Muotoilija Tero Kuitunen jakaa puolisonsa kanssa yksiön, josta ei huumoria puutu

Muotoilija Tero Kuitunen suunnittelee hyväntuulisia ja värikkäitä esineitä, joita on pakko koskea. Myös kodin taidekokoelma nostaa hymyn huulille – sängyn päätyä koristaa hauska ”maksamakkarapariskunta”.

Miten asut?

”Asun puolisoni kanssa Hermannissa Helsingissä. Löysimme asunnon seitsemän vuotta sitten tuttujen kautta, kun muutimme Espanjasta takaisin Suomeen. Meitä arvelutti aluksi, että miten selviämme yksiössä, mutta olemme viihtyneet hyvin.”

Lue myös: Uskoisitko, että minikoti voi toimia näin hyvin? Katso sisustusideat pieneen asuntoon!

Työhuone on kuin Teron toinen koti.

Mikä on parasta kodissasi?

”Valoisuus ja luonnonläheisyys. Aamuaurinko herättää ihanasti ja iso parveke tuo asuntoon yhden huoneen lisää. Parvekkeelta avautuvat maisemat keltaisine puutaloineen ja hevoskastanjoineen ovat melkein kuin maalta.”

Viettäessään kesää Suomessa asukkaat viljelevät parvekkeella tomaatteja, yrttejä ja salaatteja. Parvekkeen vihreä rahi on Hakolan.

Mitä värit merkitsevät sinulle?

”Värit sisältävät paljon merkityksiä ja niillä voi rakentaa erilaisia tunnelmia. Juuri nyt minua kiinnostaa kylmä vaalea liila sekä beigen ja ruskean eri sävyt. Viimeksi olin innoissani oranssista.”

Tero kerää puolisonsa kanssa hauskoja parillisia esineitä tai pariskuntia esittäviä teoksia. Tiitus Petäjäniemen humoristinen maalaus sängyn päällä on hankinta Kuvataideakatemian joulumyyjäisistä. Pyöreä, puukantinen ruokapöytä on löytö kierrätyskeskuksesta. Roosanvärinen Tassel-valaisin on Teron ja Klaus ja Elina Aallon suunnittelema. Keraamiset ”hapsut” helisevät kauniisti. Kiipeilevät huonekasvit kehystävät ilmavasti keittiön astiahyllyä.

Karoliina Hellbergin värikkäistä ja monikerroksellisista maalauksista löytyy useita sisäkkäisiä kuvia. Teron suosikkimaalaus on nimeltään Orange Room. Sohva löytyi Taideteolli- sen korkeakoulun puustudiolta huonokuntoisena ja se sai uuden verhoilun. Sen voi avata myös varavuoteeksi.

Miten vietät aikaa kotonasi?

”Tulen leipuriperheestä ja rakastan ruoanlaittoa. Leivonta on minulle tärkeä rentoutumiskeino ja korvapuustit ovat bravuurini. Leivonta liittyy myös siihen, miksi keramiikan tekeminen on minulle niin luontaista.”

Mitä designklassikoita teiltä löytyy?

”Hankin Ilmari Tapiovaaran valkoisen Mademoiselle-tuolin, kun suunnittelin opiskeluaikoinani Ivana Helsingille pop-up-myymälän. Lunastin tuolin myöhemmin itselleni ja se on varmasti kallein hankintani. Alvar Aallon keittiötuolit bongasin sattumalta second hand -kaupasta. Ne paljastuivat vasta jälkikäteen alkuperäisiksi 1930-luvun tuoleiksi. Istuinkankaan alla on tallessa alkuperäinen vihreäraidallinen verhoilukangas.

”Rentoudun leipomalla ja kestitsen mielelläni ystäviäni”, Tero kertoo.

Minkälaisia tuotteita suunnittelet?

”Kosketus on tärkeä teema työskentelyssäni. Innostuin hapsuista, kun ostin niitä nipun vanhasta kangaskaupasta Barcelonassa. Olen käyttänyt niitä seinäpeileissäni, jolloin hapsut houkuttelevat ihmisiä juoksuttamaan sormiaan niiden lävitse. Käsillä työstämisen jälki näkyy myös keramiikkaruukkujeni pinnassa.”

Mikä on mieleenpainuvin kotihetkesi?

”Vietin kolmikymppisiä muutama vuosi sitten keväällä. Päädyin juhlistamaan pyöreitä vuosia järjestämällä koko päivän kestävän brunssin. Koristelin kodin ja tein paljon ruokaa. Ystäviä tuli ja meni aamusta iltaan ja parhaimmillaan kotiimme oli ahtautuneena kolmisenkymmentä vierasta.”

Lue myös: Kuvataiteilija Jenni Rope inspiroituu väreistä ja liikkeestä: ”Haluan joskus täyttää kokonaisen tilan mobileilla”

Mistä kotinne kalustus on peräisin?

”Melkein kaikki ovat saatuja, kierrätettyjä tai hankittu second hand -kaupoista. Pidän siitä, että kotia ei ole sisustettu kerralla valmiiksi vaan se on tapahtunut pitkän ajan kuluessa luonnollisesti. Olen jo nuoresta pitäen ollut kiinnostunut vanhoista kalusteista, joissa on jotain patinaa.”

Tapiovaaran Mademoiselle-tuolin pinnojen arkisuus ja uhkea olemus muodostavat hyvän vastaparin. Vuoteen vieressä Teron tekemä Mix and Match -terrakottaruukku. Kirjava itämainen matto hehkuu kuumasti vihreän seinän edustalla. Pöydälle on koottu asetelma käsin valettuja, samettisen sileäpintaisia Marrakesh-pöytäpeilin jalkoja.

Mitä ystäväsi eivät tiedä kodistanne?

”Meillä on kaapit täynnä tavaraa ja kellarikomerokin pullistelee lattiasta kattoon. Laatikoiden pohjalta löytyy jopa vanhoja leipäpussinsulkijoita. En ole siitä erityisen ylpeä.”

Mistä sinut löytää arkena?

”Työhuoneeltani Kruununhaasta. Jaan sen kuuden muun suunnittelijan kanssa ja olemme myös ystäviä. Tarvitsen ihmisiä ympärilleni enkä viihdy yksin kotona. Toisaalta, kun minulla on joku projekti meneillään, niin kiireessä on helpompi tehdä asioita kotona. Silloin koti täyttyy kaikenlaisesta tavarasta.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 5/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muotoilija Tero Kuitunen jakaa puolisonsa kanssa yksiön, josta ei huumoria puutu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X