Huonekasvit

Puhdista huono sisäilma − 10 myrkytöntä kasvia kotiin

Parempi huoneilma, kyllä kiitos! Näiden myrkyttömien kasvien avulla se onnistuu.

Kasvit tuovat olemassaolollaan viihtyisyyttä, toimivat sisustuselementteinä sekä puhdistavat ja kosteuttavat ilmaa.

Lue myös: Tämän superkasvin haluat hankkia kotiisi – Helppohoitoinen sisäilmanpuhdistaja!

Kokosimme joukon kaikkiin koteihin käyvistä myrkyttömistä kasveista, jotka puhdistavat ilmaa. Kaipasitpa sitten väripilkkua tai kemikaalien karkottajaa, näitä kannattaa kokeilla.

1. Kultapalmu

Nopeakasvuinen kultapalmu (Chrysalidocarpus lutescens) on yksi parhaita ilman epäpuhtauksien hävittäjiä. Se haihduttaa runsaasti myös ilmaa, joten sisätilat pysyvät kosteana.

Hoito: Säännöllinen lannoitus, runsas vesitarjoilu ja altakasteluruukku takaavat kultapalmun viihtyvyyden. Sijoita palmu puolivarjoisaan tai valoisaan paikkaan ja hemmottele sitä sumuttamalla.

2. Pikkutaateli

Pikkutaateli (Phoenix roebelenii) poistaa tehokkaasti ilman epäpuhtauksista erityisesti ksyleeniä, jota on esimerkiksi pakokaasuissa ja tupakansavussa.

Hoito: Kasvi ei kaipaa runsasta auringonvaloa. Vältä pikkutaatelin liikakastelua, pidä multa tasaisen kosteana ja talvella anna kuivahtaa kevyesti kastelujen välissä.

3. Kaarisulkasaniainen ja sulkasaniainen

Ilmaa puhdistavat ei-myrkylliset kasvit: saniainen
Kuva: iStockphoto

Vanhimpiin kasveihin kuuluva saniainen (Nephrolepis) on ollut olemassa esihistoriallisista ajoista lähtien. Saniaiset haihduttavat paljon kosteutta ja puhdistavat erityisesti formaldehydia, jota vapautuu ilmaan muun muassa lastulevyjen liimasta, maaleista, pinnoitteista ja tekstiileistä.

Hoito: Suihkuttele ja kastele säännöllisesti. Saniainen viihtyy puolivarjoisassa paikassa eikä ruukkua ja multaa tarvitse vaihtaa vuosittain.

4. Gerbera

Ilmaa puhdistavat ei-myrkylliset kasvit: Gerbera
Kuva: iStockphoto

Melkein sateenkaaren väreissä kukkiva gerbera (Gerbera jamesonii) on äärimmäisen tehokas huoneilman kemiallisten kaasujen poistaja ja kosteuden haihduttaja.

Hoito: Auringonpalvoja nauttii valosta, mutta viihtyy parhaiten alle 20 asteen lämpötilassa. Kastele säännöllisesti ja anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä.

5. Vuoripalmu

Hitaasti kasvava vuoripalmu (Chamaedorea elegans) kukkii ihanteellisissa kasvuolosuhteissa pitkin vuotta. Kukat kehittävät siitepölyä, joten ne kannattaa poistaa, jos epäilee allergiaa.

Hoito: Vuoripalmua voi hyvällä omalla tunnolla laiminlyödä, sillä helppohoitoinen kasvi ei tarvitse kovin runsaasti valoa ja se sietää jossain määrin kuivuutta.

6. Nukkumatti

Nukkumatti (Maranta leuconeura) on vinkeä kasvi. Sen lehdet nousevat hämärän tultua pystyyn ja rullautuvat sykerölle. Päivällä lehdet taas avautuvat. Tiedät hoitavasi nukkumattia hyvin, jos sen iltarutiini toistuu säännöllisesti.

Hoito: Haja- tai puolivalo sopii nukkumatille parhaiten. Pidä multa kosteana. Pyyhi ajoittain pölyt pois ja irrota vanhat ja kuivuneet lehdet.

7. Kääpiöbanaani

Kääpiöbanaani (Musa cavendishii) tuo tropiikin kotiisi. Ikävä kyllä kasvi tuottaa harvoin hedelmiä sisätiloissa, mutta sen suuret lehdet haihduttavat runsaasti kosteutta sisäilmaan.

Hoito: Banaani kaipaa tropiikin olosuhteet ympärilleen eli runsaasti valoa, lämpöä ja kosteutta.

8. Puikko- ja Perhoskämmekkä

Ilmaa puhdistavat kasvit: orkidea
Kuva: iStockphoto

Mihin aikaan vuodesta tahansa kukkivat kämmekät ovat paitsi kauniita myös hyviä putsareita. Ne poistavat ilmasta alkoholeja, asetonia, formaldehydia ja kloroformia. Perhoskämmekkä (Phalaenopsis) etenkin ksyleeniä.  Puikkokämmekkä (Dendrobium) imee itseensä hiilidioksidia ja tuottaa happea myös öiseen aikaan.

Hoito: Tavalliset kotiolot sopivat kämmeköille mainiosti. Kastele kasvit upottamalla multaosa noin kerran viikossa kädenlämpöiseen veteen.

9. Kirjorönsylilja

Ilmaa puhdistavat kasvit: kirjorönsylilja
Kuva: iStockphoto

Kissojen mieleen oleva kirjorönsylilja (Chlorophytum comosum) poistaa ilmasta muun muassa formaldehydia ja ksyleeniä. Kasvin lehtien välistä kasvaa kukkavarsia, joihin kehittyy ensin pieniä valkoisia kukka ja sen jälkeen rönsyileviä taimia.

Hoito: Hyvä kasvi aloitteleville viherpeukaloille, sillä kirjorönsylilja on helppohoitoinen kasvi. Kasvi kestää monenlaisia olosuhteita, mutta parhaiten se viihtyy hajavalossa ja kosteassa mullassa.

10. Täplämaija

Täplämaijan (Calthea makoyana) saattaa sekoittaa sen sukulaiseen nukkumattiin, sillä ne muistuttavat ulkonäöltä hieman toisiaan.

Hoito: Pidä multa tasaisen kosteana ja kastele huoneenlämpöisellä vedellä. Puolivarjossa viihtyvän täplämaijan koristeellisia lehtiä tulisi myös sumutella.

Lähteet: B.C. Wolverton: Raikas vihreä koti, Gummerus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puhdista huono sisäilma − 10 myrkytöntä kasvia kotiin

Neidonkenkä

Ensimmäisessä kuvassa oleva limoviikuna ei sovi allergiselle, vaikkei varsinaisesti myrkyllinen olisikaan.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.