Mainos: Keittiömaailma
Mainos | Keittiömaailma

”Laadukkaista ja käytännöllisistä kodinkoneista en tingi” – tältä näyttää keittiösuunnittelijan keittiössä

Keittiömaailman suunnittelija Anna Lojamo panosti keittiöremontissaan ennen kaikkea kauniisiin ja käytännöllisiin kodinkoneisiin.

Siinä missä keittiöt ennen piilotettiin väliseinien taakse, nykykeittiöltä halutaan ennen kaikkea avaruutta ja toiminnallisuutta. Kun Keittiömaailman suunnittelija Anna Lojamo pääsi remontoimaan omaa kotiaan, hän tiesi heti että vanha, aikansa elänyt keittiö puretaan ja tilalle rakennetaan aiempaa käytännöllisempi köökki.

Lojamo remontoi Helsingin Talirannassa sijaitsevan, vuonna 1993 rakennetun kerrostaloasunnon kauttaaltaan kylpyhuonetta lukuun ottamatta viime kesänä. Vanhan keittokomeron ja olohuoneen välistä purettiin kevyt väliseinä, jolla ei ollut muuta virkaa kuin näkösuojan antaminen. Lojamo kaipasi monen muun 2020-luvulla remontoivan tapaan avokeittiön tuomaa avaruutta, ja seinä sai kyytiä.

Jos pieneen keittiöön ympätään kauheasti kaikkea, kokonaisuudesta tulee helposti sekava

”Tyylillisesti halusin suhteellisen simppelin keittiön. Keittiö ei ole kaikista pienin muttei valtavan suurikaan, joten yksinkertainen ulkoasu sopii sille parhaiten. Monesti pieniinkin keittiöihin halutaan paljon erilaisia toimintoja, mutta jos pieneen keittiöön ympätään kauheasti kaikkea, kokonaisuudesta tulee helposti sekava”, Lojamo tietää.

Keittiösuunnittelijan kodin vanhassa keittiössä oli myös korkea siivouskaappi, joka sai lähteä laskutilan tieltä.

”Kodissa on muutenkin kiitettävästi säilytystilaa, joten siivouskaapille ei ollut tarvetta keittiössä ja kokonaisuudesta tuli näin avarampi.”

L-mallisen keittiön kulmaan ei tullutkaan kulmakaappia, vaikka se olisikin maksimoinut käytettävän tilan. Lojamo halusi keittiöön mieluummin leveän alalaatikoston.

Modernit kodinkoneet

Lojamolla oli käytössään rajallinen budjetti, mutta kodinkoneista hän ei halunnut tinkiä.

”Halusin panostaa ennen kaikkea kodinkoneisiin ja keittiöön asennettiin täysikokoiset, integroidut astianpesukone sekä jääkaappi-pakastin. Uunia käytän harvemmin, mutta liettä sitäkin enemmän. Siksi halusin lieden, jossa jokaiselle levylle on oma ohjaus. Se nosti hintaa, mutta käyttömukavuus lisääntyi huomattavasti”, Lojamo sanoo.

Myös täysikokoinen astianpesukone oli Lojamolle tärkeä, vaikka moni valitseekin pienempään keittiöön kapeamman, 45-senttisen koneen. Kun näkösuojaa olohuoneesta keittiöön ei ole, helpottaa täysikokoinen tiskikone keittiön siistinä pitämistä.

Astiat saa ruokailun jälkeen koneeseen eivätkä ne jää lojumaan tasolle tiskausta odottamaan.

”Lisäksi halusin astianpesukoneeseen kolmannen tason aterimille enkä perinteistä aterinkoria alatasolle. Näin koneen alatasolla on enemmän tilaa vaikka suurille kattiloille.”

Liesituuletin keittiöön valittiin 90-luvun talon ilmanvaihtojärjestelmän mukaan, mikä rajoitti hieman yläkaappien suunnittelua.

”Sitä ei aina tulla ajatelleeksi, ettei mikä tahansa tuuletin käy mihin tahansa keittiöön vaan valinta täytyy tehdä taloyhtiön ilmanvaihtojärjestelmän mukaan.”

Ei tarvetta kulmakaapille

Lojamon keittiö on monille suomalaiskodeille tyypillinen L-mallinen keittiö. Alkuperäisessä keittiössä kulmassa oli kulmakaappi, jota pidetään nykyisin varsin epäkäytännöllisenä. Lojamo halusi keittiöönsä kulmakaapin sijaan leveän alalaatikoston, vaikka kulmaan jäikin hukkatilaa.

Leveä alalaatikosto on helppokäyttöinen ja tarjoaa paljon säilytystilaa.

”Monesti halutaan maksimoida tilankäyttö kulmakaapilla, mutta joskus leveät laatikot ovat fiksumpi valinta. Keittiömaailman valikoimasta löytyy myös käytännöllinen vaihtoehto kulmakaapille, Nouseva kulma -mekanismi, jossa kulmatila nousee nappia painamalla ylös, mutta budjetti ei antanut sille periksi omassa keittiössäni.”

Jos budjetti olisi ollut täysin rajaton, Lojamo olisi valinnut keittiöönsä Nouseva kulman ja todennäköisesti myös kivitasot laminaattitason sijaan.

”Nykyisin onneksi myös laminaattitasoon saa integroidun altaan eikä tason ja altaan väliin jää roskia keräävää saumaa”, Lojamo iloitsee.

Suosittu Hiekka

Uuden keittiön ovisävyksi valikoitui Keittiömaailman suosittu uutuus Hiekka. Sävy on tällä hetkellä hyvin haluttu ja sävyyn pääsee tutustumaan myymälöiden mallikeittiöissä. Kun Lojamo remontoi, sävystä oli kuitenkin saatavilla vasta pieni värimalliliuska, ja suunnittelija tilasi keittiönsä sokkona sen perusteella.

”Asiakkaalle suosittelen tarkempaa harkintaa”, hän nauraa.

”Kehotan aina maalaamaan keittiöön vähintään neliön kokoisen alueen halutulla sävyllä. Silloin näkee, kuinka valo osuu juuri kyseiseen tilaan ja saa todellisen käsityksen väristä. Pienessä mallipalassa sävy voi näyttää erilaiselta kuin suuremmalla alueella omassa keittiössä.”

Vaikka Lojamo itse valitsikin sävyn poikkeuksellisesti pienen sävymalllin perusteella, sävyvalinta osui onneksi nappiin ja suunnittelija on tyytyväinen keittiönsä väreihin.

”En halunnut valkoista keittiötä, sillä minulla on myös keittiössä touhuava koira. Beige sävy antaa hieman anteeksi koiran temmellyksiä.”

Koirataloudessa välillä roiskuu, mutta Keittiömaailman uusi Hiekka-sävy antaa anteeksi pienet liat.

Onko sinulla haaveissa uusi keittiö?

Keittiömaailman suunnittelijat ovat apunasi kaikenlaisten keittiöunelmien toteuttamisessa.

Varaa suunnitteluaika >>

Mitä ominaisuuksia sinä haluaisit omaan keittiöösi?

Keskustelu

Yllättävää ettei keittiösuunnittelija ole valinnut ergonomiselle korkeudelle sijoitettua astianpesukonetta ja uunia!

Joistain astianpesukoneista löytyvät nykyään ergonomiselle korkeudelle nousevat ritilät, esim. AEG comfort lift. Uunit laitetaan komeroihin jos tila antaa myöten.

Kestävät tasot ja helppohoitoiset, sekä sopivan korkuiset työpöydät, kuivauskaappi.

Ongelmana on nykyisin se, että uusiin kerrostaloasuntoihin suunnitellaan aivan liian pienet keittiötilat; usein puolikas pitkää seinää tai lyhyt seinä. Niissä ei ole tarpeeksi laskutilaa eikä työtasoja, missä laittaa sitä ruokaa. Vähäisen työtasotilan vievät pienet kodinkoneen. Kaappitilaakin on erittäin vähän. Alakaapeille ei jää tilaa, kun astianpesukone ja uuni vievät osan tilasta. Yläkaappejakin suunnitellaan myös liian vähän. Näin jopa isommissa neljän huoneen asunnossa.

Just tilaamassa keittiösuunnitelmaa. Tämä vaikutti valintaan. Hyvää sisältöä vaikka onkin kaupallista. Tarpeeseen tuli vinkit.

Jos astianpesukone, uuni ym nostetaan korkeammalle, ne vievät yhteensä vähintään 120cm pöytätilasta, jota monessakaan keittiössä ei ole milliäkään liikaa.

Haluaisin kaksi altaisen tiskipöydän, jossa on sivussakin teräksistä laskutilaa ja käsisuihkullisen hanan. Kahden hengen perheessä tiskikone täyttyy turhan hitaasti!

Tiesithän, että on nykyisillä koneilla on taloudellisempaa käyttää puolityhjää tiskaria kuin pestä käsin? Vettä ja energiaa kuluu vähemmän.

Keittiösuunnittelijana kummastelen ihmisten halua nostaa uuni ja astianpesukone ”ergonomiselle korkeudelle” pienissäkin keittiöissä. Siinä on ergonomia kaukana kun pöytätasoa ei ole nimeksikään. Tiskit saa kyllä sinne tason alle ellei ole selkävikainen ja uuniahan tämä asukas sanoi käyttävänsä vähän.
Kaunis keittiö ja varmasti käytännöllinen.

Se, että Työtehoseura toitottaa ergonimiselle korkeudelle korotetusta astianpesukoneesta ja uunista, ei todellakaan kohtaa sen kanssa, mitä ihmiset yleensä haluavat. Kaikki ei kaipaa korotettuja koneita, ja usein tilat ei niille anna mitoissa myöten. Lisäksi on yllättävän paljon lyhyempiä ihmisiä, joille ne ovatkin jo tosi vaikeita käyttää.

Tylsääkin tylsempi kokonaisuus.
Käy suomalaiseen yksitoikkoisuuteen kuin nenä päähän ja nykyisiin rakennussuunnittelun suorakaidehelmiin ja tylsyyden laatikkomajataloihin.

Kaipaan vanhanaikaista tiskipöytää. Sitä ei saa, ellei erikseen tilaa.
Integroitu allas sopii sille, joka kerran viikossa lämmittää eineksiä ja muuten syö ulkona. Oikea tiskipöytä toimii vihannesten, marjojen ja sienien käsittelyssä, sen saa pikaisesti puhtaaksi ja se kestää kuumaakin. Tiskipöydän ääressä pitää saada tehdä töitä ja lotrata reilusti eikä keskittyä varomaan laminaattipintaa.
Olihan tuo siisti. Niin kuin laboratorio tai sairaala. Mutta sairaalassakin olisi teräksinen tiskipöytä.

Uuni ja liesi todella hankalassa kohdassa. — muuten suunnitelma kuin minkä tahansa keittiöfirman esitteestä. Mutta käytännöllinen, kyllä.

Jääkö lieden ja leveiden laatikoiden kulmaan tyhjää tilaa? Voisiko siinä nurkassa olla päältä täytettävä ekopiste säiliöllä jollekin mahdollisimman vähän suttuiselle kierätettävälle jutulle tai koiranruoka säiliö?

Enpä huomannut ”nousevaa kulmaa”? Olisi hauska tietää toimiiko? Useamman rakennuksen keittiöitä suunniteltuna en luovu jääkaapin vieressä olevasta leikkuulaudasta. Kätevä pienessäkin tilassa, kun voit tehdä voileivät, salaatit ym. leikkuulautaa hyväksi käyttäen. Sama hyöty, kun purat kauppakassit jääkaappiin. Leikkuulaudan päältä on helppo purkaa ostokset ilman turhaa liikehdintää pöydän tai tason välillä.

Kommentoi juttua: ”Laadukkaista ja käytännöllisistä kodinkoneista en tingi” – tältä näyttää keittiösuunnittelijan keittiössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X