Onko tässä Hangon hurmaavin villa? Nina antoi vanhalle hirsihuvilalle raikastavan valkopesun

Sireenien, tammien ja omenapuiden lomasta pilkistävän sinisen villan sisällä odottaa yllätys: hohtavanvalkoinen sisustus, jota täydentävät luonnonväriset yksityiskohdat. Tervetuloa Hankoon, Nina Utrian perheen kesäkotiin!

Hanko, yksi Suomen idyllisimmistä kesäkaupungeista, on Nina Utrialle tuttu lomakaupunki jo lapsuuden purjehdusmatkoilta ja teinivuosien festarireissuilta. Neljä vuotta sitten Ninan Hanko-suhde syveni entisestään, kun hän hankki paikkakunnalta pysyvän kesäkodin, kunnostusta vaativan keskustakaksion.

Perhe vietti muutaman kesän valoisaksi ja kauniiksi remontoimassaan kerrostalokodissa, mutta Nina haaveili kesäparatiisista, johon kuuluisi oma piha.

Lue myös: Mira ja Christian Haahti luotsaavat Hangon pitsihuviloita – ”Huvilan rantakallioilla suutelimme ensi kerran”

Lopulta ahkera etsiminen tuotti tulosta ja kohdalle osui ”se oikea”. Vuosi sitten keväällä Nina teki kaupat rauhallisella omakotialueella sijaitsevasta vanhasta hirsitalosta, Villa Albeonista.

Alun perin talo on rakennettu neljälle perheelle, ja siksi sisäänkäyntejä on vähän joka puolella.

Talon emäntä vakuuttaa, että Hangon meri-ilma yhdessä Villa Albeonin rauhoittavan tunnelman kanssa saa niin oman väen kuin vieraatkin nukkumaan hyvin ja pitkään – aivan, kuten lomakodissa kuuluukin. Valkoiset pellavalakanat Balmuir. Rock the Kasbah -valaisin By Pia’s.

Maailman paras omenapuu

”Heti pihaan päästyämme tiesin, miten tässä tulee käymään. Olin mykistynyt ja haltioitunut vanhan talon tunnelmasta ja isosta pihasta valtavine tammineen ja lukuisine omenapuineen. Olin aina unelmoinut suojaisasta pihasta ja omenapuista. Villa Albeonin myötä sain ne ja paljon muuta”, Nina sanoo.

Lopullisesti hänet hurmasi talon käänteitä täynnä oleva tarina.

”Alun perin talo on rakennettu neljälle perheelle, ja siksi sisäänkäyntejä on vähän joka puolella. Sodan aikana tänne muutti venäläisiä sotilaita. Heidän jäljiltään talo jäi hirveään kuntoon, mutta kiitokseksi he olivat istuttaneet pihalle omenapuun, maailman parhaan. Se on edelleen tontilla, ja omenat ovat uskomattoman hyviä”, Nina sanoo.

Lue myös: Ainutlaatuinen tilaisuus muutti elämän suunnan: Arnella Nyman osti hevostilan parikymppisenä

Ninan mukaan hellyyttävin talon tarinoista liittyy eläinrakkaasen emäntään, joka oli valmis ottamaan suojiinsa kaikki kaupungin kodittomat eläimet.

”Täällä on kuulemma asunut kymmeniä lintuja, perunoita rakastanut satakiloinen possu, kettu sekä tietenkin lukuisia koiria ja kissoja. Paikalliseksi kuuluisuudeksi nousi Korpivaara-niminen joutsen, joka pihasta karattuaan katkaisi pääkadun liikenteen ja aiheutti satojen metrien autojonot”, Nina nauraa.

Keittiö on raikas ja valoisa. Isompaa remonttia voitiin lykätä, kun Nina maalasi kaapinovet ja lattian valkoisiksi. Väri on hieman harmaaseen taittava Tikkurilan Paperi-sävy.

Vanha puuhella luo tunnelmaa.

Kahden asunnon villa

Alun perin Nina oli suunnitellut ostavansa Villa Albeonia pienemmän talon. Koska tilaa on paljon, hän päätti jakaa talon kahdeksi asunnoksi, joista toisen voi laittaa vuokralle. Jo nyt Nina on ehtinyt saneerata puolisonsa Petrin kanssa alakertaan yhden loma-asunnon, ja tuleva talvi kuluu remontoidessa yläkertaan toista asuntoa.

”Ilman Petrin osaamista en olisi uskaltanut lähteä näin suureen projektiin. Yhden onnistuneen remontin myötä on kuitenkin hyvä tuntuma lähteä kunnostamaan toista kerrosta”, Nina sanoo ja nauraa, että ei vielä ole päättänyt, kumpaan kerrokseen itse aikanaan asettuu.

Tästä eteisestä on käynti toiseen makuuhuoneeseen ja takapihalle. Vanhan korituolin Nina hankki kirpputorilta. Yläikkunoille Nina on asettanut ajastimella toimivia led-kynttilöitä, jotka luovat ihanan tunnelman kotiinpalaajalle.

Talon toinen makuuhuone on maustettu keveästi farkunsinisellä. Yhtä seinää peittää täyspuinen kaapisto. Valaisin By Pia’s, matto Ikea.

Maalilla ja hyvillä ideoilla tehty remontti

Jo toteutetussa remontissa Nina keskittyi pintojen päivittämiseen ja raikastamiseen, koska perhe halusi päästä nauttimaan lomakodistaan heti ensimmäisenä kesänä.

Nina huomasi heti, että valkoinen sopi huvilaan erinomaisesti.

”Innostuimme lopulta käyttämään sitä rohkeasti hyvin laajalti. Maalasimme esimerkiksi kaikki lattiapinnat valkoisiksi huolimatta siitä, olivatko ne puuta, laminaattia vai laattaa. Kaikki seinäpinnat maalattiin niin ikään valkoisiksi, ainoastaan ruokasalin vanhat upeat hirret halusin jättää alkuperäiseen sävyynsä luomaan oikeanlaista tunnelmaa.

Keittiö raikastettiin maalaamalla kaapistot ja lattia valkoisiksi ja vaihtamalla kodinkoneet uusiin. Intohimoisen sisustajan haaveissa on kuitenkin keittiön perusteellisempi remontti. Silloin yläkaapit saavat lähteä ja ne korvataan avohyllyillä ja seinät laatoitetaan ylös asti.

Kylpyhuoneen uudistamisessa Nina turvautui niin ikään maaliin. Vanhaan eteiseen 90-luvulla rakennettu kylppäri oli kulahtanut, joten ensihätään kaikki pinnat käsiteltiin valkoisiksi kaakelimaalilla. Isomman kylpyhuoneremontin aika on ensi vuonna.

”Kosteiden tilojen remonttiin en halunnut lähteä kiireellä. Nyt, kun tila on freesattu, ehdin rauhassa miettiä seuraavia askeleita”, Nina sanoo.

Nina halusi kakkoskotiinsa paljon valkoista. Sen lisäksi, että talon kaikki pinnat maalattiin valkisiksi, myös sisustustekstiilit ovat pääsääntöisesti valkoisia. Lämpöä sisustukseen tuovat luonnonsävyiset imatot, puiset pöydät ja lukuisat korit.

Ruokailutilassa upeat hirret saivat jäädä esiin. Raskas, vanhasta kodista tuotu tammipöytä sai ympärilleen keveät Eamesin tuolit. Ikean valaisimet Nina maalasi mattavalkoisella maalilla.

Valaisimet sisustuksen keskiössä

Remontin valmistuttua Nina pääsi sisustamaan alakertaa. Kaikkiin ikkunoihin ripustettiin ilmavat valkoiset pellavaverhot, vuoteisiin pedattiin untuvapeitteet ja valkoista pellavaa. Sisustuksen jujuna ovat persoonalliset valaisimet, joita löytyy jokaisesta huoneesta.

”Sisustuksessa halusin pitäytyä keveydessä ja vähässä tavaramäärässä. Panostin erityisesti valaisimiin ja valitsin erikoiset luonnonmateriaalista valmistetut varjostimet. Kaiken valkoisen keskellä se oli onnistunut valinta”, Nina sanoo.

Nina rakastaa Villa Albeonin tunnelmaa, sen vanhoja ikkunoita, puulattioita ja suuria huoneita.

”On upea nähdä, miten talo, jota oli aikanaan rakastettu ja hoidettu, mutta joka oli jo jäänyt ajan jalkoihin, heräsi uudelleen eloon ja suorastaan hehkuu, kun se on saanut osakseen huomiota ja huolenpitoa. Talon vahva tunnelma ottaa ihmiset huomaansa ja sen havaitsevat yleensä kaikki täällä vierailevat”, Nina sanoo.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 7/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Avainsanat

Keskustelu

Valkoinen, hajuton, mauton tyhjiö. Maalikauppin voitto-muutos. Kuin lasarettiin menisi. Lepäähän sielläkin.
Viihtyminen on eri asia.
Sisustusgurujen muotitrendien ja ns. perässä hiihdellen saa omat aivot hyllylle asettaa ja jälki on em. näköistä.
Surku käy vanhaa menetettyä huvilaa.

Kommentoi juttua: Onko tässä Hangon hurmaavin villa? Nina antoi vanhalle hirsihuvilalle raikastavan valkopesun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X