Ihmiset

Kuvataiteilija Nanna Susi: "Taiteilija on duunari"

Kuvataitelija Nanna Susi hämmentää taidekenttää myymällä teoksiaan myös itse. Kiinnostava taiteilija kertoo työstään ja esitämme hänelle yhden tyhmän kysymyksen.

Kuvataiteilija Nanna Susi maalaa jatkuvasti. Asikkalassa syntynyt ja Helsingin Kalliossa asuva taiteilija on työskennellyt vuosia myös Roomassa. Nyt hän valottaa työprosessiaan ja vastaa yhteen tyhmään kysymykseen.

Taiteilijaa voi verrata duunariin

”On kyllä helvetin vaikeaa luoda jotain. Tässä hommassa tulee välillä raivopäiseksi. Aina tulee kuitenkin flow, joka kantaa. Mutta ei joka vuosi.

Tämä on savenvalajan työtä. Likaista ihoa, tärpätin hajua, tahmeita vaatteita. Aina kädet ja mieli työssä. Tässä ei ole mitään hienostelua. Eikä romantiikkaa. Taiteilija on duunari.

taiteilija Nanna Suden teos Praying Flags, 2016, öljy kankaalle, 190 x 210 cm.
Praying Flags, 2016, öljy kankaalle, 190 x 210 cm.

Jotta pääsee flow’hun, on kerättävä rohkeutta ja luovuttava asioista, jotka luovat turvaa. Saatan tehdä fanaattisesti yhtä aihetta, vain kerätäkseni rohkeutta siirtyä johonkin uuteen.

Ei ole epäonnistuneita töitä. On erilaisia töitä.”

Nanna Susi työskentelee yleensä yksin

”Olen koko ikäni tehnyt kaiken yksin. Kasvattanut lapseni yksin, tehnyt töitä yksin ja rakentanut kodin yksin.

Sen sijaan projektini Blue and Red on ryhmätyötä. Kun tapasin kiinalaisen naistaiteilijan Canal Cheong Jagerroosin päätimme kiertää Kiinan ja Suomen. Kiersimme junalla Suomen Lappia ja Kiinaa yhteensä 25 000 kilometriä.

Projektissa oppi ihan hirveästi oman elämän reunojen yli menemisestä. Peiliin ei ole aina kiva katsoa.

Kokoamme tästä kiertävän näyttelyn, joka starttaa Tampereelta vuonna 2017.”

Hierarkiat eivät kiinnosta

”Isoimmat galleriat vaativat provisionsa taiteilijoilta vuosittain, vaikka esiintyisi galleriassa vain kolmen vuoden välein. Taiteilijat tekevät hirveästi ilmasta työtä.

taiteilija Nanna Susi työhuoneellaa teostensa ympäröimänä.
Nanna Susi maalaa jatkuvasti. Hänen työhuoneensa on Helsingissä Kaapelitehtaalla.

Pienen maan taiteen kähmäröinnit, hierarkiat ja omien etujen valvomiset kertovat liikkumavaran vähyydestä ja näkyvät rohkeuden puutteena. Olen päättänyt pysyä ulkona näistä kuvioista.

Suomi on maa, jossa ei tapahdu mitään, jos odottaa saavansa luvan tekemisiinsä. Olen aika rämäpää. Tiedän, että kaiken minkä haluaa tehdä, voi tehdä.

Apurahoja en ole saanut kymmeneen vuoteen.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuvataiteilija Nanna Susi: "Taiteilija on duunari"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.