Raaka-Rå-astioiden tekijä Leena Kouhia: ”Pidän hiljaisesta ja hämärästä kodista”

Visualisti Leena Kouhia remontoi miehensä kanssa punavuorelaisen kerrostalon sisäpihalla sijaitsevan vanhan metallipajan kodikseen. Vanhoja ovat myös Leenan monet kalustelöydöt – kuten kylpyhuoneen vihreä allas.

Kerroksellisuus, ajattomuus ja rentous ovat kolme sanaa, jotka kuvaavat visualisti-muotoilija Leena Kouhian Helsingin Punavuoressa sijaitsevaa kotia. Koti löytyi aikoinaan lehti-ilmoituksesta.

”Hesarissa oli ilmoitus, jonka mukaan tässä asunnossa voi harrastaa trumpetin soittoa naapureita häiritsemättä. Aviomieheni Tapani Rinne on ammatiltaan muusikko. Hän soitti ja kysyi, voisiko soittaa täällä ammattimaisesti saksofonia”, Leena kertoo.

Nyt pari on asunut kodissaan jo 14 vuotta.

”Mieheni on meistä levottomampi ja katselee harrastuksenaan uusia asuntoja. Olen kuitenkin sanonut, että en lähde tästä minnekään.”

Miltä pariskunnan kotona sitten näyttää?

Leena Kouhian kodissa haukku rikkoo hiljaisuuden

”Moni luulee, että muusikon kodissa soisi koko ajan, mutta miehelläni on studio musiikkia varten. Pidän hiljaisesta ja hämärästä kodista. Hiljaisuutta rikkoo mäyräkoiriemme Sellan ja Vapun haukkuminen. Taloyhtiön sisäpihalla ei liiku kukaan ilman, että koirat raportoivat siitä.”

Raaka-Rå-keramiikka-astioiden tekijän Leena Kouhia koira

Sella-mäyräkoira pyörii paimentolaismatolla, jonka Leena tilasi marokkolaiselta mattokauppiaalta kuvien perusteella tiukan hintaneuvottelun jälkeen.

Raaka-Rå-astiat kuvastavat kodin tunnelmaa

”Muutamia astioita lukuun ottamatta työni näkyy kotona aika vähän. Toivon, että kodista välittyy sama henki kuin astioistani: rouheus, orgaanisuus, rentous ja elämänmakuinen lopputulos.”

Raaka-Rån keramiikka-astioita

Leena muotoilee käsin jokaisen Raaka-Rå -tuotemerkkinsä astian. Astia on Leenan mielestä valmis, kun se on tarpeeksi röpsä – elämänmakuinen ja silottelematon.

Tärkeät esineet kulkevat mukana kodista toiseen

”Kylpyhuoneen vihreä allas ja peili ovat jo kolmannessa kodissa. Aiempia asuntoja myydessä olen sanonut, että ne eivät kuulu kauppaan.

Tämä hävettää ja huvittaa minua, mutta en löytäisi enää mistään samanlaista allasta.”

Raaka-Rå-keramiikka-astioiden tekijän Leena Kouhian vihreä allas kylpyhuoneessa

”En ole sisustaja siinä mielessä, että vaihtaisin sohvatyynyjä säännöllisesti. Ostan mieluisat ja kulutan ne puhki ennen kuin ostan uusia.”

Puinen lokerikko Raaka-Rå-leramiikka-astioiden tekijän Leena Kouhian kotona.

Puinen lokerikko on kulkenut Leenan matkassa jo 30 vuotta. Sohvapöydällä on Leenan savesta tekemiä helistimiä.

”En haaveile juuri nyt mistään designklassikosta. Viimeisin haaveeni toteutui, kun ostin kauniin Hans J. Wegnerin CH25-nojatuolin netin tanskalaiselta kirppissivustolta.

Lähetin rahat tuolista myyjälle ja odotin sormet ristissä, tuleeko kallis tuoli koskaan perille. Tulihan se, mutta en suosittele ketään tekemään kauppoja samalla tavalla.”

Raaka-Rå-astioiden tekijän Leena Kouhian kotona on Hans J. Wegnerin nojatuoli

Hans J. Wegnerin nojatuoli on toteutunut unelma.

Juttu julkaistu alun perin Dekossa 11/16.

 

Lue lisää:

Minitalon rakentanut Olli Enne: ”Pienessä asunnossa säilytyskalusteiden merkitys korostuu”
Saimi Hoyer: Vetäydyn tummaan saunatupaan, kun tarvitsen omaa rauhaa
Artekin Annika Tammi: Jos tuotetta on katsellut jo vuosia, sen uskaltaa ostaa
Muotisuunnittelija: Vaatekaappi kertoo sisustustyylisi

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Raaka-Rå-astioiden tekijä Leena Kouhia: ”Pidän hiljaisesta ja hämärästä kodista”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X