Pyöreä ruokapöytä – mutta yhdellä vai neljällä jalalla? Näin valitset sopivan!

Pyöreä ruokapöytä on tehnyt modernin paluun. Vaihtoehtoja löytyy perinteisemmistä puupöydistä supermoderneihin lasi- ja kivikantisiin pöytiin.

Niin kuin kaikki trendit sisustuksessa, myös ruokapöydissä tyylit menevät aaltoliikkeen tavoin. Pitkään suomalaisiin koteihin hamuiltiin perinteisiä suorakulmion muotoisia ruokapöytiä, enimmäkseen valkoisia tai vaaleasta puusta valmistettuja. Kunnes edelläkävijöiden viisari heilahti toiseen suuntaan, ja pyöreä ruokapöytä teki paluun. Eikä suinkaan valkoisena, vaan tummasta puusta  1970-luvun tyyliin. Tänä päivänä pyöreä ruokapöytä on pinnalla vähän joka paikassa.

Lue myös: 3 vinkkiä: ruokailuryhmä uuteen uskooon

Pyöreä ruokapöytä voi kaivata jatkolevyn

Pyöreän pöydän kätevyyttä lisää jatkolevy, sillä pöydän huonoksi puoleksi saattaa osoittautua tilan niukkuus. Pöytätilaa ei myöskään pysty helposti lisäämään ilman jatkolevyä, toisin kuin kantikkaissa pöydissä, joissa kulmat voi ottaa käyttöön hätätilassa. Pyöreällä pöydällä saa helposti kodikkuutta keittiöön tai ruokailutilaan, mutta se vaatii ilmavuutta ja tilaa eri tavalla kuin suorakulmainen pöytä. Sitä ei voi myöskään laittaa seinään kiinni, jolloin jää helpommin hukkatilaa. Myös pyöreitä pöytäliinoja on joskus haastava löytää, tosin kantikkaat liinat laskeutuvat hauskan epäsymmetrisesti pyöreän pöydän päälle.

Tumma traditionaalinen ja nelijalkainen

Tumma, nelijalkainen pyöreä ruokapöytä on klassikko. Se näyttää hyvältä yhtä lailla saman tyylisten tuolien ympäröimänä kuin kirppareilta ja eri valmistajilta haalittujen erilaisten tuolien kanssa. Kaunista puupintaa ei kannata peittää pöytäliinalla vaan tehdä kattaus suoraan pöydän päälle. &Traditionin In Between-pöytä, 1478 e, Finnish Design Shop.

 

ruokapöytä

Modernia ja geometristä: pyöreä lasipöytä

Lasia ja metallia yhdistelevä pöytä on supermoderni ja tuo aavistuksen mieleen 1990-luvun, joka onkin tällä hetkellä kovassa nousussa. Tämän tyyppinen pöytä ei ole ehkä ole niin kotonaan romanttisessa puutalossa, mutta 1960-70 -luvun arkkitehtuuriin ja korkeisiin kivitaloihin se sopii loistavasti. Lasikannesta saa ruokatahrat pois helposti, mut toisaalta pöly ja tahrat myös pistävät siinä myös helposti silmään. New Worksin  Florence-ruokapöytä alkaen 1618 e.

ruokapöytä

Eleetön ja elegantti, edullinen yksijalkainen

Yksijalkainen pöytä on ilmava ja moderni, ja monelle se tuo mieleen reippaan 1960-luvun. Ajaton kokovalkoinen pöytä sopii monenlaisiin tiloihin, mutta jos asunnolla tai talolla on jo ikää, kannattaa huomioida valkoisen värin kontrasti kuluneeseen seinien väriin tai tapetteihin. Murrettu valkoinen on armollisempi. Yksijalkaisia pöytiä näkyy nyt myös monenlaisten materiaalin yhdistelminä: messinkijalkaan on yhdistetty puuta ja vihreä maalattu laippa, tai paksu jalkaan on tehty sormipaneelimainen pinta. Valkoinen ruokapöytä 219 e, Ellos.

ruokapöytä

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Pyöreä ruokapöytä – mutta yhdellä vai neljällä jalalla? Näin valitset sopivan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X