sisustusvärit 2019-2020

Trendivärit 2019–2020 ovat tässä – näin käytät sisustuksessa lemmikinsinistä, oliivia ja beigeä

Trendivärit talvella 2019–2020 niin sisustuksessa kuin muodissakin ovat klassinen oliivi, lempeä lemmikinsininen ja aina luotettava beige. Mutta miten niitä kannattaa käyttää kodinsisustuksessa?

Oliivi, lemmikinsininen ja beige ovat sekä sisustuksen että muodin syystalven 2019–2020 trendivärejä ja värisävyjä. Niillä on helppo leikitellä, päivittää ja muuttaa kodin tilojen ilmettä modernin ajankohtaiseksi.

Lue myös: Tässä ovat syksyn ihanimmat sisustustrendit: jäätelövärit, japandi ja värikkäät pinnat

Joskus pienikin ripaus uutta väriä tilassa tekee ihmeitä yhtä hyvin pinnoissa, piensisustuksessa kuin kalusteissa.

Trendiväri lemmikinsininen: lempeästi vahva

Ensin tietyn sinisen pilkahduksia siellä täällä trendinenien vaatteissa, sitten sisustuksissa ja yhtäkkiä sama sävy on kaikkialla. Trendikkäässä Kööpenhaminassa piipahtanutta tuttavaa lainaten ”Tanskan sininen” on oikeastaan varsin mainio määritelmä tälle lemmikinsinistä tai keskisinistä lähestyvälle värisävylle.

Tämä vahva mutta samalla lempeä sininen sävymaailma löytyy yhdessä upeasti liukuvan utuisen harmaan kanssa runollisista henkilöpotreteistaan ja hiljaisen pysäytetyistä interiöörikuvistaan tunnetun tanskalaisen taidemaalari Vilhelm Hammershoin (1864–1916) tuotannosta.

Astetta paria voimakkaampana sama sininen hehkuu esimerkiksi Peter Webberin elokuvan Tyttö ja helmikorvakoru (2003) tunnetuksi tekemässä hollantilaisen Johannes Vermeerin (1632–1675) Pohjoisen Mona Lisaksikin tituleeratussa maalauksessa Turbaanipäinen tyttö (1665).

Rohkein sisustaja maalaakin tämän innoittamana tuolla sävyllä esimerkiksi ikkunankehykset sisäpuolelta.

Trendiväri lemmikinsininen

Trendiväri sininen terävöittää sisustuksessa tilan kuin tilan.

Näin käytät lemmikinsinistä sisustuksessa:

  • Yhdistelemällä ja vuorottelemalla sinisen eri sävyjä luot pieneen tilaa yllättäen lisää valoa. Pienikin sinisellä silattu yksityiskohta terävöittää tilan kuin tilan.
  • Ajaton sinivalkoinen väripari raikastaa, mutta jos et tavoittele rantahuvilamaista tunnelmaa, huomioi materiaalit.
  • Kudotuilla ja rustiikeilla tekstiileillä lisäät lämpöä ja viihtyisyyttä. Mukaan vielä ripaus lämmintä puuta (mutta ei männynkeltaista) – ja muuta et tarvitse.

Trendiväri oliivinvihreä: hienostunut ja klassinen

Oliivinvihreä on jotenkin italialainen, eteerinen ja iättömän ajaton. Tasapainoinen, virallinen rauhan väri. Khakinvihreään taittuvana se on myös hyvin käytännöllinen ja käytettävä värisävy.

Klassikkovärinä oliivi ei assosioidu yhtä viralliseksi kuin laivastonsininen eikä yhtä hienostuneeksi kuin vaikkapa harmaa, vaan on sisustuksessa huolellisesti käytettynä jotain varsin luotettavaa. Siksi tämä taas tuoreelta tuntuva sisustusväri toimii upeasti molempien edellä mainittujen värien parina.

Lue myös: Sisustustrendit 2019: 5 vinkkiä Dekon sisustustoimittajalta

Kuten kaikkien vihreiden kanssa, myös oikean oliivinvihreän sävyn valinnassa on oltava huolellinen. Väri on itsessään neutraali ja sen pohjavire on lämmin. Jos värisävy on liian tumma, kokonaisvaikutelma on helposti alakuloinen.

Oliivin kanssa hyvin yhteen pelaavia värejä sisustuksessa samoin kuin klassisessa pukeutumisessa ovat beige, parkittu kellanruskea ja kamelinruskea, tinanharmaa ja pieninä ripauksina myös koralli, purppura ja punainen.

Trendiväri oliivinvihreä

Trendiväri oliivinvihreä rauhoittaa tilan, kun valitset väripariksi pehmeän valkoisen.

Näin käytät oliivinvihreää sisustuksessa:

  • Kalpea vaaleanpunainen tai puuterinen pinkki luo oliviinvihreälle sitä kohottavan ja siksi sisustuksessa niin toimivan kontrastin.
  • Jos haluat yllättää, kokeile oliivin parina vedenvihreää.
  • Jos haluat rauhoittaa tilan tunnelmaa, valitse väripariksi pehmeä valkoinen. Käytä valkoista maltillisesti, jotta kokonaistunnelmasta ei tule kolkko.

Trendiväri beige: sisustuksen luottopeluri

Beige on sisustuksen ikiaikainen luottoväri. Sen erilaisten värisävyjen kirjo on kuin suoraan trendikkään ruokakomeron hyllyiltä: kauraryyni, piimä, kermakola, lattekahvi…. Tai sitten ihan vain simppelisti beige, beesi, beessi – eli perusvaaleanruskea.

Beige on modernin skandisisustuksen keskiössä ja kulmakiviä, mutta useimmiten kakkosviuluna ja vain harvoin niin ensitanssijan roolissa kuin mitä juuri nyt.

Skandityylin tarjoiltua sisustuksen uusina neutraaleina puuteriset ja harmaalla tainnutetut ”aikuiset” ja takavuosikymmeniltä tutut isoäidin jäätelöpastellit, vaaleanruskea solahtaa tähän leikittelevään värimaailmaan vaivatta.

Näin myös siitä syystä, että beigen vahva vuosikymmen eli 1980-luku on ollut jo hetken kertausvuorossa. Ja se oli greige, yhdenlainen harmaa beige tai beigen harmaa, joka lähti murtamaan jo pienen ikuisuuden jatkunutta harmaan valtakautta.

Beigellä on eittämättä maine epävarmojen aikojen verettömänä lohtuvärinä, mutta sen potentiaali kannattaa nähdä toisinkin.

Trendiväri beige

Trendiväri beige luo tilan, jota varten valkoinen hohtaa upeasti.

Näin käytät beigeä sisustuksessa:

  • Tee kuten ruotsalainen sisustusguru Lotta Agaton ja yhdistä beigen eri sävyjä samassa tilassa suurpiirteisen suruttomasti. Huolehdi kuitenkin, että kokonaisuudessa on mukana myös kontrastia: mustaa ja valkoista.
  • Jos työstät kodin pintoja skandipastellein, beige värimaailma kalusteissa takaa modernin lopputuloksen.
  • Esimerkiksi hienostunut NCS 1710-441R luo tilaan taustan, jota vasten suomalaisten ikisuosikki paperinvalkoinenkin hohtaa puhtaampana kuin onkaan.

Lue myös: Tee värianalyysi ja selvitä, mitkä värit saavat sinut hehkumaan – tätä väriä kannattaa lähes jokaisen välttää!

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Trendivärit 2019–2020 ovat tässä – näin käytät sisustuksessa lemmikinsinistä, oliivia ja beigeä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X