Antti Kekki

Marimekon kesän asujen kuosisuunnittelija Antti Kekki: ”Melankolia ruokkii iloisuutta”

Antti Kekin kasviaiheiset kuviot koristavat Marimekon ensi kesän vaatemallistoa.

Ensimmäinen suunnittelija, jonka työt tekivät vaikutuksen…

oli Marimekon Pentti Rinta. Sain papalta perintönä hänen Savu-kuosistaan tehdyt lakanat. Olin 8–10-vuotias ja valitsin lakanat itse. En ollut ikinä ennen nähnyt mitään vastaavaa. Kaikki on tavallaan lähtenyt tästä kuviosta, ja Pentti Rinnan ja Marimekon innoittamana päädyin hakemaan Taideteolliseen korkeakouluunkin.

Inspiroidun…

kasveista. Tein Marimekon malliston koronan takia kokonaan kotona ja leikkasin lattialla kaikki muodot. Minulla on paljon huonekasveja ja tuntui, että työskentelin sellaisessa botanic garden -ympäristössä. Saan inspiraatiota myös arkistokuoseista, ja tässä mallistossa minua inspiroi Maija Isolan Villi narsissi -kuvio. Lähdin rakentamaan sen ympärille uusia kuvioita.

Ulpu

Ulpu

Innostuin kollaasitekniikasta…

varmaankin jo lapsena. Kollaasitekniikka on tekniikkana todella ilmaisuvoimainen, kuin maalaamisen ja kuvanveiston välimuoto. Graafisesta suunnittelijasta käsillä tekeminen tuntuu tosi vapauttavalta. Siinä elää Marimekko-hengen mukaisesti, kun ei tarvitse tehdä niin tarkasti, vaan luottaa siihen, että silmä ja käsi laittavat asiat oikeille paikoilleen.

Lue myös: Marimekon luova johtaja Rebekka Bay: ”Rakastan wabi-sabia”

Sabloni

Sabloni

Bodilla

Bodilla

Viimeisin elokuva, joka teki vaikutuksen…

on Luca Guadagninon Call Me by Your Name. Rebekka Bay puhui elokuvasta ennen kuosien suunnittelua, ja minulle tuli siitä selkeä visio. Mallistossa onkin nyt kuvio ”Ulpu”. Se näyttää siltä, kun ollaan italialaisessa ulkoaltaassa veden alla ja katsotaan ylöspäin, miten lumpeenlehdet väreilevät auringossa.

Kuuntelen aina…

musiikkia, kun työskentelen. Mitä surullisempaa ja melankolisempaa, sitä enemmän se antaa voimaa ja ruokkii iloisuutta.

Lue myös: Marimekon Tasaraita oli suosikki jo syntyessään – mutta tiedätkö, kuka on suunnittelija sen takana?

Jäin koukkuun…

huonekalujen hankkimiseen huutokaupoista. Sain hankittua Yrjö Kukkapuron 80-luvun Experiment-sarjasta kolme nojatuolia, sohvan ja kaksi sohvapöytää. Kirpputoreilta hankin kotimaista lasia. Nanny Stillin Grapponiat ovat minulla arkikäytössä – kaikki värit iloisesti sekaisin.

Juttu on julkaistu Dekossa 2/2022.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Marimekon kesän asujen kuosisuunnittelija Antti Kekki: ”Melankolia ruokkii iloisuutta”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X