Pellava on sisustajan luottomateriaali – kuusi vinkkiä pellavatekstiilien hoitoon

Suosittu pellava sopii kodin kaikkiin tiloihin. Tiesitkö, että pellavaisen pöytäliinan voi rullata rypyttömäksi pöytää vasten?

Pellava on ekologinen ja allergikoille sopiva materiaali, joka on kesällä miellyttävän viileä ja talvella mukavan lämmin.

Näiden ohjeiden avulla varmistat, että pellavatekstiilisi säilyvät hyvänä.

1. Erottele ja kastele ennen pesua

Pellavatekstiilit kannattaa pestä erillään muusta pyykistä, sillä pellavasta irtoaa pesussa pieniä kuituja. Ne eivät värjää, mutta irtokuidut saattavat kiinnittyä muiden samassa koneessa olevien tekstiilien pinnalle, minkä jälkeen niitä voi olla vaikea saada irti. Eniten kuituja lähtee ensimmäisessä pesussa.

Imukykyinen pellava tarvitsee pesussa paljon vettä. Kastele tekstiilit läpimäriksi ennen koneeseen laittamista. Tämä koskee erityisesti pellavafroteeta.

Kuiva pellava on kevyempää kuin märkä, ja painavat tekstiilit huijaavat pesukonetta annostelemaan koneeseen enemmän vettä. Runsas pesuvesi huuhtoo irtoavat kuidut paremmin pois ja estää pesuryppyjen syntymisen.

Pellava kutistuu noin seitsemästä kahdeksaan prosenttia ensimmäisessä pesussa. Lopullinen kutistuvuus riippuu linkouksen voimakkuudesta ja siitä, kuinka hyvin tuote vedetään mittoihinsa pesun jälkeen.

2. Pese pellava väljästi

Pellavaa ei tarvitse esipestä, mutta esipesu herättää pellavaisten astia- ja kylpypyyhkeiden imukyvyn.

Pesulämpötila on yleensä 60 astetta, mutta noudata aina oman tekstiilisi hoito-ohjetta. Jotkin pellavatekstiilit kestävät korkeampiakin lämpötiloja, mutta kuumuus kuluttaa pellavaa nopeasti.

Pellava ryppyilee vähemmän, kun täytät pesukoneen vain puolilleen, käytät runsaasti vettä ja linkoat sen kevyesti.

Huuhteluaineen käyttöä ei suositella. Se tekee pellavan pehmeämmäksi, mutta samalla se heikentää kuitujen imukykyä. Älä käytä myöskään valkaisevia pesuaineita.

Pesukoneen nukkasihti on hyvä tarkistaa ennen pesua ja sen jälkeen.

3. Kuivaa kiireettömästi

Suorista tekstiilit heti ja ripusta kuivumaan narulle. Voit samalla oikoa niitä kuosiinsa.

Rumpukuivaus kuluttaa ja heikentää luonnonkuitua ja lisää pellavakuidun irtoamista. Kärsivällisyys on hyve pellavan kuivatuksessa.

4. Rypyillä vai ilman?

Mankelointi, silitys, narulta kaappiin… Kaikki käy pellavalle. Mankeloi tai silitä pellavatuotteet kosteina. Pellava kestää hyvin myös korkeita silityslämpötiloja. Kankaan pinta muuttuu silittäessä ja mankeloidessa tiiviiksi ja likaa paremmin hylkiväksi. Tekstiili pysyy tällöin helpommin puhtaana. Toisaalta ryppyisyys on osa pellavan viehätystä.

Pöytäliinan voi myös pyörittää sileäksi. Rullaa liinaa kosteana muovilla päällystetyn pahvirullan ympärillä pöytää vasten muutaman minuutin ajan. Avaa liina pöydän päälle, ja jätä kuivumaan.

5. Tahraton tekstiili on paras tekstiili

Ensiapu pellavatekstiiliin tulleelle tahralle on normaali pesu tai pesun puutteessa liotus. Pinttynyttä tahraa voi kokeilla irrottaa esimerkiksi sappisaippualla. Tahranpoistoaineet poistavat värin värjätyistä ja pellavan värisistä tekstiileistä.

pellavatekstiilien hoito

Kuva: Bemz

6. Rullalle vie

Varmista, että pellavatuotteet ovat kuivuneet ennen kuin laitat ne kaappiin. Pellavaa voi säilyttää joko rullattuna tai viikattuna. Rullaus vie enemmän tilaa, mutta estää ryppyjen muodostumisen.

Kuten muutkaan tekstiilit, pellava ei ole immuuni auringon haalistavalle vaikutukselle. Umpinainen kaappi on pellavalle paras säilytyspaikka.

 

Vinkit antoi Maarit Ojaniemi Jokipiin Pellavasta.

 

Lue myös:

Viisi vinkkiä, joiden avulla lampaantaljasi säilyy hyvänä vuosia
Tee itse pellavainen vihkoraitapyyhe
Oletko säilyttänyt lakanat väärin? Näin peset ja hoidat liinavaatteet
Tiesitkö? Näin usein lakanat oikeasti pitäisi vaihtaa
Kauniita unia – pastellivärit ja pellava kaunistavat makuuhuoneen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pellava on sisustajan luottomateriaali – kuusi vinkkiä pellavatekstiilien hoitoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X