Sisustus

Matissen maalaukset inspiroivat nyt sisustajaa

Tulevaa kesää odotellessa voi hankkia väriä ja aurinkoa taidemaalari Matissen inspiroimista tapeteista ja iloisen värikkäistä kuoseista.

Matissen maalaukset ovat nyt sisustajien inspiraation lähde. Ranskalaisen taidemaalari Henri Matisse (1869–1954) oli värienkäytön mestari. Matissen teokset tunnistaa usein omintakeisesta ja värikylläisestä maailmasta. Matissen varhaisissa töissä näkyy impressionismin vaikutus, mutta pääosin Matissen maalausten tyyli edustaa fauvismia, jota on nimitetty myös dekoratiiviseksi ekspressionismiksi. Tälle ranskalaisen ekspressionismin tyylisuunnalle ovat tunnusomaisia voimakkaat ja epärealistiset värit, selkeät siveltimenvedot sekä koristeellisuus ja lapsenomainen iloisuus.

Matisse matkusteli elinaikanaan paljon, mm. Saksassa, Venäjällä ja Marokossa ja toimi aktiivisesti yhdessä myös muiden taiteilijoiden kanssa.

Matissen maalaukset museoissa

Pietarin Eremitaasissa on yksi suurimpia Matisse-kokoelmia. Uran alkuvaiheen työt sekä monet hänen tunnetuimmista töistään, kuten esimerkiksi piirissä pyöriviä ihmisiä kuvaava ’Tanssi’ vuodelta 1910 löytyvät museon kokoelmasta. Kokonaan taiteilijan töille omistettu Matisse-museo sijaitsee Nizzassa.

Matissen maalaukset, nainen violetissa takissa.
Matissen maalaus Nainen violetissa takissa vuodelta 1937.

Sama ilo ja värienkäyttö näkyy sisustuksessa tulevana keväänä erityisesti kankaissa ja tapeteissa. Lapsenomaiset ja epätavalliset sommitelmat ja kirkkaat värit tuovat aurinkoa ja iloa verhoissa, pöytäliinoissa tai seinällä. Kuoseissa näkyvät vahvat siveltimen vedot ja tekijän piirtojälki.

Vaikka vielä onkin matkaa kesään, varaslähdön voi ottaa Pierre Freyn malliston Plein Ete -tapetin kesää fiilistelevästä tunnelmasta. Sen kesäpäivän piknikiä muistuttava kuviointi saa taatusti hyvälle tuulelle.

Lue lisää väritrendeistä: Sisustustrendit 2019: 5 vinkkiä Dekon sisustustoimittajalta

Tapetti, Pierre Frey, Matissen maalaukset innoittajana.
Värikäs tapetti on Pierre Freyn kokoelmasta. Kuva: Pierre Frey.

Myös maalipinnoissa ja kalusteissa on lupa antaa nyt värien leiskua ja muotojen poiketa tavallisesta. Puunvärisen tilalle voi nyt valita reippaalla värillä maalattua pintaa ja tekstiileissä voi suosia kuoseja tai rohkeita värejä. Matissen maalausten tapaan, perusvärien eli keltaisen, punaisen ja sinisen yhdistäminen ja niillä leikittely on myös palannut sisustukseen. Kirkkaiden värien ja tapettien rinnalla neutraalit valkoisen tai harmaan sävyt rauhoittavat tilaa ja tuovat avaruutta.

Tapetti by Pierre Frey, Matissen maalaukset innoittajina.
Värillinen sohva ja rohkea tapetti ovat näyttävä yhdistelmä. Kuva: Pierre Frey.

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Matissen maalaukset inspiroivat nyt sisustajaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.