Sisustus

Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen rakensi perintökaksionsa keskelle kekseliään säilytyskontin – katso kuvat!

Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen remontoi perimästään kaksiosta itselleen kekseliäitä ratkaisuja täynnä olevan kodin. Uuteen kotiin hän tuli hankkineeksi myös elämänsä ensimmäisen sohvan.

Olohuonetta hallitsi suuri ruokapöytä ja syödä piti kauniisti.

Nuo ovat sisustusarkkitehti Pirkko Kaartisen varhaisimmat muistot hänen nykyisestä kodistaan. Tuolloin elettiin 1960-lukua ja alakouluikäinen Pirkko oli vierailulla Marjatta-tädin ja Epe-sedän luona.

Viisi vuosikymmentä myöhemmin Pirkko peri lapsuudesta tutun Munkkivuoren kaksion tädiltään ja päätti kunnostaa siitä itselleen kodin.

Lue myös: Uskoisitko, että minikoti voi toimia näin hyvin? Katso sisustusideat pieneen asuntoon!

Neljään suuntaan avautuva kontti

Pirkko suunnitteli mittavan remontin, jossa tuttu koti tuttuine kalusteineen ja esineineen sai valtaosin väistyä.

Remontissa ei tyydytty vain pintojen päivittämiseen vaan tilankäyttö, materiaalit ja värit mietittiin uusiksi. Pirkko pääsi kokeilemaan kokonaan uusia sekä aiemmissa asiakastöissä hyväksi havaittuja ratkaisuja.

”Keittiön ja makuuhuoneen välinen seinä purettiin ja turhat väliovet poistettiin. Olohuoneen oviaukkoa laajennettiin ja olohuoneen ja makuutilan väliseen seinään puhkaistiin aukko. Näin ilma ja valo pääsevät virtaamaan vapaasti tilasta toiseen”, Pirkko kertaa neljän vuoden takaisia tapahtumia.

Remontin kenties suurin oivallus on kuitenkin asunnon keskelle rakennettu, Pirkon kontiksi kutsuma, säilytyselementti. Siinä on oma paikkansa vaatteille, kengille, ja liinavaatteille, siivoustarvikkeille ja jopa kylmäkalusteille.

Kontin rakentamisessa hyödynnettiin kodin alkuperäisiä materiaaleja: kaappien vanhat ovet painosalpoineen säilytettiin ja yksi kontin ovista – siivouskomero – sai jopa pitää alkuperäisen vaalean värinsä. Niin ikään alkuperäiset vaatekaapit varustettiin nyt tangoilla ja korilaatikoilla.

Pirkko pitää kaikilta neljältä sivultaan avautuvaa konttia niin onnistuneena, että hän ei epäröi suunnitella niitä jatkossa lisää.

Pirkko on tehnyt keittiöstä monitoimitilan: ovilevystä tehdyn pöydän päällä mahtuu paitsi syömään myös työsken- telemään. Pirkon takana on säilytyskaluste, ”kontti”. Puusepän tekemät integroidut ovet peittävät kodin kylmäkalusteet.

Nukkumapaikka keittiössä

Aivan kaikkea ei jouduttu uusimaan: massiivitammilattiat saivat jäädä, samoin akustiset ruutukatot.

Seinän poiston jälkeen muovimatolla päällystetty keittiön lattia oli kuitenkin väärällä korkeudella, muita lattioita alempana. Ongelma ratkesi, kun keittiön lattialle asennettiin vanerilevy, joka maalattiin.

Myös keittiökaapisto on sekoitus uutta ja vanhaa. Vanhat alakaapit ja taso purettiin ja korvattiin uusilla laatikostoilla ja puusepän tekemällä työtasolla. Yläkaapit jäivät lähes entiselleen: niiden ovet kuitenkin sahattiin alareunasta matalammiksi, jolloin alapuolelle saatiin tilaa kauniille avohyllylle. Yläkaappien väri jätettiin alkuperäiseksi, mutta ovet käsiteltiin värittömällä öljyvahalla.

Pirkon asunto on kulmahuoneisto, jossa valon ja ilman kulku on esteetöntä, kun sokkelot ja turhat väliovet ovat poissa.

”Tein itselleni makuualkovin keittiön toiseen päätyyn. Kaksi rinnakkaista ikkunaa tuovat avarrettuun tilaan runsaasti valoa. 50-luvun taloissa on tärkeä saada ristiveto ikkunoiden kautta, etenkin, jos ulkona on helle. Olohuoneen ikkuna avautuu etelään vehmaalle, kuusia ja suuria puita kasvavalle pihalle. Keittiön ja alkovin ikkunat avautuvat puolestaan länteen viihtyisälle piha-alueelle. Kesäisin pidän ikkunoita auki ja säädän sälekaihtimien avulla valoa ja lämpöä”, Pirkko kertoo.

Keittiössä säilytettiin vanhat yläkaapit, alakaapit hankittiin Ikeasta. Työtaso on puusepän valmistama. Jääkaappi ja pakastin löytyvät punaisten ovien takaa. Keittiön pöytä on tehty entisestä väliovesta, tuolit ovat Calligarisin.
Alkuperäinen tammiparketti jatkuu eteiseen. Tällä puolella kontti kätkee sisälleen lankakoreja ja hyllyjä ja vanhat ovet on hyödynnetty. Eteisen avonaulakko on nettikaupasta, laukkupenkin Pirkko on suunnitellut vuosia sitten asuntomessutaloon. Kattovalaisin Artemiden, riippuvalaisin Flosin Aim.

Elämän ensimmäinen sohva

Uuden kodin myötä Pirkko tuli hankkineeksi myös elämänsä ensimmäisen sohvan.

”Vihdoinkin asuntooni mahtuu varayösija, jossa maalta tuleva sisareni voi yöpyä”, Pirkko iloitsee ja jatkaa: ”Sohvapohdintani kesti toista vuotta. Puntaroin pitkään sohvan tarpeellisuutta, mallia ja verhoilua. Ajattelin, että haluan sohvassani mahtua istumaan, nukkumaan, oikaisemaan jalat, tekemään käsitöitä ja katsomaan televisiota. En kuitenkaan syö sohvalla, eikä minulla ole kotieläimiä, joten kangas voi olla sileä tai rouhea. Lopulta päädyin vaaleaan, alta avoimeen malliin, joka avartaa tilaa. Sohvasta onkin tullut kodin kolmanneksi rakkain ja käytetyin kaluste sängyn ja keittiön pöydän jälkeen.”

Lue myös: Millainen sohva kotoasi löytyy? Tee testi ja selvitä, mitä sohvavalintasi kertoo luonteestasi!

Eteisestä näkee olohuoneen läpi lähimetsään. Vaalean harmaan sävyn saanut vanha kaappi, Epe-sedän tekemä palli, Habitatin sohva ja Hakolan sohvapöytä kertovat sisustuksen kerroksisuudesta. Valaisimet ovat vuosien varrella hankittuja.
Vuode jää keittiö-makuuhuonetilan toiseen päätyyn. Väliseinään puhkaistusta aukosta tulee valoa ja ilmaa. Lundian hyllyt on käsitelty mustiksi Osmocolor-öljyvahalla. Seinällä on vedos Aulis Blomstedtin grafiikantyöstä, tason sininen ja keltainen vaasi ovat Japanista, niiden vieressä Heli Hiltusen digitaalinen vedos Päivien kimallus. Luettujen kirjojen selkien kirjavuus ei häiritse, kun ne kääntää seinään päin.

Kokeiluja omassa kodissa

Pirkko on työskennellyt sisustussuunnittelijana 80-luvulta lähtien, ja ura jatkuu edelleen. Oma koti on hyvä kenttä myös erilaisille materiaalikokeiluille.

”Olen maalannut olohuoneen ja keittiön pöydät jo kahteen kertaan. Parhaillaan testaan, voiko luonnonmukaisilla kalkkimaaleilla värjätä tekstiilejä. Jos koe onnistuu, olohuoneen rahi saa uuden pinnan. Suunnittelijana haluan kokeilla asioita ja testata vaikkapa eri maalilaatujen käyttäytymistä. Saamani kokemus siirtyy myös asiakastöihin”, Pirkko sanoo väriä vaihtavista kalusteistaan.

Remontin myötä Marjatan ja Epen entinen koti on muuttunut Pirkon näköiseksi. Hän on tyytyväinen säästävään remonttiin, joka tuli maksamaan noin 400 euroa neliöltä. Linja- ja sähkösaneeraus oli tehty jo aiemmin.

”Vanhaa kunnostettaessa ei tarvitse tähdätä uudisrakentamisen tasoon: rosot ja keskeneräisyydet sallitaan. Epätäydellinen on sympaattista”, Pirkko sanoo.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 8/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Sisustusarkkitehti Pirkko Kaartinen rakensi perintökaksionsa keskelle kekseliään säilytyskontin – katso kuvat!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.