Ihmiset

Sienet kiehtovat graafikko Petri Salmelaa – nappaa Petrin suosikkiresepti

Petri Salmela haluaa saada suomalaiset hyödyntämään sienisatoa paremmin. Hänen oma suosikkisieniruokansa on kantarellipizza, jonka ohjeen Petri jakaa nyt Dekon lukijoille.

Kuka: Petri Salmela, 46, on Sieni-ihmiset ry:n puheenjohtaja ja graafinen suunnittelija. Hän asuu Porvoossa puolisonsa ja Zorro-koiran kanssa. Petrin lempisieni on tuoksuvalmuska, joka on aromiltaan hyvin omaleimainen.

Petri Salmela ja Maija Puoskarin suunnittelema Hiippa-valaisin.
Sienet ovat innoittaneet myös muotoilijoita. Petrin kädestä roikkuu Maija Puoskarin Hiippa-valaisin. Etualalla on Sanelma Hihnalan Kuori-lyhtyjä ja takana Samuli Helavuon Fungi-astiastoa.

Jo pikkupoikana graafinen suunnittelija Petri Salmela oli ahkera lintubongari ja luonnossa liikkuja. Opiskeluaikoina luontoharrastus jäi kuitenkin vähemmälle, mutta sienet saivat miehen palaamaan jälleen metsään.

Kasvavan sienikiinnostuksen myötä Petri perusti yhdessä muiden sieniharrastajien kanssa Sieni-ihmiset ry:n. Petri on yhdistyksen puheenjohtaja.

”Haluamme saada sienet suomalaisten lautasille ja järjestämme syksyisin sieniviikkoja yhdessä ravintoloiden kanssa. Ravintolakokit tarjoaisivat sieniä ravintoloissa enemmänkin, mutta esteenä on heikko saatavuus.”

Petrin herkullinen kantarellipizza, nappaa ohje!

Petri on kasvissyöjä ja tekee kotonaan sieniruokaa läpi vuoden. Tuoreiden sienten lisäksi hän pakastaa, kuivaa, pikkelöi ja umpioi.

Sienimetsässä hän koluaa tuttuja mättäitä ja etsii uusia apajia aina toukokuusta myöhäiseen syksyyn.

Ruoanlaittajana hän on kokeilunhaluinen.

”Kantarelli sopii loistavasti pizzan täytteeksi ja niitä kannattaa käyttää runsaasti. Maku toimii hyvin yhdessä parmesaanin kanssa ja lisävivahdetta tuo koivusuola.”

Nappaa tästä Petrin ohje kantarellipizzaan: Syksyn paras pizza syntyy kantarelleista

Suunnittelijaa kiehtoo sienten ulkonäkö

Petri työskentelee graafisena suunnittelijana ja osakkaana suunnittelutoimisto Dog Designissa, joka viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlaa. Suunnittelijana häntä kiehtoo myös sienten ulkonäkö.

”Sienet ovat upean näköisiä. Erilaisia muotoja löytyy valtavasti, kun mukaan laskee kantasienten lisäksi esimerkiksi limasienet, kääväkkäät ja hytykät. Mietin, miten sienet voisivat ulkomuodollaan inspiroida myös muita suunnittelijoita. Sen pohjalta syntyi Sieni-ihmisten tuottama designnäyttely Fungus Figura, joka esitteli muotoilijoiden suunnittelemia uniikkeja käyttöesineitä.”

Nykyään Petriä kiinnostaa ruokasienten lisäksi sienten biologia. Tarkempi perehtyminen sienitieteeseen ja uusien lajien tunnistaminen on kehittänyt hänen osaamistaan myös keittiössä.

”Viimeksi uskaltauduin maistamaan asiantuntijan opastuksella ruostekärpässientä. Seuraavaksi haluaisin maistaa kehuttua keisarikärpässientä. Vaikka toppuuttelin itseäni pitkään, niin kiinnostukseni on syventynyt sienten itiötasolle asti. Mikroskoopilla kuva tarkentuu kertaheitolla moninkertaiseksi,” Petri toteaa naurahtaen.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 9/2018. Hanki digilehden lukuoikeus tai tilaa Deko suoraan kotiisi, jolloin tuoreet sisustuskuulumiset tippuvat postiluukustasi aina ilmestymispäivänä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sienet kiehtovat graafikko Petri Salmelaa – nappaa Petrin suosikkiresepti

Sinun täytyy kommentoidaksesi.