Matti Pikkujämsä: ”Pidän kodeista, joissa aikakerrostumat näkyvät”

Kuvittaja Matti Pikkujämsän edellinen koti oli täynnä tavaraa. 
Kun hän muutti nykyisen puolisonsa luokse, ympärille tuli avaruutta ja halu tarttua säännöllisesti imuriin.

Kuvituksia muun muassa Helsingin Sanomiin, aikakauslehtiin ja lastenkirjoihin sekä tekstiilikuoseja Kaunisteelle ja Samujille suunnitteleva kuvittaja Matti Pikkujämsä tapasi puolisonsa ensimmäistä kertaa parin nykyisessä yhteisessä kodissa.

”Puolisoni asui asunnossa jo ennen minua. Muutin hänen luokseen viime keväänä”, Pikkujämsä sanoo.

Matti Pikkujämsän koti

Arne Jacobsenin nahkainen Egg-tuoli ja Dieselin sohva hankittiin kotiin yhdessä. Sohvan yläpuolella on Jenni Ropen Rivakka-maalaus. Kaappi löytyi Fasaani-antiikkiliikkeestä, tyynyt ovat Chattwal&Johnssonin. Matto on tanskalainen Private 0204 Casuarinasta.

Nyt pari sisustaa Helsingin Kalliossa sijaitsevaa 50 neliön yksiötä molempien näköiseksi. Pyysimme Mattia paljastamaan kotinsa sisustusfilosofian.

Mikä on parasta kodissasi?

”Rakastan asunnon valoisuutta. Valkoiset lattiat tekivät vaikutuksen jo ensivierailulla lokakuussa vuonna 2015. Ikkunasta näkyy Helsingin ylle Sörnäisiin, Merihakaan ja Uspenskin katedraalin torneille asti.”

Matti Pikkujämsän koti

Keittiön kaappi on Fasaani-antiikkiliikkeestä. Päällä Gunvor Olin-Grönqvistin suunnittelema Viinakukko 1960-luvulta.

Millainen sisustaja olet?

”Pidän monenlaisista tyyleistä ja asioista ja toivon, että se näkyy myös kodissamme. Pidän vanhempien taiteilijoiden ja kirjailijoiden kodeista, joissa aikakerrostumat ovat näkyvissä. Liian täydellinen tyylipuhtaus tuntuu ahdistavalta ja keinotekoiselta. Koetan silti olla täyttämättä kaikkea tilaa tavaroilla. Sitä vaikeuttaa se, että olen luonteeltani keräilijä. Edellinen kotini oli täynnä lattiasta kattoon, nyt nautin tyhjästä tilasta.

Matti Pikkujämsän koti

Nikarin nojatuolin yläpuolella Jenni Tuomisen keramiikkaveistos.

Olen luonteeltani boheemi, mutta puolisoni on erittäin tiptop. Luulen, että sitä on tarttunut minuunkin. Kaverini yllättyisivät siitä, miten usein imuroin!”

Mistä kotinne huonekalut ovat peräisin?

”Olemme ostaneet yhdessä uusia huonekaluja, joista molemmat pitävät ja joiden voisi ajatella kestävän aikaa. Jalkalamppu lopetti juuri toimintansa, ja nyt mietin tilalle anonyymiä ja halpaa väliaikaisratkaisua. Myöhemmin esimerkiksi Isamu Noguchin paperivalaisin voisi olla kiva.

Matti Pikkujämsän koti

Artekin Kaari-hylly on yksi Matin ja puolison yhteisistä hankinnoista. Michael Schilkinin keramiikkapöllö on Matin rakkaimpia hankintoja. Hyllyn päällä Jenni Ropen maalaus. Suitsukekissa on Astier de Villatten, leijonaveistos Lisa Larssonin, lasipainot New Yorkista ja kokeshinukke Japanista

En luopuisi Michael Schilkinin Arabian taideosastolle 1960-luvun alussa tekemästä keramiikkapöllöstä, jonka ostin huutokaupasta Rudolf Koivu -palkintorahoilla.”

Miten vietät aikaa kotona?

”Luen, selaan taidekirjoja, katson elokuvia ja tv-sarjoja. Yleensä vain olen ja laiskottelen. Lempipuuhaani kotona on seinään tuijottelu sängyllä maaten.

Matti Pikkujämsän koti

Seinällä Maija Isolan vanha Marimekko-kangas Kukko ja kana vuodelta 1965.

Lapsuudenkodissani oli aina turvallista, puhdasta, siistiä ja ruoantuoksua. Näillä aineksilla saa edelleen luotua kodin tunnelman. Ruokalähetti lähetti tosin vastaa siitä ruoantuoksusta liian usein.”

Juttu julkaistu alun perin Dekossa 4/17.

Lue myös:

Sisustusliike Roomagen omistaja Kimmo Pohjapelto: ”Vanhoissa tavaroissa parasta ovat tarinat”
Sisustussuunnittelija Helena Karihtala: ”Tyylini on selkeä ja skandinaavisen kansainvälinen”
Lexingtonin perustaja Kristina Lindhe: ”En koskaan sisusta täysin trendien mukaan”
Sisustussuunnittelija Anita Koponen: ”Moderni omakotitalo on kaukana persoonattomasta ja kolkosta”
Suunnittelija Sanna Annukka: ”Kotona yhdistän raanut ja kelim-matot”

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Matti Pikkujämsä: ”Pidän kodeista, joissa aikakerrostumat näkyvät”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X