Ihmiset

Ruokabloggaaja Mika Rampa: "Uusiin resepteihin teen saman annoksen kymmeniä kertoja"

Ruokabloggari Mika Rampa ammentaa suomalaisista ruokaperinteistä ja antaa uutta potkua hirvikeitolle.

Kaapit pullistelevat tarjoiluastioita, parveke toimittaa rekvisiittavaraston virkaa ja seiniä vasten nojailee rouheita kuvaustaustoja. Kokki, ruokabloggari Mika Rampan koti on valjastettu viimeistä neliötä myöden ruokabloggarin tarpeisiin. Keskellä Helsingin Länsi-Herttoniemen kiihkeästi kasvavaa uutta kerrostaloaluetta hän sukeltaa pienessä kotikeittiössään syvälle suomalaisen ruokakulttuuriin saloihin.

”Kun kehitän uusia reseptejä, saatan tehdä saman annoksen kymmeniä kertoja. Hirvikeiton osalta maut loksahtivat kuitenkin kohdilleen heti ensiyrittämällä. Halusin antaa pääosan maukkaalle, katajanmarjaisalle liemelle ja korvasin tavallisesti käytetyn perunan maa-artisokalla,” Mika Rampa kertoo.

Mika on tuore esikoiskeittokirjailija. Hänen keittokirjansa Perinneruokaa Prkl (Tammi) ilmestyi loppukesästä. Samoihin aikoihin meni rikki myös hänen suositun, saman nimisen ruokabloginsa kuukausittainen kävijäennätys. Blogissa vieraili pelkästään elokuussa satatuhatta kävijää.

”Työstin keittokirjan annoksia koko viime kevättalven vuoden pimeimpään aikaan. Välillä vilkuilin ikkunasta ulos tuskaisena, kun en saanut annoksista heti mieleisiäni. Päivä ehti joskus hämärtyä liiaksi, ja jouduin kuvauksissa kaivamaan keinolamput avukseni.”

Mika Rampan kirjassa on suomalaisia perinneruokia uudella otteella.

Suomalaiset perinneruoat ovat aina olleet lähellä Mikan sydäntä. Hän on kuitenkin jo parin vuoden ajan uudistanut niitä rohkeasti ja luonut perinneohjeista omia leikkisiä muunnelmiaan. Mikan keittokirjasta löytyy useita riemastuttavan yksinkertaisia oivalluksia, kuten talkkunasmoothie ja lakkamargarita sekä kalakukkokääretorttu, jonka Mika lupaa olevan parempaa kuin alkuperäinen.

”Perinneruoka on Suomessa selvästi nousussa. Itse välttelen kuitenkin muotivirtausten seuraamista. Teen jonkun kiinnostavan jutun omalla tavallani, mieluummin vaikka vuoden myöhässä. Yksinkertaisuus, helppous ja rakkaus perinneruokiin ovat minulle trendikkyyttä tärkeämpiä arvoja.”

Ohjeen maa-artisokkahirvikeitolle löydät Kotiliesi.fi -sivuston arkistosta.

Juttu on julkaistu DEKO 11/2017 lehdessä.

Mika Rampa on tuore keittokirjailija.
Mika Rampan uutuuskirja Perinneruokaa Prkl (Tammi) paneutuu suomalaiseen perinneruokaan uudella otteella.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruokabloggaaja Mika Rampa: "Uusiin resepteihin teen saman annoksen kymmeniä kertoja"

Sinun täytyy kommentoidaksesi.