Sisustus

Muotoilija Hemmo Honkosen 23 neliön minikotiin mahtuu kaikki tarvittava – lisäksi siellä on soivia huonekaluja

Hemmo Honkosen käsissä puu taipuu soiviksi kalusteiksi ja upeiksi puupinnoiksi. Alun perin Hemmo opiskeli soitinrakentajaksi, mutta ei puun tuntemus mene hukkaan muotoilijan työssäkään. Siitä todistaa myös Hemmon oma pieni vuokrakoti Helsingin keskustassa.

Hemmo Honkonen on yksi vuoden 2019 Habitaren Talentshopin neljästä kiinnostavasta muotoilijasta.

Lue myös: Kampaajapariskunta pisti kaiken uusiksi ja muutti Billnäsiin: ”Tämä on saavutettu unelmamme”

Hemmon tarinan alku vie soitinrakentamisen aikaan, vuosiin Ikaalisten Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa, jossa hän opiskeli soitinrakentaja-artesaaniksi. Noista vuosista muistona ovat kolme Hemmon itse rakentamaa kitaraa, jotka lepäävät telineessä kodin kunniapaikalla.

Opintojen myötä Hemmolla heräsi paitsi rakkaus puuhun materiaalina myös muotoiluun. Hemmo haki ja pääsi Carl Malmsten Furniture Studies-opinahjoon Ruotsiin.

Ruokapöydän Hemmo sai isältään, joka suunnitteli kalustuksen Kiasman kahvilaan. Nämä pöydät poistettiin ja Hemmo sai hankittua itselleen yhden. Oikealla Hemmon lopputyö soiva nojatuoli ja pöydän päässä jakkara. Myös penkki on omin käsin valmistettu.
Jääkaapin paikalla oli irtonainen minikeittiö, mutta Hemmo kaipasi parempaa keittiötä ja remontoi sellaisen. Hän poisti kolme kiinteää kaapistoa ja teki niiden paikalle keittiön. Välitila on mikrosementtiä. Myös pesukone mahtui alakaapistoon.

Hemmo yhdisti soittimet ja kalustemuotoilun

Muotoiluopinnot legendaarisessa, erityisesti puun käsittelyyn erikoistuneessa koulussa vahvistivat Hemmo Honkosen päätöstä muotoilijan ammatista.

Hemmon lopputyö Soivat kalusteet eli Möbler som låter saikin paljon huomiota osakseen, koska kaluste ja soittimen ääni yhdistyvät lopputyössä oivaltavasti.

”Tuntui luontevalta yhdistää osaamiseni kaksi puolta, soittimet ja kalustemuotoilu. Nojatuoli soi haitarimaisen pahvipalkeen avulla, jakkara viheltää jalaksien keinuessa ja kaappi aikaansaa avattaessa kitaramaisen soinnin. Kitaran kielet on piilotettu rakenteen sisään. Ääni muistuttaa harpun sointia”, Hemmo kertoo.

Suomeen palattuaan Hemmo pääsi Aalto Yliopistoon muotoilun opintojaan jatkamaan, ja nyt on meneillään maisteriopintojen loppusuora.

Yksiössä on samassa tilassa olohuone, ruokatila, keittiö ja vaatehuone.
Hemmo myöntää olevansa heikkona epämukaviin sohviin. Vaaleanpunainen samettiverhoiltu tyylisohva yllätti kuitenkin Hemmon itsensäkin. Sohvan päällä olevat String-hyllyt Hemmo löysi roskalavalta.
Hemmo sijoitti parivuoteen ikkunaseinälle. Vanha puhelinpöytä toimii sirona lipastona ja tuoli on Hemmon oma projekti, jossa yhdistyy puusepän osaaminen ja muotoilu.

23 neliössä on kaikki tarvittava

Vuokrakoti löytyi viime vuonna aivan Helsingin ytimestä, Ratakadun vanhoista kerrostaloista. Kodin sijainti on Hemmon mielestä mitä parhain, sillä kaikki palvelut ovat kävelymatkan päässä.

Kodin korkeat huoneet antavat vaikutelman neliöitään suuremmasta tilasta, ja Hemmo onkin saanut asunnon 23 neliöön mahtumaan tarvittavat toiminnot.

Lue myös: Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen rakensi perintökaksionsa keskelle kekseliään säilytyskontin – katso kuvat!

”Sain sovittua vuokranantajan kanssa pienestä remontista ennen muuttoa ja suunnittelin sekä toteutin sen itse. Otin seinistä pois kerroksia vanhoja tapetteja ja maalasin ne valkoisiksi.”

”Asunnon irrallinen minikeittiö vaihtui kiinteän kaapiston paikalle rakennettuun oikeaan keittiöön. Kaivoin muovimaton alta alkuperäisen lankkulattian esiin, poistin maalikerrokset ja sain upean puulattian”, Hemmo iloitsee.

Valtava puukaappi on peräisin Itävallasta. Hemmo osti sen nettikirpputorilta ja kantoi kaverin kanssa kerroskaupalla sitä rapussa niin noutopaikassa kuin perillä. Hemmon itse valmistamat kitarat ovat esillä heti kodin sisääntulossa. Soitinrakentamisen opinnot loivat hyvän pohjan kalusteiden muotoilulle.

Ensimmäinen sisustettu oma koti

Tämä on ensimmäinen oikea koti, jota hän on päässyt sisustamaan. Aiemmin asunnot ovat olleet lyhytaikaisia ja osin kalustettujakin.

Nykyisen kodin kalusteilla on kullakin tarinansa kerrottavanaan. Osa kalusteista on vanhoja, kuten suuri vaatekaappi, jonka Hemmo Honkonen osti nettikirpputorilta tai äidiltä saatu keittiön näppärä String-hylly.

Omat soivat kalusteet ovat omanlaisena elämän merkkipaaluna mukana myös muotoilijan tämän päivän arjessa.

Hemmon lopputyö ruotsalaiseen Carl Malmstenin muotoilukouluun oli Soivat kalusteet. Nojatuoli soi haitarimaisen palkeen avulla ja jakkara viheltää jalaksiin kiinnitetyn pahvisen palkeen osuessa lattiaan.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muotoilija Hemmo Honkosen 23 neliön minikotiin mahtuu kaikki tarvittava – lisäksi siellä on soivia huonekaluja

Sirpa

Ihanasti uudet ja vanhat esineet ja huonekalut sopivat keskenään yhteen. Raikas pikku koti!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.