Sisustus

Minimalistinen sisustus hallitsee vuotta 2019: Puuterivärit, kivi ja hiljaisuus tulevat

Minimalistinen sisustus on kevään 2019 sisustustrendien ykkönen. Vähemmän on enemmän -ajattelu on sisustuksen uusi luksus.

Minimalistinen sisustus ja vähemmän on enemmän -ajattelu hallitsevat sisustustrendejä vuonna 2019. Tukholman helmikuisten sisustusmessujen alla intoillaan ainakin uusvanhoista alusvaateväreistä, entistä värikkäämmistä kivipinnoista ja hiljaisesta sisustamisesta.

Deko ennustaa näiden kolmen kuuman sisustustrendin kypsyvän ja puhkeavan tulevan kevään ja kesän mittaan täyteen kukkaan myös Suomessa.

Lue myös: Sisustustrendit 2019: 5 vinkkiä Dekon sisustustoimittajalta

minimalistinen sisustus puuterivärit

1. Minimalistinen sisustus tuo puuterivärit

Kun muodin ja sisustuksen ajankohtaisessa kertaustyylirullassa liikutaan toisaalta 1980-luvun ja toisaalta 1970-luvun tyyleistä ammentaen, on oikeastaan luonnollista, että pehmeä beige ja muut naiselliset alusvaatevärit viehättävät monen silmää juuri nyt. Monimuotoisuudessaan ja toisaalta neutraaliudessaan nämä värisävyt sopivat lähes jokaiseen sisustustyyliin.

Pitkän harmaan valtakauden jälkeen tämä varsin naisellinen väriskaala tuntuu vaihteeksi uudelta, etenkin jos ne yhdistää totuttua ennakkoluulottomammin, esimerkiksi kesyttämään toista rohkeampaa aksenttiväriä.

Trendiä ennakoi jo muutama vuosi sitten muun muassa kotimainen Tikkurila valitessaan silloiseksi vuoden värikseen muotisuunnittelija Teemu Muurimäen suosikkisävyn Angoran H466. Sitä vasten esimerkiksi valkoinen näyttää aina valkoisemmalta.

Alusvaatesävyjen suosio sisustuksessa lienee taattu, sillä perusklassisuudessaan ne toisaalta sulautuvat taustaksi antaen tilaa ja nostaen muuta sisustusta ja toisaalta itseään alleviivaamatta nivovat sen eri osasia yhteen kokonaisuuksiksi. Modernissa skandityylissä pitkään jyllänneet valkoisella taitetut ja mattaisina esitetyt pastellisävyt freesataan uusiksi kätevästi ja kiinnostavasti nimenomaan beigellä ja sen nudekavereilla. Klassista modernismiako?

Tyylin ytimessä kauneus on pienimmissäkin yksityiskohdissa. Trendin avainsanoja ovat paitsi pehmeys, käsityön ja kädenjälki ja materiaalintuntu, aidot materiaalit, yksinkertaisuus, pelkistetyn pehmeä ja jopa riisuttu muotokieli ja vähemmän on enemmän -ajattelu.

2. Värikäs kivi, siis marmori tulee

Klassinen valkoinen ja etenkin Pohjolassa aina pintansa pitävä vaaleanharmaa marmori ovat klassikkoja, mutta nyt kivikin tahdotaan aiempaa vahvemmaksi väritettynä.

Sisustusmessujen jättiläinen, italialainen Salone del Mobile on jo vuosia nostanut muun muassa ruskeaa marmoria – ja nyt se on vihdoin lyömässä läpi myös meikäläisillä leveysasteilla. Itse asiassa mikä tahansa luonnollinen värisävy niin sanotusta italialaisesta väriskaalasta lämmittää minkä tahansa tyylin tähän päivään. Ajattele esimerkiksi Sienaa ja Toscanaa, Roomaa ja Amalfin rannikkoa. Assosioi silmiisi sellaisia värejä, kuten terrakotta, suklaanruskea, nutria, jadenvihreä, ruusukvartsi ja savunharmaa.

Värikäs kivipinta innostaa nyt yhtä hyvin sisustamisen isoissa ja pysyvissä pinnoissa kuin elinkaareltaan nopeammin läpi eletyssä sisustuksellisessa pikkutavarassakin. Jokaiselle kukkarolle löytyy jotain leivinkaulimesta kynttilänjalkaan, sohvapöydästä kalustevetimeen tai pikkunaulakoihin.

minimalistinen sisustus, hiljaisuus

3. Hiljaisuus on uusi sisustustrendi

Sielun suurinta luksusta on nyt hiljaisuus. Ja se näkyy myös yhä vahvemmin meitä ympäröivissä rakennetuissa tiloissa ja niiden sisustuksessa. Hiljaisuudesta ja siihen keskittymisestä haetaan tietysti vastapainoa hektiselle elämäntyylillemme, altistumisellemme 24/7 tarjolla olevalle jatkuvalle ärsyketulvalle ja siis myös äänisaasteelle. Minimalistinen sisustus ulottuu myös äänimaisemaan.

Siksi hiljaisuuden retriitit kasvattavat suosiotaan, samoin meditaatio ja esimerkiksi meille suomalaisille jo omastakin takaa tuttu luonnonhelmaan vetäytyminen. Japanilaiset puhuvat tavallaan samasta shinrin-yoku-käsitteensä eli hyvinvointia edistävien metsäkävelyiden äärellä.

Yhä useammalla työpaikalla panostetaan entistä enemmän hiljaisiin tiloihin ja niiden sisustamiseen. Siitäkin syystä, että moni työ on muuttanut niin oleellisesti muotoaan että myös tiloilta, joissa työtä tehdään, vaaditaan tänään eri asioita kuin ennen. Kukapa ei toisinaan kaipaisi kaikista ärsykkeistä tai ainakin ylimääräisistä äänistä vapaata tilaa ympärilleen.

Maailmalla avataan nyt jopa ravintoloita, joiden konsepti rakentuu hiljaisuuden trendin ympärille, jotta nykyihmisen sielu saisi edes hetkisen levähtää.

Sisustuksessa hiljaisuus näkyy esimerkiksi kotipesien yhä pehmeämmissä suosikkiväri- ja materiaalivalinnoissa sekä kalusteiden muotokielen pyöristymisessä, ylipäätään yhä huolellisemmin tehdyissä materiaalivalinnoissa ja erityisesti puun, pellavan ja nahan sekä muiden luonnonmateriaalien suosimisessa. Kaikki tuttu nyt vain käytettynä aiempaa ennakkoluuloisemmalla ja modernilla otteella. Tekisinkö hetkisen töitä yhdessä mutta yksin esimerkiksi työpaikan hissiaulan huopapesän kutsuvassa sylissä? Vetäisinkö tummanpuhuvan ja olemukseltaan napakan sohvan päälle vaihteeksi pellavanvärisen ja rennonpehmeän irtohupun?

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minimalistinen sisustus hallitsee vuotta 2019: Puuterivärit, kivi ja hiljaisuus tulevat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.