Kodinhoito

Pellavan pesu: 5 vinkkiä pellavatekstiilien pesuun, hoitoon ja säilytykseen

Pellavaiset tekstiilit kannattaa pestä erillään muista tekstiileistä. Tiedätkö miksi? Poimi talteen viisi asiaa, jotka jokaisen pitäisi tietää pellavakankaan hoitamisesta.

Pellava on mainio materiaali: kylmällä se tuntuu lämpimältä ja helteellä se viilentää ihoa. Lisäksi pellava hylkii likaa. Kyseessä saattaakin siis olla täydellisin mahdollinen materiaali Suomen kesään! Pellavan pesu on myös helppoa, kunhan pitää mielessä muutaman vinkin. Poimi tästä talteen ohjeet pellavaisten tekstiilien hoitamiseen.

Lue myös: 20 hurmaavaa tilapuotia – Ihastu näihin kohteisiin tänä kesänä!

1. Pese erillään

Pellavatekstiilit kannattaa pestä erillään muusta pyykistä, sillä pellavasta irtoaa pesussa pieniä kuituja. Ne eivät värjää, mutta irtokuidut saattavat kiinnittyä muiden samassa koneessa olevien tekstiilien pinnalle, minkä jälkeen niitä voi olla vaikea saada irti.

Eniten kuituja lähtee ensimmäisessä pesussa.

2. Kastele pellava ennen pesua

Imukykyinen pellava tarvitsee pesussa paljon vettä. Kastele tekstiilit läpimäriksi ennen koneeseen laittamista. Tämä koskee erityisesti pellavafroteeta. Näin koneen annostelema vesi ei imeydy tekstiileihin ja vettä jää pesuun ja irtokuidun huuhtelemiseen.

Kuiva pellava on kevyempää kuin märkä, ja painavat tekstiilit huijaavat pesukonetta annostelemaan koneeseen enemmän vettä. Runsas pesuvesi huuhtoo irtoavat kuidut paremmin pois ja estää pesuryppyjen syntymisen.

Pellava kutistuu noin seitsemästä kahdeksaan prosenttia ensimmäisessä pesussa. Lopullinen kutistuvuus riippuu linkouksen voimakkuudesta ja siitä, kuinka hyvin tuote vedetään mittoihinsa pesun jälkeen.

pellavan hoito, pellavan peseminen, pellava, peseminen
Ilmavat, pellavaiset vuodevaatteet sopivat hyvin kesäiseen makuuhuoneeseen.

3. Pellavan pesu

Kun kone ei ole tupaten täynnä, tekstiilit säilyvät sileämpinä. Myös runsas vesi ja kevyt linkous vähentää rypistymistä pesun aikana.

Pellavan pesulämpötila on yleensä 60 astetta. Jotkin pellavatekstiilit kestävät myös korkeampia lämpötiloja, mutta tekstiili kuluu niissä enemmän. Varminta on seurata tekstiilin mukana tulevaa pesuohjetta.

Huuhteluaineen käyttöä ei suositella. Se tekee pellavan pehmeämmäksi, mutta samalla se heikentää kuitujen imukykyä. Älä käytä myöskään valkaisevia pesuaineita.

Pesukoneen nukkasihti on hyvä tarkistaa ennen pesua ja sen jälkeen.

Pellavaa ei tarvitse esipestä, mutta esipesu herättää pellavaisten astia- ja kylpypyyhkeiden imukyvyn.

Lue myös: Mitä eroa on 10 euron ja yli 100 euron pellavakankaalla? 

4. Vältä linkousta ja suorista heti

Pitkän linkouksen seurauksena pellavaan saattaa syntyä pysyviä pesuryppyjä.

Suorista tekstiilit heti pesun jälkeen ja ripusta narulle. Voit samalla oikoa niitä kuosiinsa. Vältä rumpukuivausta, se kuluttaa ja heikentää luonnonkuitua ja lisää pellavakuidun irtoamista.

Jos silität tai mankeloit, tekstiili saa olla kostea. Samalla vähennät mahdollisen pölyn irtoamista. Pellava kestää hyvin korkeita silityslämpötiloja. Kankaan pinta muuttuu silittäessä ja mankeloidessa tiiviiksi ja likaa paremmin hylkiväksi. Tekstiili pysyy tällöin helpommin puhtaana. Toisaalta ryppyisyys on osa pellavan viehätystä.

Pöytäliinan voi myös pyörittää sileäksi. Rullaa liinaa kosteana muovilla päällystetyn pahvirullan ympärillä pöytää vasten muutaman minuutin ajan. Avaa liina pöydän päälle, ja jätä kuivumaan.

5. Pellavan säilytys

Varmista, että pellavatuotteet ovat kuivuneet ennen kuin laitat ne kaappiin. Pellavaa voi säilyttää joko rullattuna tai viikattuna. Rullaus vie enemmän tilaa, mutta estää ryppyjen muodostumisen.

Kuten muutkaan tekstiilit, pellava ei ole immuuni auringon haalistavalle vaikutukselle. Umpinainen kaappi on pellavalle paras säilytyspaikka.

Vinkit antoi Maarit Ojaniemi Jokipiin Pellavasta. Muut lähteet: Jokipiin Pellava ja Finlayson

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 4/18. Juttua muokattu 12.2.2021: Juttua täydennetty.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pellavan pesu: 5 vinkkiä pellavatekstiilien pesuun, hoitoon ja säilytykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.