Ihmiset

Puu kiehtoo Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittua Antrei Hartikaista

Design Forum Finland on valinnut Vuoden nuoreksi muotoilijaksi 26-vuotiaan puuseppämestari Antrei Hartikaisen. Deko tapasi Antrein hänen kotonaan Fiskarsissa, Raaseporissa. Lue, mistä nuori taituri saa inspiraationsa.

Outokummusta kotoisin oleva ja Fiskarsissa asuva Antrei Hartikainen on ollut puun kanssa tekemisissä pienestä pitäen. Nykyisin hän vastaa tuotekehityksestä puuhuonekaluja valmistavassa Nikari Oy:ssä ja tekee omaa piensarjatuotantoaan ja yhteistyöprojekteja muotoilijoiden ja yritysten kanssa. Kaksi viime vuotta hän on saanut Suomen Kulttuurirahaston työskentelyapurahaa.

VNM18_Antrei_Hartikainen
Kuva: Katja Hagelstam

Vuoden nuori muotoilija -palkintojyry kehuu Hartikaisen omaperäisyyttä, taidokkuutta, erinomaista materiaalin tuntemusta ja sen hyödyntämistä kekseliäästi sekä taitoa liikkua sujuvasti taiteen ja sarjavalmistuksen rajapinnassa.

Jyryn mukaan Hartikainen yhdistää pienesineitä ja huonekaluja valmistaessaan hienosti perinteiset puusepäntaidot ja suomalaisen puunkäsittelyn sekä modernin muotoilun.

Palkintosumma on 5 000 euroa ja siihen liittyvä palkintonäyttely on esillä Lokal Plus -tilassa Helsingissä 23.8.-16.9.  Antrei itse on paikalla lauantaina 15.9. klo 14–16.

Deko tapasi Antrein hänen kotonaan Fiskarsissa.

Miksi ryhdyit puusepäksi?

Puu on aina kiehtonut minua. Isällämme oli keittiökalusteyritys, jossa auttelimme veljeni kanssa jo pienenä. Minusta oli hauska mennä verstaalle touhuamaan.

Kun oli aika hakea ammattikouluun, puuartesaanikoulutus tuntui luonnolliselta. Myöhemmin jatkoin vielä puusepän ammattitutkinnolla ja erikoisammattitutkinnolla.

Antrei Hartikaisen Kuusiopöytä
KUUSIO-pöytä. Kuva Kari Nyyssönen

Mikä puussa kiehtoo?

Puu on haastava, mutta samalla palkitseva materiaali. Elävä materiaali tuo haastetta ja mielenkiintoa.

Puu ei ole koskaan samanlainen. Vaikka otat kaksi vierekkäin kasvanutta puuta, ne voivat käyttäytyä aivan eri tavalla. Se vaikuttaa myös lopputuotteeseen.

Minua kiinnostaa myös eri materiaalien yhdistäminen, mutta toistaiseksi olen tehnyt sellaista vain yhteistyönä muiden kanssa. Juuri nyt suunnittelen ja toteutan esimerkiksi kansia muotoilija ja lasitaiteilija Katriina Nuutisen suunnittelemiin maljakoihin.

Antrei Hartikaisen Verso-salaattiottimet
Serlachius-museioille suunnitellut VERSO-salaatinottimet. Kuva Antrei Hartikainen

Mistä ideasi syntyvät?

Aika monesti ideat tulevat luonnosta, erityisesti pientuotteisiin ja veistoksiin. Esimerkiksi Serlachius-museoille suunnittelemani Verso-salaatinottimet ja Kukkii-veistossarja ovat saaneet inspiraationsa luonnosta.

Huonekaluihin ideat saattavat syntyä puhtaasta tarpeesta kotona. Olen tehnyt esimerkiksi kylpyhuoneeseen puiset hyllyt ja laatikot tavaroiden säilyttämiseen ja eteiseen vaaterekin, jota tarvitsimme kirpputorilla.

Yritän aina suunnitella niin, että huonekaluista voisi myöhemmin kehittää tuotteen. Esimerkiksi vaaterekki meni mallistoon Nikarille, jonka tuotekehitystä teen.

Kummasta pidät enemmän suunnittelusta vai tekemisestä?

Suunnittelu ja toteuttaminen kulkevat minulla käsikädessä, ja usein suunnittelukin on tekemistä. Minulla saattaa olla päässä joku ajatus tuotteesta, mutta suunnittelen sen veistelemällä tai muotoilemalla puuta.

En haluaisi tehdä pelkästään kumpaakaan. Mielenkiintoisinta työ on silloin, kun pystyn yhdistämään sekä suunnittelun että tekemisen.

Antrei Hartikaisen KUPU-lusikka
KUPU-lusikka. Kuva Antrei Hartikainen

Millaisia projekteja sinulla on parhaillaan työn alla?

Vuoden nuori muotoilija -palkintoon liittyvä näyttelyni on esillä Lokal Plus -tilassa 23.8.–16.9.

Design Weekin yhteyteen teemme yhdessä arkkitehti Emmi Keskisarjan ja Janne Teräsvirran sekä puuseppä Heikki Pason ja Tommi Alatalon kanssa Kaupunkikehto-installaation. Se on esillä 6.–16.9. osana HDW:n kaupunki-installaatioden sarjaa.

Design Weekin yhteydessä lanseerataan myös uusi Bastone kaappimallisto, jonka olen suunnitellut Poiat arkkitehti- ja designtoimistolle. Poiatin showroomissa Muotoilun kuriositeettikabinetissa on lisäksi esillä lasitaiteilija Katriina Nuutisen ja minun suunnittelemia tuotteita 13.–15.9. Tuotteitani on esillä myös Fiskarsin Kesäkodit- näyttelyssä 16.9. asti.

Ruotsissa töitäni on esillä Bodaforsin kulttuurikadun TRÄ ART –ryhmänäyttelyissä 9.9 asti.

Dutch Design Week -tapahtumassa Eindhovenissa 20.-28.10. esittelen Observe-näyttelyn. Kokonaisuus muodostuu veistoksista, kalusteista, pientuotteista ja valmistusprossien eri vaiheista.

Lue juttu Antreista ja hänen kodistaan 5.9.2018 ilmestyvästä Dekosta, numero 10.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Puu kiehtoo Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valittua Antrei Hartikaista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.