Paljon vettä ja hidas sulatus – joulukuusen oikea hoito takaa pitkän ilon

Haluatko, että neulaset ovat kiinni kuusessa eivätkä lattialle varisseina? Katso vinkit joulukuusen hoitoon!

Olipa tavoitteesi sitten pitää joulukuusi hengissä vain joulunpyhien yli tai nauttia kuusen kauneudesta loppiaiseen asti, nämä vinkit kannattaa kerrata.

1. Valitse hyvä joulukuusi

Tuore kuusi on vihreä ja tuoksuu hyvältä. Neulasten pitää pysyä kiinni, kun vedät oksia sormien välistä tai kopautat kuusen tyven maata vasten.

Varmista myös, että kuusen tyvi mahtuu kuusenjalkaasi.

2. Kuljeta kuusi kotiin muoviin, pressuun tai pussiin käärittynä

Auton katolla kuusi kulkee suojaamattomana vain lyhyitä, alle kymmenen kilometrin matkoja.

3. Sulata puu hitaasti

Jäinen joulukuusi pitää sulattaa hitaasti. Sulatuspaikaksi käy viileä tila, kuten parveke, terassi tai kylmä varasto, jossa on muutama lämpöaste. Anna puun sulaa yhdestä kahteen päivää. Pidä puun tyvi sulatuksen ajan kylmässä vesiämpärissä.

Myös pesuhuone käy, jos kodista ei löydy viileä tilaa. Suihkuttele kuusta silloin kylmällä vedellä ja pidä tyvi kylmässä vesiämpärissä.

Poista mahdollinen verkko vasta sulatuksen jälkeen.

4. Aseta kuusi jalkaan

Ravista kuusesta roskat ja kuolleet neulaset. Lyhennä kuusi sopivan mittaiseksi tai sahaa tyvestä muutama sentti pois, jotta puu saa uuden imupinnan. Pidä puun kuori ehjänä.

Laita kuusi mahdollisimman etäälle pattereista, takasta ja muista lämmönlähteistä.

5. Kastele, kastele ja kastele

Tarkista kuusenjalan vesitilanne säännöllisesti. Leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan, muuten solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä ja neulaset varisevat ennen aikojaan.

Kuusi voi kuluttaa jopa kolme litraa vettä päivässä. Veden kulutus on suurinta ensimmäisen vuorokauden aikana. Kuusta ei tarvitse lannoittaa.

6. Hyvästele kuusi

Vie kuusi joulun jälkeen taloyhtiön osoittamaan keräyspaikkaan. Voit katkaista kuusen oksat ja laittaa kuusen pilkottuna säkkiin tai kääriä paperiin, jotta neulaset eivät karise kaikkialle.

Lähteet: Kotiliesi.fi, Joulupuuseura.fi ja Martat.fi.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Paljon vettä ja hidas sulatus – joulukuusen oikea hoito takaa pitkän ilon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X