Urho Kekkosen muistomerkki Lähde. Suunnittelukilpailun voitto antoi uskottavuutta. Tilauksia ja kutsuja muihinkin kilpailuihin alkoi tulla. Kyllähän Lähteestä aikanaan kohistiin, koska se ei ollut näköis-Kekkonen.

Lue myös: Kuvataiteilija Ilari Hautamäki: ”Siveltimen jälki näkyy aina töissäni”

Vesi on houkuttanut yleisöä kaikenlaisiin uintitempauksiin. Rappuset rakennettiin haavereiden estämiseksi, eivätkä ne minua taiteilijana haittaa, koska ne eivät näy.

Voimakkaan kierron vuoksi vesi pysyy sulana. Kymmenen vuotta Lähde oli talvisinkin auki, mutta kuulemma säästösyistä siihen pannaan nykyään kansi päälle. Minulla on kirjallinen sopimus siitä, että muistomerkki toimii ympärivuotisesti, joten voisin halutessani nostaa metelin. En sellaista tahdo.”

Auringon silta valaisee

”Toukokuussa paljastettiin hotelli St. Georgessa Learning to Fly, jota työstin pitkään. Kun aikoinaan luin Richard Bachin Lokki Joonatanin, päätin, että joskus teen lintuteoksen. Asiat loksahtivat: työni koti on Helsingin Riikinkukko-korttelissa.

Pekka Jylhä työsti pitkään Learning to Fly -teostaan ja teki siitä lukuisia pienoismalleja.

Nyt mielessäni pyörii Auringon silta, joka tulee Tuusulan 2020 Asuntomessujen pääväylän sillalle. Auringonkukka-valaisin saa energiansa aurinkopaneeleista. Olen hyvin inspiroitunut uusista energiamuodoista ja ekologisista arvoista ylipäätään.

Lähes kymmenmetrisen teoksen pienoismalli on 65 sentin korkuinen. Lopullinen työ valmistuu insinöörien kautta. He tekevät lujuuslaskelmat ja suunnittelevat kiinnityksen. Muuten taiteilijalle tulee unettomia öitä.”

Jänis kuvaa haavoittuvuutta

”Käytän töissäni paljon kristallia, porontaljaa, hanhensulkia… Pronssi on niin älyttömän kallista, että asiakkailla ei tahdo olla siihen varaa. Sen neliöhinta on noin 4 000 euroa.

Pekka Jylhän töissä on runsaasti kristalleja.
Jylhä käyttää töissään kristallia, porontaljaa, hanhensulkia. Hänen töidensä takia yksikään eläin ei kuitenkaan kuole.

Täydellisen valkoisilla jäniksillä haluan kuvata herkkyyttä ja haavoittuvuutta, minulle tärkeitä asioita. Tein itseni kokoisen jäniksen valokuvana – se on minulla makuuhuoneessa. Selfie-pupu oli Elisan pääkonttorissa puoli vuotta. Ihmiset todella poseerasivat sen kanssa. Olihan se hauskaa!

Minun takiani ei yksikään eläin kuole. Olen siitä hyvin tarkka. Saan nahat Luonnontieteellisen museon pakastimesta.”

+ Tyhmä kysymys: Oletko uinut Kekkosen lähteessä?

”Olen! Lähde-muistomerkki julkistettiin Kekkosen syntymän satavuotispäivänä 3.9.2000. Avajaisjuhlallisuuksien jälkeen joku tönäisi minut altaaseen. Sielläpä sitten pulikoin tyylikkäästi puku päällä.

Pohjalaisen osakunnan saunaperinteisiin muuten kuuluu tehtäviä, joista jaetaan jäsenyyteen oikeuttavia pisteitä. Kymmenen pistettä saa, kun viuhahtaa Kolmen sepän patsaan ympäri, ja seitsemän, kun kastautuu Kekkosen altaassa.”

Juttu on ilmestynyt Dekon numerossa 8/2018. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi aina ilmestymispäivänä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuvanveistäjä Pekka Jylhä: ”Yksikään eläin ei kuole töideni takia”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.