Sisustus

Luonnonmaali vai tavallinen? Ekomaali ei ole aina ole luontoystävällisin vaihtoehto

Luonnonmaalit ovat trendikkäitä, ja markkinoilla on paljon erilaisia maaleja, joita markkinoidaan ekomaaleina. Mitä oikea ekomaali on? 

Ekomaalit ovat herättäneet paljon kiinnostusta sen myötä, kun keskustelu muovin haitallisuudesta ja erilaisista sisäilmaongelmista on kiihtynyt. Aito ekomaali ei sisällä synteettisiä raaka-aineita kuten muovisideaineita, biosidejä eli säilöntäaineita eikä maaöljypohjaisia liuottimia. Aidot luonnonmaalit antavat rakenteiden hengittää, koska seinille ei muodostu muovikalvoa, eikä niistä vapaudu haitallisia yhdisteitä ja tuoksuja.

Lue myös: Riikka rakensi unelmiensa ekotalon pikkubudjetilla

Elomaaleista ei liukene muoveja luontoon ja ylimääräisen maalin voi vaikka kompostoida. Monet maalit saattavat olla vesipohjaisia ja minimaalisia VOC-päästöiltään, mutta se ei tarkoita, että kyseessä olisi luonnonmukainen maali.

Luonnonmaalit ovat entistä kestävämpiä

Tavallisissa maaleissa käytetään kemikaaleja, jotka helpottavat mm. maalin levittymistä, kuivumista ja kalvon muodostumista. Lisäksi erityisesti vesipohjaisissa maaleissa on tarpeen käyttää säilöntäaineita, sillä muuten maali homehtuu. Ekomaaleissa mitään näistä ei käytetä, joten niissä kuivumisajat ja kestävyys saattavat olla heikompia.

Erot eivät tosin ole enää suuria, esimerkiksi saksalaisella luonnonmaalivalmistaja Aurolla on pesunkestävä savimaali (savimaalit eivät yleensä kestä kovaa pyyhkimistä) sekä grafeiinia sisältävä kalkkimaali, joka kilpailee kestävyydellään tavallisten maalien kanssa. Auro onkin ekomaalimarkkinoiden edelläkävijä, joka kertoo läpinäkyvästi maaleissa käytetyt raaka-aineet, toisin kuin monet muut valmistajat.

Ekologisen valinnan tekeminen on aina tilannekohtaista, ja joskus tavallinen maali on luonnon kannalta parempi vaihtoehto. Jos olet maalaamassa puutalon ulkoverhousta ja valitset ekologisen maalin, täytyy sitä myös jaksaa huoltaa pesemällä talon seinät joka syksy, jotta maali kestää eikä synny homevaurioita. Jos tiedät, ettet mitenkään jaksa pestä taloasi vuosittain, silloin  synteettisen maalin käyttäminen on ekologisempi vaihtoehto kestävyytensä vuoksi, kuin myöhemmin käyttää voimakkaita homeenpesuaineita, jotka valuvat lopulta seinistä maahan ja luontoon.

Ekologinen vai viherpesty? Eko ei aina ole luonnonmaali

Mattapintaisia kalkki- ja savimaaleja on myynnissä monilla valmistajilla, mutta niiden raaka-aineet kannattaa selvittää tarkkaan, sillä monet maaleista saattavat sisältää muoviyhdisteitä ja säilöntäaineita ympäristöystävällisestä maininnasta huolimatta. Esimerkiksi aidon kalkkimaalin tunnistaa syövyttävää-varoitusmerkistä, sillä kalkkimaali valmistetaan kalsiumhydroksidista, jolla on korkea ph-arvo eikä se tarvitse säilyäkseen muita säilöntäaineita.

Monet maalit sisältävät ainesosaluettelossaan sana ”sideaine”, jota ei määritellä tarkemmin. Nämä sideaineet ovat lähes poikkeuksetta synteettisiä, sillä jos niiden käyttöä on pystytty valmistuksessa välttämään, sitä myös avoimesti mainostetaan.

Asiantuntijana Lauri Koski, suomenluonnonmaalit.fi

Luonnonmaalit
Kuva: Sokeva

Sokevan Domus-savimaalissa ei ole säilöntäaineita, sillä kaliumsilikaatti nostaa tuotteen emäksisyyttä, joten niitä ei tarvita. Synteettisia aineita siinä kuitenkin on. VOC-päästöjä on kunnioitettavat 0 g/l.

Kuva: Uula
Kuva: Uula

Versailles’in restauroinnissakin kunnostautuneen kotimaisen perinnemaalivalmistaja Uulan Into-seinämaali on täysin päästötön ja muoviton. Uulan maali sisältää säilöntäaineita.

Kuva: Auro
Kuva: Auro

Auron sisätilojen Ecolith Kalkkigrafeiinimaali on erittäin kestävä ja likaa hylkivä, mutta silti valmistettu pelkästään luonnonraaka-aineista, suomenluonnonmaalit.fi.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Luonnonmaali vai tavallinen? Ekomaali ei ole aina ole luontoystävällisin vaihtoehto

Sinun täytyy kommentoidaksesi.