Sisustus

Millaisen asunnon saa yhdistämällä kaksi huoneistoa? Näin arkkitehti Sami Maukonen ratkaisi asian omassa kodissaan

Helsingin Herttonimessä asuva Sami Maukonen remontoi perheelleen kekseliään kodin yhdistämällä kaksi asuntoa putkiremontin yhteydessä. Naapurissa olleesta yksiöstä syntyi muun muassa ylimääräinen makuuhuone ja tilava kylppäri.

Urbaania kaupunkiarkkitehtuuria kehittävä Suunnittelutoimisto Amerikan toinen perustaja Sami Maukonen ja hänen puolisonsa Inka Kurikka ovat olleet yhdessä liki kolmekymmentä vuotta. He asuvat kuitenkin vasta toisessa yhteisessä kodissaan: opiskeluajat he asuivat Helsingissä Lauttasaaressa ja Herttoniemen kodissa on nyt viihdytty jo 16 vuotta. Asuntoja ei siis vaihdella hetken mielijohteesta.

Lue myös: Arkkitehti Tobias osti puolivahingossa talon Pyhäjärven rannalta: ”Tuttava olisi halunnut luovuttaa avaimet käteeni heti”

Olohuoneen pääty- seinän väritys elää – nyt meneillään on petrolikausi. Valkea jalkalamppu on ostettu design-alennusmyynnistä. Matto on Samin äidiltä peritty.
Nerokkaasti suunnitellut ruokailutilan ja makuuhuoneen väliseinä-vitriinikaapin ovet toimivat myös makuuhuoneen ovina. Suuri ruokapöytä syntyi vanhoista ovilevyistä. Osa ruokapöydän Arne Jacobsenin tuoleista on hankittu opiskeluvuosina.
Vanhempien makuuhuone on sijoitettu ruokailutilan taakse. Kauniin harmaa jakoseinä on tehty Luja-levystä ja molemmilla nukkujilla on SAAS Instrumentsin ledprofiilit lukulamppuina.

He ovat aina asuneet meren lähellä. Lapsuuden molemmat viettivät Vuosaaressa.

Kun opintojen loppusuoralla vuonna 2003 alettiin katsella uutta kotia, Samille oli alkuun vieras ajatus palata takaisin Itä-Helsinkiin.

Ajatuksissa oli Meilahti-Käpylä -akseli. Kun kaksi kaameaa asuntoa oli Käpylässä nähty, matkasi pariskunta häälahjaksi saadulla kuplavolkkarillaan kuitenkin vanhaan Herttoniemeen katsomaan kolmiota.

”Ihan lähelle paikkaa, jossa Inkan mummilla oli joskus ollut Erätorin kemikaliomyymälä.”

Kylpyhuoneen kohokuviolliset seinälaatat ovat Patricia Urguiolan mallistoa. . Lavuaarikaapin toteutti TJT-Kaluste Oy.
Pienen wc:n seinälaattojen tiililadonta on tehty pystysuuntaan, jotta tila näyttää korkeammalta. Wc-istuin on seinäkiinnitteinen.

Sami ja Inka kiersivät asuntoa eri suunnista ja sitten he kohtasivat olohuoneessa.

”Tämä on uusi kotimme!”, he totesivat varovaisesti toisilleen.

24 tuntia myöhemmin, pankkisoittojen jälkeen he jättivät tarjouksen ja ostivat herttoniemeläiskodin itselleen. Ennen muuttoa pariskunta teki asuntoon pintaremontin, mutta todellinen myllerrys tapahtui vuonna 2010.

Lue myös: Näin sisustusarkkitehti Weera Brown revittelee 66 neliön kodissaan: ”Sisustuksessa pitää olla mukana jotakin outoa”

Olohuoneen sohva on &Traditionin. Tyynyt Formverk ja Moko. Sohvapöytänä toimii Fiskarsista hankittu Nikarin valmistama ja Kari Virtasen suunnittelema penkki. Mustat valaisimet on Light- yearsin valmistamat Caravaggiot, joita on saatavilla eri kokoisina.
Eteisen vaaterekki muodostaa olohuoneeseen himmeän lasin ja ledvalaistuksen ansiosta kuin abstraktin maalauksen.
Paitsi valoa ja tilaa, eteinen sai remontissa myös käytännöllisen tammisen kenkäkaapin. TJT-Kaluste toteutti sen Samin piirustusten mukaan.
12-vuotias Eliel on kiinnostunut sisustamisesta. Seinän väri on hänen oma valintansa. Parvi on Veken Kalusteesta. Sisustamisen lisäksi isää ja poikaa yhdistää hurja harrastuslaji: enduropyöräily.

Putkiremontin ansiosta kaikki menee uusiksi

Yhdeksän vuotta sitten, vuosi ennen tulossa olevaa putkiremonttia, Sami ja Inka saivat ajatuksen. He päättivät ottaa yhteyttä naapurin yksiön omistajaan, kysyäkseen myisikö hän sen heille. Yllättäen naapuri vastasi myöntävästi.

Putkiremontin yhteydessä asunnot yhdistettiin, keittiö remontoitiin kokonaan, kylpyhuone sai puolet enemmän tilaa ja syntyi ylimääräinen makuuhuone. Myös ruokailutila oli perheelle tärkeä. Se on tila, jossa viihdytään sekä arkisin että viikonloppuisin ystävien kanssa.

Lue myös: Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen rakensi perintökaksionsa keskelle kekseliään säilytyskontin – katso kuvat!

Tammikeittiön idea syntyi Koreassa

Samin piirtämä tammikeittiö on teetetty puusepänverstas Umpipuu Hurme Oy:ssä. Inka ja Sami halusivat keittiöönsä kappien sijaan laatikot.

Idea keittiön suunnitteluun lähti Samin vieraillessa Koreassa. Matkalla hänen huomionsa kiinnittyi vanhojen temppelien tukipilareihin. Siitä syntyi omaan keittiöön puuosiin liitosidea.

Kaikki keittiön työvalot ovat SAAS Instrumentsin. Samin piirtämän keittiö on teetetty Martti Hurmeella, puusepänverstas Umpipuu Hurme Oy:ssä. Materiaalina on öljytty tammi.
Ruokailutilan päätyseinä on pitkän näkymän päätteenä ja se tarvitsi siksi jotain, johon katse kiinnittyy. Panu Ruotsalon And of the space -teos ostettiin remontin jälkeen ja se sai arvoisensa paikan kauniin keittiön ja tilavan ruokapöydän seurana. Valaisimet Zerolight.

”Materiaalilähtöinen suunnittelu on minulle luontevaa”, Sami kertoo.

Tässä kodissa on tilantuntua, upeita tila- ja valoratkaisuja sekä kauniita värejä. Samin, Inkan ja lasten koti on laadukkaiden materiaalien, särmien värien ja ammattilaisen suunnittelun lopputulos.

”Muutama yhteinen motto meillä sisustuksessa on – ei ovia, ei verhoja, eikä pöytäliinoja!” Sami ja Inka kertovat.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 12/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millaisen asunnon saa yhdistämällä kaksi huoneistoa? Näin arkkitehti Sami Maukonen ratkaisi asian omassa kodissaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.