Pese, öljyä ja maalaa: Näin hoidat terassin ja puiset puutarhakalusteet kesäkuntoon

Kestävä puu on hyvä materiaali piha- ja terassikalusteille. Näyttääkseen hyvältä puupinta vaatii kuitenkin säännöllistä hoitoa.

Kesä lähestyy ja on aika kaivaa varastosta esille puiset puutarhakalusteet ja ehostaa sekä ne että terassi kesäkuntoon. Myös moni innokas kotipuutarhuri kasvattaa samalla jo taimia sisätiloissa ja valmistautuu kylvämään ne pihan viljelylaatikoihin.

Lue lisää: Puutarhakalusteiden hoito ja puhdistus – näillä vinkeillä pihakalusteista on iloa pitkään!

Puisten pihakalusteiden ja puisen terassin hoidossa kannattaa olla huolellinen, jotta niistä riittää iloa pitkään.

Pidä puiset puutarhakalusteet ja terassi kunnossa näillä vinkeillä

Kokosimme yhteen vinkkejä, joilla puiset puutarhakalusteet ja puinen terassi pysyy kunnossa vuoden ympäri!

1. Pese ja puhdista puiset puutarhakalusteet ja terassi

Puiste puutarhakalusteet kannattaa puhdistaa ja käsitellä jo syksyllä ennen talvivarastointia. Pihakalusteiden säännöllinen pesu ja huoltokäsittely pitää pinnat siistin näköisinä ja pidentää kalusteiden käyttöikää. Puhdas pinta on myös edellytys mahdollisen uuden pintakäsittelyn onnistumiselle.

2. Maalaa uudelleen tai öljyä

Kulahtaneet terassikalusteet saa uuteen kukoistukseen maalaamalla tai öljyämällä. Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Käsittelyä ei kannata tehdä suorassa auringonvalossa tai jos on sateen mahdollisuus.

  • Pese ennen käsittelyä kalusteet homeenpoistoaineella tai terassikalusteille tarkoitetulla pesuaineella.
  • Kalusteiden kuivuttua hio mahdolliset pystyyn nousseet puukuidut pois. Mikäli kaluste on aiemmin ollut maalattu, hio irtoava maali hiekkapaperilla tai hiomakoneella.
  • Poista hiontapöly.
  • Sekoita öljy tai maali hyvin ennen käyttöä.
  • Maalaa tai öljyä kalusteet siveltimellä tai sienellä. Maalattu pinta voi tarvita useita käsittelykertoja. Anna kuivua kunnolla ennen uudelleenmaalausta.
  • Jos käytät öljyä, anna sen imeytyä hyvin kalusteeseen ja pyyhi imeytymätön öljy pois pinnalta noin puolen tunnin kuluttua.

Hyvälaatuiset kalusteet kestävät aikaa. Hillerstorpin kalusteet ovat männyn sydänpuuta. Kuva: Hillerstorp.

3. Hoida terassia

Myös terassi voi olla talven jäljiltä huonossa kunnossa. Huoltokäsittely on syytä tehdä, jos puisen terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassille suositellaan käytettäväksi sävytettyjä puuöljyjä, koska ne kestävät säärasitusta sävyttämättömiä öljyjä paremmin. Useimmat terassiöljyt soveltuvat niin kestopuulle, kovapuulle kuin lämpökäsitellylle puulle. Terassin pinta tulee puhdistaa liasta ja pölystä ennen öljyämistä.

Erilaiset harmaantuneen puun sävyt ovat nyt suosittuja. Tikkurilan Valtti terassiöljyssä löytyy mm. sävy kelonharmaa. Kuva: Tikkurila

4. Viljelylaatikoille vain luonnontuotteita

Moni viljelee pihalla tai terassilla viljelylaatikoissa. Useimmiten kasvatettavana on syötäviä kasviksia, joten on tärkeää käsitellä laatikot ainoastaan luonnonmukaisilla tuotteilla. Esimerkiksi Tikkurilan myrkytön Patio Verso -puuöljy on tarkoitettu erityisesti kasvatuslaatikoille ja kasvihuoneiden puuosille. Se soveltuu sekä aiemmin käsitellyille että käsittelemättömille puupinnoille.

Viljelylaatikoissa on tärkeää suosia turvallisia ja vesiohenteisia puuöljyjä. Kuva: Kekkilä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pese, öljyä ja maalaa: Näin hoidat terassin ja puiset puutarhakalusteet kesäkuntoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X