Kodinhoito

Rottingin hoito on helppoa – näin hoidat rottinkikalusteet oikein

Perinteiset, luonnonmateriaalista valmistetut rottinkikalusteet ovat nyt pinnalla. Hoitamalla rottinkikalusteet oikein takaat niille pitkän iän. Katso, kuinka onnistut!

Rottinkikalusteet mielletään usein mökki- ja kesäkalusteiksi, mutta rottingista on muuhunkin. Perinteisillä rottinkisilla tuoleilla tuot helposti rentoutta ja maanläheisyyttä muuten moderniin sisustukseen.

Lue myös: Bambu ja rottinki ovat nyt trendikkäitä – katso Dekon vinkit

Näillä keinoilla saat rottinkikalusteesi kestämään hyvänä vuosia:

1. Kaikki lähtee sijainnista

Rottingin suurimmat viholliset ovat sade, paahtava aurinko ja lumi. Paras sijoituspaikka rottinkikalusteille onkin lasitettu parveke tai terassi ja sisätilat. Katoksen alla kalusteet viihtyvät kevät- ja kesäkauden. Rottinki ei pahastu pakkasesta, kunhan se on suojassa lumelta ja sateelta.

Sisällä liian lähellä patteria tai muuta lämmönlähdettä rottinki voi kuivua liikaa, mikä saattaa aiheuttaa kalusteen osien katkeilua.

2. Kohtele lempeästi

Rottinkikalusteet kestävät normaalia käyttöä muutamin rajoituksin. Rottinkituolin istuimelle ei kannata nousta seisomaan ja terävät esineet tulisi pitää kaukana kalusteista, sillä ne voivat katkaista rottingin punoksen.

Rottinkikalusteet ovat kaunis osa sisustusta.
Kuva: Parolan Rottinki Oy

Parolan Rottinki suosittelee rottinkituoleille ja riippukeinuille painorajaksi sataa kiloa.

3. Imuroi ja pyyhi rottinkikalusteet tarvittaessa

Helpoin tapa huolehtia rottinkikalusteesta on imuroida se. Parhaiten imurointi onnistuu pölynimurin harjasuulakkeella. Ennaltaehkäiset lian pinttymisen, kun pyyhit kalusteen ajoittain nihkeällä liinalla. Älä lotraa vedellä äläkä jätä kalustetta märäksi.

Peruspyyhkimiseen riittää vedellä kostutettu liina, jämerämmissä tapauksissa lisää veteen tippa mietoa ja neutraalia pesuainetta, kuten mäntysuopaa.

4. Kunnosta rottinkikalusteet kunnioittaen

Poista pinttynyt lika rottingista hankaamalla sitä rätillä ja veteen sekoitetulla maalinpesuaineella. Samalla tavalla pääset eroon hilseilleestä lakasta. Voit kokeilla myös karkeahkoa harjaa ja mäntysuopaa. Pintaa voi hioa varovasti hienolla hiekkapaperilla, jos lika ei lähde harjaamalla.

Rottingin voi lakata uudestaan, kun sen pinta on kuivunut hyvin. Lakkaukseen voi käyttää samoja lakkoja kuin puupinnoille. Venelakka antaa hyvän suojan ulkona oleskeleville kalusteille. Auringon haalistama vanha pinta saa uutta hohtoa kiiltävästä tai puolikiiltävästä lakasta. Väripetsien avulla voi häivyttää tummentumia.

Rikkoutuneen rottinkikalusteen viedä muun muassa Annansilmät-Aittaan, joka korjaa rottinkikalusteita ja myy rottinkinauhaa omatoimiseen korjaamiseen. Sokevan sivuilta löydät myös rottinkihuonekalujen korjaajia.

Lähteet: Myymäläpäällikkö Simo Parviainen Annansilmät-Aitasta ja Parolan Rottinki

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rottingin hoito on helppoa – näin hoidat rottinkikalusteet oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.