Muuttaisitko takaisin lapsuudenkotiisi? Jennin vanhemmat menehtyivät äkisti ja asunto jäi tyhjilleen – näin rivari muuttui lapsiperheen kodiksi

Maailmankansalainen Jenni päätti palata perheensä kanssa takaisin lapsuudenmaisemiin, vaikka se tarkoittikin unelmakodin hylkäämistä Turun tuomiokirkon kupeessa. Rivari remontoitiin vähällä vaivalla lapsiperheelle sopivaksi kodiksi.

Turussa sijaitsee uniikki ja edelleen moderni rivitaloyhteisö, jonka tunnelma on hyvin samankaltainen kuin rivitalon valmistuessa neljäkymmentä vuotta sitten.

Lue myös: Marin pikkukaksio Puu-Vallilassa on taidetta täynnä: ”Taide ei ole elitistien yksinoikeus”

Jennin vanhemmat rakennuttivat rivitalon Vaalankulmaan yhdessä kahden tuttavaperheen kanssa, ja neljännen asunnon asukkaat löytyivät hauskasti Turun Sanomien ilmoituksella.

Jenni, Mikko ja pojat muuttivat ennalta tuttuun kotiinsa kesällä 2017.

”Asuimme aiemmin Turun tuomiokirkon kupeessa 125 vuotta vanhassa Museoviraston suojelemassa talossa. Kulttuurihistoriallisella paikalla Aurajoen rannalla sijaitseva puutalokotimme oli meille rakas, eikä päätös muuttamisesta kauas kaupungin ytimestä ollut helppo.”

”Molempien vanhempieni menehdyttyä äkillisesti ja yllättäen lyhyen ajan sisällä minulle tuli tunne, etten halua haudata aivan kaikkea – niinpä päädyimme pitkän harkintavaiheen jälkeen luopumaan Piispankadun kodista ja muuttamaan tyhjilleen jääneeseen lapsuudenkotiini”, Jenni kertoo.

Oleskelutilasta pääsee kätevästi suoraan patiolle.

Mikko ja Jenni modernisoivat keittiön muuton yhteydessä uusilla keittiönovilla ja kauniilla Savo-liesituulettimella. Vanha ruokailuryhmä vaihdettiin Hans Wegnerin 1949 suunnittelemiin kauniin kaareviin Wishbone-tuoleihin sekä jatkettavaan Skovby-ruokapöytään, jonka saa tarvittaessa katettua kahdelletoista hengelle.

Jenni on käynyt vanhempieni kanssa pikkulapsesta saakka taidenäyttelyissä ja saanut heiltä kipinän myös taiteen keräilyyn. Artturi Laineen maalaus When we are old and grey taustalla. Sohva on Interfacen. Akarin japanilaishenkinen jalkalamppu on Jennin lempiesine.

Rivaripiha sai sisäisen Hemulin heräämään

Alakerta on yhtenäistä avointa tilaa ja yläkertaan remontoitiin pojille omat huoneet.

”Myös meidän makuuhuoneemme on omassa rauhassa talon pihanpuoleisessa päädyssä. Aiemmassa kodissamme nukuimme kaikki samassa ullakkomaisessa tilassa talon yläkerrassa, joten omat huoneet ovat olleet pojille iso juttu ja miksei myös meille Mikon kanssa.”

Takapihalta pääsee suoraan metsään, ja läheltä löytyy upeita lenkkimaastoja.

”Itse arvostan kovasti myös kotipihamme sekä koko asuinalueen rauhaa ja hiljaisuutta; on ihanaa istua patiolla ja kuunnella vain luonnon ääniä. Täällä olen myös löytänyt sisäisen Hemulini ja kuokkinut innoissani pihaa.”

Pojat saivat omat huoneet muuton yhteydessä tehdyssä pienessä remontissa. Auliksen ja Eeliksen huoneet ovat heti portaiden yläpäässä. Työpöytä ja sohva ovat Ikeasta. Ritilätuoli on Menun. Kirahvi on Afrikan matkatuliaisia.

Jenni, Mikko ja pojat matkustelevat paljon. Seuraavaksi on vuorossa New York. Kaunis taulu on tuliainen Mauritiukselta. Turkoosi Flowerpot-valaisin on Finnish Design Shopista.

Tulipalon takia tehtiin täysiremontti

Keväällä 2013 talon päätyasunnossa sattui harmillinen oikosulku, joka aiheutti koko rivitaloa vaurioittaneen tulipalon. Osa kodeista paloi pahasti, ja suurimmilta lieskoilta säästyneet asunnot kärsivät mittavista vesi- ja savuvahingoista.

”Vanhempani asuivat vielä siihen aikaan täällä ja heille palo oli järkyttävä takaisku. Toisaalta hyvä puoli palossa oli se, että kaikki asunnot on nyt perusteellisesti kunnostettu, eikä suuria remonttitarpeita tule vastaan toivottavasti moneen vuoteen.”

”Kun muutimme tänne, maalasimme vain muutamia seiniä ja uudistimme hiukan keittiön ilmettä. Nyt olemme suunnitelleet kuitenkin remontoivamme myös osan yläkerran vintistä työhuoneeksi. Haaveilen myös uusista alakerran kylpyhuoneen kaakeleista.”

Kodista löytyy paljon taidetta ja muistoja perheen monilta matkoilta.

Jenni Vakkilaisen Peaches and cream ja korallin värinen Grasshopper istuvat hyvin vierashuoneen makeaan sisustukseen. Vaaleanpunanen sohva on Vepsäläiseltä hankittu.

Jenni on täydentänyt vanhempiensa perintönä jättämää taulukokoelmaa pikkuhiljaa. Jennin lempihankintoja on Tommi Toijan hellyttävän hauska veistos Bad Boy.

”Marokosta olen raahannut mukanani yli 20 kiloa painavan Atlas-vuorilla kudotun villamaton ja Kambodzasta pronssipatsaan. Intian Keralasta peräisin olevan maalauksen sijoitin alakerran kylpyhuoneeseen. Myös muita muistoja, kuten poikamme Auliksen simpukkakokoelma löytyy alakerrasta.”

”Koti on minulle ja meidän perheelle todella tärkeä, mutta inspiroidun matkustamisesta tavattomasti. Välillä koen, että koko maailma on kotini. Vaalankulmaan on kuitenkin aina mukava palata.”

Lue myös: Satavuotiaasta huvilasta tuli suurperheen unelmakoti – näin Ritva ja Mika kolminkertaistivat neliönsä

Perhe viettää paljon aikaa ulkomailla

Perhe matkustaa paljon, toistakymmentä kertaa vuodessa.

”Parina viime vuonna olemme viettäneet ulkomailla noin kolmasosan vuodesta. Uskon myös, että lapsilleni on tehnyt hyvää nähdä erilaisia todellisuuksia kuin tämä maa ja yhteiskunta, jossa itse asumme.”

Ajatus ulkomaille muutosta on noussut esille säännöllisin väliajoin, mutta tällä hetkellä asia ei ole ajankohtainen.

”Arvostan suomalaista koulujärjestelmää, ja mieheni Mikko on myös aloittelemassa uutta bisnestä, joka pitää meidät kotikaupungissamme Turussa vielä ainakin joitakin vuosia.”

Jennistä on ihanaa olla patiolla ja kuunnella luonnon ääniä. Tällä hetkellä sapattivapaata viettävä Jenni kirjoittaa Boarding Time -matkablogia.

Talon takapihalta pääsee suoraan metsään, ja läheltä löytyy upeita lenkkimaastoja.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muuttaisitko takaisin lapsuudenkotiisi? Jennin vanhemmat menehtyivät äkisti ja asunto jäi tyhjilleen – näin rivari muuttui lapsiperheen kodiksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X