Sisustus

Millaista on asua kommuunissa? Katso kuvat neljän nuoren miehen töölöläisasunnosta

Kun kukaan ei pane helposti pahakseen ja asukkailla on samanlainen elämäntapa, syntyy koti, jossa on hauskaa. Helsingin Töölön kommuunissa asuu neljä nuorta miestä. Tule mukaan kurkkaamaan, millaista on nuorten miesten arki kommuunissa!

Eteisessä on useampi kenkäteline, ja ne ovat kaikki täynnä kenkiä, monessa kerroksessa ja siististi ladottuna. Viereisen huoneen asukas Alvar Tallskog, kertoo laskeneensa ne kaikki. Vain neljä paria ovat hänen.

Alvar ei huokaise vaan nauraa. Oikea asenne kommuuniasumiseen?

Lue myös: Katso kuvat tekstiilisuunnittelija Reeta Ekin kauniista kodista

Tässä kimppakämpässä Helsingin Töölössä asuu luovan alan ihmisiä: Töölön Ketterä -yhtyeen toinen artisti Fedja Kamari, ääniteknikko Antero Kantonen, rapartisti Sonny Kylä-Liuhala ja Valkoisen salin yrittäjänä työskentelevä Alvar. Kaikki ovat 24-vuotiaita ja toistensa hyviä kavereita.

Saman tyylisten ja -mielisten ihmisten kesken yhteisöllisyys näyttää parhaat puolensa.

”Me ollaan joustavia ja empaattisia, eikä kukaan ole ärsyyntynyt toisten rytmien vuoksi”, Sonny sanoo.

Kommuunin keittiö
Suklaakahvia testaavien herrojen keskuudessa syntyy ideoita: keittiöön voisi rakentaa muuraamalla yhden makuupaikan? ”Pienessä tilassa saamme hepulit”, Alvar (edessä) toteaa. Kahvin suhteen periaate on, että kaikki ostavat omaa lempikahviaan ja ”muut juovat nöyränä sitä”. Keittiön pöytä on Fedjan itse tekemä.

Miehet ovat yökukkujia, sillä muusikkojen työ tapahtuu yleensä öisin. Aamupäivisin nukutaan.

”Jos yhden pitäisi herätä aina aamuseitsemältä ja lukea tenttiin iltaisin, voi olla, että tulisi haasteita”, Fedja epäilee.

Fedja ja Alvar muuttivat asuntoon vuonna 2015 kahden ystävänsä kanssa, jotka ovat nyt muuttaneet yhteen tyttöystäviensä kanssa. Sonny ja Antero löytyivät uusiksi asukkaiksi kaveripiiristä.

Kimppa-asunnossa kavereita näkee helposti ilman, että tarvitsee ottaa asiakseen treffien sopiminen. Kylässä piipahtavat myös asukkaiden kaverit ja tyttöystävät sekä entiset kämppikset.

Illanistujaisia syntyy lennosta.

”Jengi meillä on aika heittäytyvää”, Sonny kuvailee.

Sonny Kylä-Liuhala ja Antero Kantonen.
Anteron huone on valoisa ja tilava. Lamppu on lainassa Fedjalta. Läppää ja huumoria riittää, ja miehet pitävät Putous-tyyppisistä hokemista. ”Tämä on välillä jatkuvaa kesäteatteria”, Sonny toteaa.

Kodin hengenluojia

Neljän huoneen, keittiön ja eteissalin 125-neliöisessä huoneistossa jokaisella on oma huone. Miehet ovat jyvittäneet vuokran sen mukaan, minkä verran neliöitä kunkin huoneessa on.

Fedjan huone on avara liukuovilla salista erottuva olohuoneen tila, ja hän arvelee säästävänsä vuokrassa yksiössä asumiseen verrattuna noin parisataa euroa kuukausittain.

Fedja on usein viikonloppuisin keikalla jossakin päin Suomea. Hotellit eivät houkuta, keikkojen jälkeen hän kaipaa takaisin kotiin.

”On ihana tulla tänne nukkumaan.”

Kotona hän haluaa rauhoittua ja olla rennosti. Silloin ei välttämättä soi edes musiikki.

Fedja selailee vinyylilevyjään. Kokoelmassa on poppia ja rockia 60–70-luvuilta ja jazzia. Nyt levylautaselle valikoituu Jimi Tenoria: Order of nothingness.

Järjestyksen sijaan tämä koti henkii hellittämistä. Sunnuntaisin Fedja soittelee usein levyjään. Ja kämppäkaverit nauttivat.

Alvar Tallskog
Alvarille tärkeä sisustuselementti on Tori.fi:stä hankittu palmu ja lapsuuden kodista tuotu punainen ornamenttimatto. ”Vanhempani toivat sen joskus Istanbulista.”

Alvar on kauppatieteilijä ja kertoo, että voisi rahan puolesta asua yksin. Mutta se ei olisi kivaa.

”Kyllä sosiaaliset suhteet kärsisivät silloin.”

Alvar seurustelee, mutta toistaiseksi asumisjärjestely on toiminut.

“Jos asuisin yksin, asunto olisi vain tila.”

Kodin tunne syntyy ystävistä. Yhteisiä muistoja ja vitsejä on kommuunin seinillä: tarra kertoo euron vessamaksusta ja eteisen naulassa roikkuu kasa käytössä olleita festivaalipasseja.

Miehet kertovat, että jokainen voi täällä olla vapaasti oma itsensä.

Innostuvaa sisustamista

Kommuunissa on kaksi kylpyhuonetta, joten jonottamaan ei joudu. Yhteinen huone sijaitsee eteisen ja Fedjan huoneen välissä. Sen sisustus on vaihtunut välillä spontaanisti.

”Kun joku saa idean, niin muut ovat yleensä, että joo, tehdään vaan!” Sonny sanoo.

Huoneen keskellä on nyt ruokapöytä ja tuolit kuudelle. Se oli Alvarin toive, johon hän joutui kuitenkin suostuttelemaan muita.

“Puolitoista vuotta elimme ilman yhteistä isoa ruokapöytää kun kaikki söivät kuka missäkin.”

Siten joku sai loistoidean: huoneen päätyyn voisi perustaa musanurkan! Alvar suostui miksauslaitteisiin ja syntetisaattoreihin – ja sai ruokapöytänsä.

Fedja valmistelee Töölön ketterän toisen artistin kanssa uutta materiaalia levylle, jonka olisi tarkoitus ilmestyä vuoden alussa. Myös Sonnylla on työn alla levy ja Antero on tehnyt elektronista musiikkia.

”Me ei soiteta kovaa. Naapurin viulun soitto kuuluu paljon kovempaa”, miehet vakuuttavat.

Vuoden sisään nykyisessä musanurkassa oli kuulemma ollut neljä eri sisustusta. Se toimi muun muassa säilytystilana.

”Me ollaan tällainen think thank”, Sonny kiteyttää.

Ajatushautomo, joka on luopunut kotityövuorojen taulukoimisesta.

Näkymä kommuunista
Musanurkassa Fedja ja Antero tekevät eletronista musiikkia. Töölön ketterä äänittää musiikkinsa ammattimaisessa studiossa, kertoo Fedja. ”Saan musiikkia eniten aikaan kotona. Teen kokeiluja ja jatkan niitä työhuoneella.”

Siivosti sovussa

Kommuunissa yhteisten tilojen siivous hoituu yhteispelillä ja yleensä urakalla silloin, jos joku siisteydestä välittävä on tulossa kylään.

Se siivoaa kuka ehtii ja jaksaa ja kokee sen tärkeäksi.

“Kaikki menee omalla painollaan. Synnitön heittäköön ekan kiven”, Sonny julistaa.

Fedja lisää, että keittiö ja vessat yritetään pitää siivona. Sotkuisen salin kanssa taas on helpompi elää.

”Ollaan me yritetty sääntöjä, että saisi töihin patisteluun vipuvartta, mutta ei ne oikein toimineet”, Fedja myöntää.

Huoneistossa on yksi yhteinen jääkaappi, jossa jokaisella asukkaalla on oma hyllynsä. Siitä ei vain pidetä tiukasti kiinni, sillä kukaan ei pane pahakseen puolin jos toisin lainailua.

Fedja on ainut, joka myös kokkaa. Muut syövät enimmäkseen ulkona tai tilaavat ruokaa. Lounasseuraa on täällä helppo saada.

Fedja Kamari
Fedja on joskus miettinyt omaan asuntoon muuttamista, mutta kommuunin hyvät puolet ovat voittaneet. “En varmaankaan asu näin loppuelämääni, mutta en myöskään ajattele, että tämä on vain tilapäisvaihe. Kommuuniasuminen voi olla elämänvaihe, joka voi kestää pitkäänkin.”

Ilmapiiri on sopuisa ja huumori kukkii. Miehet eivät edes muista, milloin olisivat riidelleet. Monen porukan kimppa tuntuu vastakkainasettelujen kannalta helpommalta kuin jos asukkaita olisi vain kaksi.

”Jos joku asia ärsyttää, niin ehkä on helpompi antaa asioiden olla kuin ryhtyä kärjistämään tilannetta”, Fedja pohtii.

Ja jos ystävä on selvästi huonolla tuulella, hänen annetaan vetäytyä omaan rauhaansa. Samalla kavereista pidetään huolta: jos joku meinaa jäädä peiton alle, saattaa kämppäkaveri kurkistaa ovenraosta ja kysyä, ollaanko täällä kesälomalla.

räpartisti Sonny
Sonnyn huone on miniskuuli, mutta hän viettää paljon aikaa Anteron kanssa tämän tilavassa huoneessa. Hän kertoo kasvaneensa tiiviissä rivitalomiljöössä, jossa oli hyvä yhteishenki. ”Kai minulle jäi sellainen yhteisön kaipuu.”

Kukin tyylillään

Fedjalla on puusepän koulutus. Hän on tehnyt keittiön puisen pöydän ja itselleen japanilaistyylisen sängyn. Oman huoneen kotoisuus on löytynyt sekoittamalla erilaisia tyylejä. Jossakin vaiheessa Fedja huomasi, että hänellä on monia kalusteita 1960-luvulta. Tyyli kävi tylsäksi, joten hän vaihtoi niistä osan.

”En halunnut, että kotini näyttää museolta.” Näyttävät viherkasvit luovat rauhaisaa tunnelmaa. Fedja on opiskellut kasvien hoitoa itsenäisesti ja elvyttää joskus kavereidensakin nuupahtaneita kasveja.

”Pohjoissiivessä” puolestaan ei näy viherkasveja. Antero ja Sonny viihtyvät usein yhdessä Anteron tilavassa ja valoisassa huoneessa. Sonnyn minihuoneeseen ei oikeasti mahdu muuta kuin vuodesohva ja säilytystilaa.

Miehellä on sanojensa mukaan pakkomielle kenkiin.

”No, eteisen noin 100 parista varmaan 60 on mun kenkiä ja parhaimmat kaikista on mun huoneen kaapissa.”

Sonnyn suosikkeja ovat Dr. Martensit ja Adidas Yeezit.

Mutta nyt odottavat jo seikkailut virtuaalimaailmassa. Anteron iso kulmasohva on ideaalinen konsolipelaamiseen. Ei ole suinkaan yksi tai kaksi kertaa, kun Alvar on löytänyt ystävänsä aamulla nukkumasta sohvalta, rentoina ja rinnakkain ”kuin renesanssimaalauksessa”.

Juttu on julkaistu Dekossa 12/2018. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi heti ilmestymispäivänä!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Millaista on asua kommuunissa? Katso kuvat neljän nuoren miehen töölöläisasunnosta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.