Ihmiset

Kuvataiteilija Tatu Tuominen: ”Sämplään vanhoista kuvista uusia teoksia”

Kuvataitelija Tatu Tuomisen töiden lähtökohta on usein arkkitehtuurissa. Hän silppuaa alan kirjojen kuvia ja luo niistä uusia kokonaisuuksia.

Kuka: Kuvataiteilija Tatu Tuominen, 42, asuu Helsingissä avopuolisonsa ja kahden lapsensa kanssa. Toimii taidegrafiikan lehtorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Harrastaa musiikkia, lukemista ja ui päivittäin.

Mieluummin mielekästä ja kivaa

”Monet näkevät selkeän punaisen langan ja seuraavat sitä. Minä taas olen enemminkin ajelehtinut ja tehnyt asioita jotka sillä hetkellä kiinnostavat. Olen hakeutunut opiskelemaan paikkoihin, joissa olen ajatellut olevan kivaa ja onneksi usein osunut oikeaan.

Lue myös: Taiteilija Rauha Mäkilä: ”Taide on minulle maailman luonnollisin asia”

Teen myös musiikkia ja sovellan musiikissa käyttämiäni keinoja kuvan tekemiseen ja päinvastoin. Olen sämplännyt, eli lainannut aiemmin julkaistusta materiaalista pieniä äänen palasia ja käyttänyt niitä uusien kappaleiden luomiseen. Sovellan tätä myös kuvataiteeseen. Olen sämplännyt esimerkiksi Alvar Aallon rakennuspiirustuksia ja luonut niistä vaihtoehtoisia suunnitelmia.

Tatu Tuominen silppuaa arkkitehtuurikirjojen kuvia omia teoksiaan varten.
Viime vuosien töihinsä Tatu Tuominen on silpunnut ja järjestänyt uudelleen arkkitehtuurikirjojen kuvia.

Pyrin yhä enemmän siihen, että minulla on hauskaa töitä tehdessä. Voin inspiroitua yhtä hyvin jalkapallon katselusta kuin vanhasta elokuvasta. Innostus voi tulla mistä vaan.”

Kahdeksasta neljään

”Taiteilijuuksia on monenlaisia. Itse tulen työhuoneelle kahdeksalta ja ehdin tehdä tunnin, pari töitä ennen lähtöä opetustöihin Kuvataideakatemiaan. Käyn uimassa päivittäin ja illat pyrin viettämään perheeni kanssa. Joulu- ja kesälomat menevät usein työhuoneella.

Tatu Tuominen ja syksyn näyttelyn lähtökohtana oli yksi ainoa arkkitehtuurikirja
Syyskuun lopussa päättyneessä Forum Boxin näyttelyssä Tatulla on esillä kollaaseja sekä videoteos ja piirtoheitininstallaatio. ”Näyttelyn lähtökohta on yksi ainut arkkitehtuurikirja. Silppusin sen palasiksi ja kokosin uusiksi teoksiksi. Se oli tapani ottaa utopiat haltuun.”

Pyrin jakamaan opiskelijoitteni kanssa ajatukseni, kokemukseni ja tietoni. Vastaavasti opin itse opiskelijoiden kanssa käydyistä keskusteluista. Kehotan heitä käymään paljon näyttelyissä, tutustumaan alaan jolle ovat päätymässä. Taiteilija tarvitsee aina muita ihmisiä. Kehotan opiskelijoita myös kyseenalaistamaan taiteilijamyytin, vaikka rappioromantiikkaa pursuava taiteilijaelämä saattaa vaikuttaa kiinnostavammalta kuin se, että tulee virastoaikaan aamulla töihin.”

Silputtu ja uudelleen järjestetty

”Töitteni lähtökohta on usein arkkitehtuuri ja sen representaatiot. Viime vuosien töihini olen silpunnut ja järjestänyt uudelleen arkkitehtuurikirjojen kuvia. Alan lehdet ja kirjat esittelevät usein kaupungin, joka on muuttumaton ja valmis ja josta puuttuvat ihmiset ja koko sosiaalinen ulottuvuus. Kuitenkin se on ihminen, joka tekee kaupungin.

Käytän eri työtapoja, sillä kyllästyn helposti enkä koe mielekkääksi toistaa itseäni. Maalaan, piirrän, teen kollaaseja tai videota yhtä innostuneesti.”

Kuinka kauan näyttelyn valmistelu kestää?

”Syksyn näyttelyä varten prosessi alkoi kolme vuotta sitten. Toki olen tehnyt myös muuta sen ohessa. Teoksia ei tehdä pelkästään näyttelyä varten, eikä kaikki mitä saan valmiiksi päädy näyttelyyn.

Roskiin on mennyt paljon ja monesta näyttelyssä nähtävästä teoksesta on olemassa useita versioita. Lopullinen näyttelykokonaisuus muodostuu vasta ripustusvaiheessa.”

Juttu on ilmestynyt Dekon numerossa 9/2018. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi aina ilmestymispäivänä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kuvataiteilija Tatu Tuominen: ”Sämplään vanhoista kuvista uusia teoksia”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.