Sisustus

Pohditko seinän maalaamista? Sisustussuunnittelija Helena Karihtala listaa 4 väriä, jotka toimivat pomminvarmasti

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on suunnitellut Lohjan asuntomessujen 2021 uudiskohteen Kannustalo Suomen klassisen sävymaailman ja sisustuksen. Nyt hän kertoo, mitkä värivalinnat kestävät aikaa.

Maalitela viuhuu jo, mutta sitten iskee epäilys: onko tämä väri sittenkään minua? Trendivärit vihreä, vanharoosa tai savunsininen näkyvät sisustuskuvissa nyt, mutta kun väri peittääkin oman kodin seinää, väistyvät mielikuvat todellisuuden tieltä. Herää kysymys: Mitä jos kyllästyn? Mitä kannattaa otta huomioon, jotta seinän värin valinta menee nappiin?

Lue myös: Taulukollaasi neljällä eri tavalla – näin luot kotiisi upean tauluseinän

Sisustussuunnittelija Helena Karihtala on huomannut työssään, että ihmiset pohtivat kotinsa värivalinnoissa tarkasti sitä, onko väri katseenkestävä vielä vuoden tai useamman vuoden päästä. Moni pelkää kyllästyvänsä trendiväriin.

”Aina tulee uutta ja innovatiivista ja sisustuksesta kiinnostuneet ihmiset ovat trendeistä hyvin kartalla. Taito on löytää kultainen keskitie: viihtyisä, hauska ja uniikki koti, joka silti kestäisi aikaa ja elämän kulutusta”, Karihtala sanoo.

On tiettyjä värejä, jotka toimivat sisustuksessa kuin sisustuksessa, vuoteen tai vuosikymmeneen katsomatta.

Ajattomat värit sisustuksessa ovat sisustussuunnittelija Helena Karihtalan erityisosaamista.
Sisustussuunnittelija Helena Karihtala tunnetaan ajattomasta sisustuksesta. Hänen omassa kodissaan Helsingin Kaitalahdessa on neutraalit, vaaleat seinät. Huonekalut ovat viimeisten 20 vuoden aikana hankittuja muotoiluklassikkoja. Kuva: Niclas Mäkelä / OM Arkisto

Lue myös: Pieni pintaremontti piristää! Tässä kevään trendikkäät maalit, tapetit ja tekstiilit

Ajattomat vaaleat: Karihtalan 2 suosikkia

Kaikista klassisimmat seinävärit ovat eri sävyiset valkoiset ja vaaleat. Vaaleiden sävyjen etu on se, että ne taipuvat sisustuksessa moneen. Murrettu trendiväri, kuten savunsininen, voi näyttää seinässä vaikkapa joulusesongin kirkkaan punaisiin somisteisiin yhdistettynä tunkkaiselta. Kun seinät ovat vaaleat, sisustukseen voi tuoda helpommin erilaisia värejä, ilman että seinäväri ja sisustus riitelevät keskenään.

Varmin ja vaihtuvan sisustuksen salliva valinta seinämaaliksi on neutraali valkoinen. Karihtala suosii hiljattain lanseerattua Tikkurilan valkoista, joka on tehty korvaamaan vanha maalarinvalkoinen.

”Maalarinvalkoinen taittaa hieman harmaaseen, kun taas Tikkurilan valkoinen lämpimämpään sävymaailmaan. Tällä vältytään yleiseltä ongelmalta: kylmän valkoinen seinäväri saattaa korostaa kellertyneitä listoja, ovia tai ikkunanreunuksia. Siksi hieman lämpimämmän sävyinen valkoinen on toimiva myös saneerauskohteissa, joissa on ajan saatossa kuluneita ja kellertyneitä pintoja.”

Ajattomat seinävärit kuten puhtaan valkoinen kunnioittaa sisustuksen värimaailmaa.
Valkoinen seinäväri kunnioittaa sisustuksen värimaailmaa. Vehreät kasvit ja kirkkaat tulppaanit pääsevät parrasvaloihin. Kuva: Niclas Mäkelä / OM Arkisto

Toinen klassinen vaihtoehto on aavistuksen harmaaseen taittava vaalea sävy. Tällainen on esimerkiksi Tikkurilan sävy F487 Höyhen. Haalean harmaan sävyn etu on, että se sopii monen klassisen lattiapinnan, kuten tammi- tai saarniparketin pariksi.

”Vaikka sitä ei heti huomaakaan, on Höyhen-sävyssä ripaus ruskeaa, ja siksi se sointuu hyvin puun sävyjen kanssa.”

Ajaton seinäväri voi olla myös haalean harmaa.
Haalealla harmaalla seinän ja katon rajaan saa luotua kontrastia, ja huonekorkeus korostuu. Kuva: Pekka Holmström / OM Arkisto

Lue myös: Trendit tulevat ja menevät, mutta tällainen keittiö kestää aikaa

Sävykkäämmät klassikot: Harmahtava ja rusehtava

Jos seinät rohkenee maalata hieman neutraalia valkoista sävykkäämmillä ja tummemmilla väreillä, kannattaa muistaa yksi nyrkkisääntö: sama sävy voi näyttää huomattavasti vaaleammalta aurinkoisessa tilassa verrattuna tilaan, jossa ei ole juurikaan luonnonvaloa.

”Valon vaikutus seinän väriin voi todella yllättää. Jos tilassa on runsaasti valoa, esimerkiksi ikkuna etelään, se mahdollistaa vahvempien sävyjen käytön. Sävykäs luonnonvaalea näyttää voimakkaassa valossa miltei valkoiselta, kun taas keinovalossa se saattaa näyttää hieman ruskealta tai harmaalta.”

Jos tilassa on runsaasti valoa, esimerkiksi ikkuna etelään, se mahdollistaa vahvempien sävyjen käytön.

Sävykkäämmät neutraalit sävyt ovat oiva valinta, jos kaipaa sisustukseensa enemmän särmää tai kauttaaltaan tietyn sävyisen värimaailman.

Yksi helppokäyttöinen ja edelleen ajaton sävykäs väri on tummempi harmaa. Esimerkiksi Tikkurilan X487 laasti -sävyä suositaan tehosteseinissä.

Ajaton seinän väri toimii aina, kodissa kuin kodissa. 
Hieman tummempi harmaa on kaunis tausta kodin sisustukselle. Kuva: Tikkurila

Toinen trendikäs klassikkoväri on cappuccinon ruskea. Esimerkiksi Tikkurilan H484 Mulperin suosio räjähti alkujaan noin seitsemän vuotta sitten, mutta on jäänyt yhdeksi sisustajien suosikkiväriksi.

Harmaa ja vaaleanruskea ovat molemmat suomalaisten suosimia sävyjä.

”Suomalaisia viehättää vääjäämättä pehmeän hiekan ja harmahtavan sävyt. Ne ovat värivalintoja, jotka eivät huuda jotain vuosilukua tai tietyn ajan trendejä, mutta ovat samalla trendikkäitä.”

Ajaton seinäväri on myös makuasia. Hempeä cappuccinon ruskea tuo sisustukseen lämpöä ja sointuu kauniisti puupintojen ja pastellisävyjen kanssa.
Hempeä cappuccinon ruskea tuo sisustukseen lämpöä ja sointuu kauniisti puupintojen ja pastellisävyjen kanssa. Kuva: Pekka Holmström / OM Arkisto

Karihtala haluaa kaikista nyrkkisäännöistä huolimatta muistuttaa, että lopun viimein tärkeintä on se, että itse viihtyy omassa kodissaan.

”Sisustuksessa ei ole oikeata tai väärää. Kodeissa pitäisi lähteä omien mieltymysten ja tuntemusten pohjalta, ei siitä, mikä on nyt trendikästä. Sama pätee pukeutumisessa. Jollekin mustat vaatteet tuntuvat ihanan ajattomalta, kun taas toiset kaipaavat värejä ja runsautta.”

Juttua muokattu 10.5.2021 klo 10:34: Jutusta poistettu osio tehosteseinistä ja siirretty uuteen, tehosteseinä käsittelevään juttuun.

Lue myös: Asuntomessut 2021 Lohjalla – nappaa kiinnostavat messuvinkit ja kurkista kulisseihin!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pohditko seinän maalaamista? Sisustussuunnittelija Helena Karihtala listaa 4 väriä, jotka toimivat pomminvarmasti

Vihreääkeltaistajapinkkiä

En ymmärrä, miten ihminen ei itse osaa päättää, millaiseksi oman kotinsa maalaa, että pitää siitä saada joku sisustussuunnittelijan mielipide 😀 Ja missä ne värit on, mä näen vain värittömiä harmaita seiniä.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.